Hükümetten tartışmalı adım: Maden izinleri kolaylaştırılıyor!

Hükümetin, önümüzdeki günlerde TBMM gündemine getirmeyi planladığı ‘enerji torba yasa teklifinde’ tartışmalı maddeler bulunuyor.  Yıllardan beri Kaz Dağları ve zeytin bahçelerine yönelik maden arama izinleri toplumun tepkisini çekerken, izin sürelerini kısaltan maddelerin getirilmesi planlanıyor.

TARTIŞMA YARATACAK

Edinilen bilgiye göre, Enerji Bakanlığı’nın taslağı yeni torba teklife dönüştürülüyor.

Teklifte, maden arama izin sürelerini kısaltan düzenlemeler yer alacak. Rezerv alanlarında, iki veya belli madenler için üç yıl dolmadan yenilenmeyen izinlerin daha kısa sürelerde yenilenmesine kapı açılacak.  İzinler için üç yılı bulan bekleme sürelerinin kısaltılacağı belirtiliyor.

KOLAY İZİN

AKP’liler, belli madenler için iki yıl boyunca önce sondaj yapmak gerektiğini belirterek, “Bazılarında ise ilk 10 sondajda orada ne olduğu ortaya çıkıyor. Tekrar izin için 2 yıl beklemeye gerek yok. Şirket, taş ocağı işletecek, bunun için iki yıl beklemesine gerek yok. Bu gibi izin süreleri kısaltılacak” dediler.

İHRACAT DENEMESİ

Teklifte, sıvılaştırılmış doğalgaz olan LNG ihracatının kolaylaştırılmasına ilişkin de hükümler yer alacak. Bu alanda, Enerji Bakanlığı’na yetki verilecek. AKP kaynakları, LNG ihracatının öncelikle Macaristan ve Bulgaristan gibi ülkelere satışının hızlandırılması, buradan da Avrupa ülkelerine açılmasının planlandığını aktardılar.

BARAJLARA GÜNEŞ ENERJİSİ

Deniz üstü RES ve GES gibi yüzer enerji sistemleri de genişletiliyor. Bu enerji sistemlerinin göl ve göletler üzerine de kurulmasına olanak sağlanacak. Teklife göre, içme ve tarımsal sulama amaçlı olmayan, baraj ve göletlerde de Rüzgar Enerji Santrali ve Güneş Enerji Santrali kurulmasına yönelik düzenleme yapılacak.

KAÇAK ÜRETENLERE AF

Ayrıca, lisanssız yenilebilir enerji üretiminin lisanslıya dönüştürülmesi, kendisi için enerji üretenlerden, fazla elektriğini genel sisteme verenlere lisans kolaylığı getirilmesi de planlanıyor. Lisansız GES’lerden üretilen elektrik enerjisinin satışı için lisanslıya dönüştürülmesi ve bir nevi af getirilmesi amaçlanıyor.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi