Emekliye ek zam için iki aşamalı çalışma; Haftaya karar bekleniyor

Milyonlarca emeklinin beklediği ek zam konusundaki çalışmalar kapalı kapılar ardında sürüyor. Çalışma Bakanlığı’nın iki seçenekli çalışmasında AKP yöneticileri de yerel seçime etkileri açısından rol üstlendi. En düşük emekli maaşı için 9 bin 500 ile 11 bin 500 arasında üç seçenek bulunuyor. Tüm emeklilere ek zam mı yoksa refah payı mı verileceği de tartışılan konular arasında bulunuyor.

 

Aralık ayında başlayan ek zam tartışmaları, önümüzdeki günlerde sonuçlanacak. Çıkacak sonucun SGK ve Bağkur emeklilerini tatmin edip etmeyeceği tartışılıyor. Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu konudaki çalışmaları aktaran parti yöneticilerine herhangi bir oran söylemedi. Erdoğan’ın “İlgili bakanlarla alternatifli bir hazırlık yapın, getirin bakalım” dediği aktarılıyor.

İKİ AŞAMALI PLAN

AKP kurmayları, çalışmaları özetlerken, “Şimdi alternatiflerin Cumhurbaşkanına sunulma aşamasına gelindi” dediler. Verilen bilgiye göre, birinci hazırlık en düşük emekli maaşı konusunda oldu. 7 bin 500 liranın 9 bin 500, 10 bin ve 11 bin lira olması durumunda nasıl bir maliyet ortaya çıkacağıyla ilgili çalışma yapıldı. Bunun etki analiz raporu hazırlandı. Bütçeden hangi kalemden karşılanabileceği belirlendi.

EK ZAM MI YOKSA REFAH PAYI MI?

İkinci çalışma ise tüm emekli maaşlarının belli bir oranda artırılmasını içeriyor. “Enflasyon oranının üzerinde nasıl bir artış olacak? Memur emeklileri ile oluşan yüzde 12’lik fark nasıl giderilecek” sorularına yanıt aranıyor. Bu farkın bir bölümünün ocak maaşlarında yapılacak refah payı artışı, bir bölümü de temmuzda yapılacak ek iyileştirme ile kapatılabileceğine ilişkin formüller bulunuyor. Alternatifli çalışmalardan hangisinin tercih edileceği önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yapılacak son toplantıda belli olacak.

MEMUR EMEKLİLERİ

Bu arada üzerinde çalışılan başka bir konuyu, memur emeklilerine 2024 yılının ikinci yarısı için öngörülen yüzde 10’luk toplu sözleşme zammı oluşturuyor. Ocak-Haziran ayları arasındaki enflasyon yüzde 10'un altında kalırsa memurlar enflasyon farkı almayacak. Bu durum ayrıca dikkate alınarak, yıllık kümülatif zam üzerinden bir ödeme yapılması da değerlendiriliyor.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi