AKP’de içten içe yerel seçim sancısı: İstanbul farkı sürüyor

Yerel seçim sürecinde genellikle CHP’deki aday belirleme sancıları haber yapılmasına karşın iktidar partisi de içten içe kaynıyor.

Geciken ilçe belediye başkan adayları, yanlış adaylara parti örgütünden gelen tepkiler yatıştırılmaya çalışılıyor. Ayrıca İstanbul için parti içinde yapılan farklı anketlerde, Ekrem İmamoğlu ile Murat Kurum arasında en az 3 puan fark olduğu konuşuluyor.

İLLER SANCILI

AKP’de en çok sıkıntı yaratan kent Şanlıurfa oldu. Partinin Urfa ile sınavı hep başarısızlıkla sonuçlandı. Herkes bilir 2009’da da Ahmet Eşref Fakıbaba, aday gösterilmemesini protesto ederek, bağımsız aday olmuş ve seçimi kazanmıştı. Şimdi ikinci bir Fakıbaba vakası yaşanıyor. Kasım Gülpınar’ın aynı şekilde partisine tepki göstererek, Yeniden Refah Partisi’nden aday olmasının sonuçları korkutuyor.

URFA KAYNIYOR

Yapılan araştırmalar, Gülpınar’ın seçimi alma olasılığı olduğunu gösterdi. Ayrıca Fakıbaba ve ekibinin de kendisine destek verdiği iddia ediliyor. Bununla da kalmadı, AKP’nin belirlediği adaya Urfa’da ciddi tepki var. Hatta işi ileri götürüp, Kasım Gülpınar’ın bu zayıf adayı telkin ettiği, sonra da partiden ayrıldığı iddia ediliyor.

BURSA MUTSUZ

Benzer bir kriz, Bursa’da yaşanıyor. Belirlenen büyükşehir belediye başkan adayı konusunda tabandan ciddi itirazlar geldiği belirtiliyor. Bursa İl Başkanı’nın ise hem belirlenen adayla sorunu olduğu hem de kendisinin Osmangazi belediye başkanı yapılmayı beklediği ve hayal kırıklığına uğradığı aktarılıyor.

ADAYLAR GECİKTİ

Aday belirleme sürecindeki gecikme ayrı bir sıkıntı konusu. Partinin Aday Belirleme Üst Kurulu’nun yavaş çalıştığı, gecikmelerin tartışmaları artırdığı, belirlenen bazı adaylarla tabanın uyum sorunu yaşadığı anlatılıyor. Özellikle ilçelerdeki gecikmelerin örgütlerde tepki ve gerilim yarattığı aktarıldı.

YENİDEN REFAH SINAVI

AKP yönetiminin Yeniden Refah Partisi’yle sınavına gelince... Haftalardan beri süren pazarlıklarda YRP, oldukça iddialı isteklerde bulundu. Önce İstanbul’un ilçelerinden başlandı, sonra Sakarya ve Eskişehir’in ilçelerine yönelik talepleri olduğu konuşuldu. Genel müdürlük denildi, meclis üyeliği denildi.

KİMSE ÜZÜLMEDİ

Hatta bazıları, “İstanbul’da belirlenen ilçe başkan adaylarından bazılarının çekilmesi istenecek” bile dedi. Geçmişte MHP ile olduğu gibi… Ancak buna ihtimal vermeyenler çoktu. Erdoğan’ın da bu fikre sıcak bakmadığı anlatılıyordu. YRP ile iş birliğinin adının geçtiği her il ve ilçenin yönetimi diken diken oldu. Hem AKP yönetiminin hem de parti örgütlerinin YRP’yle iş birliğinin bozulmasından pek üzgün olduklarını sanmıyorum. Tabii, sonuçları seçimlerde görülecek.

ANKETLER NE DİYOR?

Gelelim İstanbul psikolojisine… AKP’de henüz DEM ve YRP’nin pozisyonu belirlenmeden önce yapılan son anketlerden söz ediliyor. Bu anketlerde Murat Kurum’un eskisinden daha iyi olduğu, Ekrem İmamoğlu ile arasındaki farkın 3 puana indiği iddia ediliyor. Bu farkın 1,5 puan olduğunu da iddia edenler de var; ama Kurum’un aksine, Kurum’un öne geçtiğini söyleyen yok.

SON HAFTA NE OLUR?

Tüm partilerin ittifakla ilgili kararını vermesinin ardından yeni bir anket yapılacak. Asıl bu anketlerin ne dediği önemli olacak. Parti kurmayları, genel seçimlerde olduğu gibi yarışın kafa kafaya

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi