Güçlü kadınların “büyük” halleri

Geçen ay yapılan ArtAnkara’da tanıştığım ve eserlerini son derece ilginç bulduğum seramik sanatçısı Betül Demir Güneşdoğdu’yu tanıtmak istedim bu hafta.

foto-betul-demir-gunesdogdu.jpg

Güneşdoğdu’nun fuar sırasında üyesi olduğu AlarmART reyonunda “Düş perisi” adı altında sergilenen eserlerinin ana teması kadındı. Benim ilgimi çeken, yatağa uzanmış kadınların kafalarının ve ayaklarının büyüklüğü, bedenlerinin yumak şeklinde kalın iplerle sarmalanmış olmasıydı. Sanatçıya, kafaları ve ayakları bilinçli olarak neden büyük yaptığını sorduğumda, fuar için hazırlanmış broşürün içinde kendisinin kaleme aldığı manifestoda bu sorunun yanıtını verdiğini söyledi. Kafaların büyük olması, günün sonunda yastığa baş konulduğunda düşüncelerin ağırlığını; ayakların büyüklüğü, hayatın hemen her alanında karşılaştıkları sorunlara rağmen kadının yere sağlam basma mücadelesini temsil ediyordu. Manifestoda kadın bedenlerinin kalın iplerle neden sarıldığının da yanıtı vardı: Acıları sarabilmek…Güneşdoğdu, eser fotoğraflarının da yer aldığı broşürde, seramik çalışmalarını neden kadınlara atfettiğini şöyle anlatıyor:

“Pencereden yansıyan ışığın aydınlattığı düşlerinde; başını yastığa huzurla yasla kadın…Yarın yeni bir güne uyan hep umutla…Başım yastıkta kafamda düşüncelerin ağırlığı, ayakları yere sağlam basan, kendini sarıp sarmalayan bir kadının bedeninde var oldum. Başımda ağırlığı, kalbimde acısı, ruhumda yarası…Cevheri de kabuğunun içinde saklıydı...Üretebilen, kendi acısını sarabilen, acısını yok saymadan parlatabilen, farkında olarak geçen zamanın, değerini bilerek her anın, tükettiklerini de içine katarak yeniden üreten, kendi sınırlarında çoğalan ve güneşin batışında bir günün daha sonuna gülümseyerek ulaşan tüm kadınlara atfen…”

MOSKOVA’DAN MUĞLA’YA

İzmir doğumlu Güneşdoğdu, sanat eğitimine 1998 yılında Rusya’nın başkenti Moskova’da Stragonova Devlet Güzel Sanatlar Üniversitesi Seramik Bölümü’nde başlamış. İki yıl sonra Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’ne yatay geçiş yaparak buradan 2002’de mezun olmuş. Sanatçı lisans eğitiminden sonra 2010 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Seramik Anasanat Dalı’nda “Tarihsel süreç içerisinde seramik çanlar” başlıklı yüksek lisans tezini tamamlamış. Güneşdoğdu sanatta yeterlilik derecesini de 2014 yılında “Endüstrileşme sürecinde porselen ürün tasarımı ve örnek uygulama” teziyle almış.

Yurt içi ve yurt dışı özel ve kamu koleksiyonlarında eserleri bulunan Güneşdoğdu, İtalya, Japonya, İspanya, Fransa, Macaristan, Rusya, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerde de sergiler açmış bir sanatçı. Çalışmalarını Bodrum’daki atölyesinde sürdüren sanatçı, aynı zamanda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nde doçent olarak da görev yapıyor. İyi bayramlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Ergan Arşivi