“OĞLUM OĞLUM” MÜZAYEDEDE

Bu hafta önce Türkiye’nin en büyük müzayede şirketi Artam Antik A.Ş’nin geçen cuma günü başlattığı 390. müzayedesinden, ardından da Ankara’daki sanat galerilerindeki sergilerden bahsetmek istedim.

Türk resminin önemli isimlerine ait çok sayıda eseri satışa sunan Artam Antik A.Ş.’nin bu müzayedesine, sanatının merkezine insanı yerleştiren, eleştirel ve dışavurumcu üslubuyla günümüz Türk sanatının en özel isimlerinden biri olan Mehmet Güleryüz’ün görkemli eserleri damga vuruyor. Sanatçının 2000 tarihli “Oğlum Oğlum”, 1990 tarihli “İsimsiz” ve 2006 tarihli “Kovboy”u ilk kez müzayedeye çıkmaları nedeniyle dikkat çekiyor. Anadolu uygarlıklarından, Selçuklu ve Osmanlı mimarlığından esinlenerek, siyah fonlar üzerinde, dengeli ve simetrik yapıtlar ortaya koyan Adnan Çoker’in beş eseri de müzayedede yer alıyor. Modern ve çağdaş kent kültürünün toplumsal, kültürel ve politik dönüşümünü ortaya koyan yapıtlara imza atan Burhan Doğançay’ın, “Kurdeleler” ve “Duvarlar” serileri ile Şevket Dağ ve Mehmet Ruhi Arel gibi klasik resmin ustalarının yapıtları da müzayedede beğeniye sunuluyor.

Türk resminin usta fırçaları Nejad Melih Devrim, Erol Akyavaş, Orhan Peker, Ferruh Başağa, İhsan Cemal Karaburçak, Canan Tolon, Murat Morova, Kemal Seyhan, Kemal Önsoy, Gülay Semercioğlu, Seçkin Pirim, Turan Erol, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Fikret Mualla, Ömer Uluç, Mustafa Ata, Abidin Dino, Selim Turan, Adnan Varınca, Ali Avni Çelebi, Asım İşler, Oya Zaim Katoğlu, Hakkı Anlı, Komet, Güngör Taner, Ahmet Oran, Ekrem Yalçındağ, Zeki Aslan, Zekai Ormancı, Adem Genç, Özdemir Altan, Yalçın Gökçebağ, Cahit Derman, Ahmet Fazıl Aksoy, Ümmet Karaca ve Nihat Evren Derman imzalı tablolar da, müzayedede satışa sunulan eserler arasında bulunuyor. 18 Şubat’ta internet üzerinden online yapılacak müzayededeki eserlerle ilgili ayrıntılı bilgileri ve son fiyat durumlarını “www.artam.com” adresinde görebilirsiniz.

ANKARA POTPURİSİ

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamından en fazla olumsuz etkilenen sektörlerin başında ne yazık ki, kültür-sanat hayatı geliyor. Geçim derdine düşen insanlar, ister istemez ilk olarak kültür-sanat etkinliklerinden çekilmeye başlıyorlar. AKP iktidarının yanlış politikaları sonucu kültür sanat hayatının “can damarı” olan orta sınıf neredeyse yok oldu. AKP’nin ülke gelirlerini peşkeş çekerek daha da zenginleştirdiği İslamcı sermayenin büyük kesiminde de “günah” gerekçesiyle özellikle plastik sanatlar hiç yok. İşte böyle bir ortamda, İstanbul’a göre paranın daha öz döndüğü, “memur kenti” olarak bilinen Ankara’da sanat galerileri tüm zorluklara rağmen heyecanlarını kaybetmeyerek sergiler açmaya devem ediyorlar. Ankara’daki sanat galerileriyle dayanışma ruhunu daha da yükseltmek için, kentte ne var ne yok, duyurmak istedim: Mustafa Ayaz desen sergisi-Grup Sanat’ta, Nihat Kahraman-Kent Sanat Galerisi’nde, İsmail Altınok-Ziraat Çukurambar’da, Ahmet Umur Deniz-Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde, Gültekin Serbest-Medya Sanat Galerisi’nde, Reyhan Abacıoğlu-Arda Sanat’ta, Ebru Coşkun-Akdora Art’ta, Ayşe Zerrin Yetiş-BRHD’de, Gökçen Ataman Tanyer-Fikret Otyam Sanat Merkezi’nde, Şinasi Bozatlı-Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde, Ayben Kaynar Tanır-Detay Sanat’ta, Erdem Ünver ve Seyhan İlhan-Emin Antik Sanat’ta, Mustafa Köseoğlu-Galeri M’de, Orhan Akyürek-Galeri Sanat Yapım’da, Ozan Akoral-İsmail Altınok Sanat Merkezi’nde, Oktay Anılanmert-İş Sanat Ankara’da, Şule Balan-ODTÜ Sanat Galerisi’nde, Gamze Şiriner-Platform A’da, Cengiz Savaş-Sevgi Sanat’ta, Sami Gedik-Valör Art House Çayyolu’nda, Abdülkadir Göğüş ve Orhan Onuk-Fırça Sanat’ta, Fulya Uzer-Keskinok Sanat Vakfı’nda, Ayfer Altuntaş-Valör Sanat Galerisi Yıldız’da, Melis Yılmaz Aktaş-Ziraat Kuğulu’da.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Ergan Arşivi