Taylor Swift, Doğuş Medya’nın genel müdürünü kurtarabilir miydi?

Osmanlı Bankası’nda genel müdürlük… Tansaş, Doğuş Sigorta ve Garanti Emeklilik’te yönetim kurulu başkanlığı… Senelerce Doğuş Grubu’na hizmet ve sonunda patronla küslük! Bütün bu görevleri yürüten Aclan Acar’ın son görevi 2018 Mart’ında atandığı Doğuş Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı oldu. Acar bu görevde ancak birkaç ay dayanabildi. Aralık’ta istifa etti. 28 yıldır çalıştığı şirketten ceketini alıp çıktı.

Aclan Bey, onca yıl reel sektör ve finans sektöründen sonra medyanın dinamiklerini anlamamış, bünyesinde NTV, Star gibi kuruluşları bulunduran Doğuş Medya’yı salam, sosis, kutu kola satan Tansaş’la bir tutmuştu. İyi niyetliydi. Medya grubunun kârlılığını artırmayı amaçlıyordu. Bildiği iş buydu. Kendi tabiriyle yine bir dönüşüm yönetimi yapıyordu. Bunun için gereksiz masrafları kısıyordu. Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinin artık yürümediğini anlamıştı. NTV’nin Brüksel muhabirine boş yere maaş ödemenin bir anlamı yoktu. Acar, bu muhabirliği lağvetti. Buna benzer bir dizi önlem alıp patron Ferit Şahenk’e bir rapor halinde sundu. Şahenk, Acar’ın bugüne kadarki çalışmalarından memnundu. Fakat konu Doğuş Medya olunca bütün bunlar ilgisini

çekmiyordu. Acar acı gerçeği anlamıştı. Ferit Bey, Doğuş Medya’dan kârlılık beklemiyordu. Acar, o koltuğa işlevsiz bir eleman olarak oturtulduğunu böylece fark etti. Bundan sonra ya idare-i maslahat yapacak ya da istifa edecekti. İstifa etti. Acar, NTV’nin Brüksel muhabirini işten çıkarmıştı. Gereksiz maliyetleri kısmış fakat patrona yine de yaranamamıştı. Peki acaba ne yapması lazımdı?

***

Şöyle neşeli bir şeyler bulmak gerekiyordu. Tıpkı bir Amerikan gazetesinin yaptığı gibi… USA Today, geçtiğimiz yılın sonunda bir ilan verdi. Pop yıldızı Taylor Swift’ı takip edecek tam zamanlı bir muhabir alınacaktı. Kongre muhabirliği, Beyaz Saray muhabirliği derken şimdi bir de başımıza Taylor Swift muhabirliği çıkmıştı.

İlanda şöyle yazıyordu:

Hayranlarının emsalsiz boyutlara ulaşması sebebiyle Taylor Swift’in müziğine ilişkin haber yapmak üzere bir gazeteci arıyoruz. Bu tam zamanlı bir işti. Diğer gazeteler bunun bir şaka olup olmadığından şüphelenmişlerdi. Acaba biri çok acayip bir şekilde etrafla kafa mı buluyordu? Belki de USA Today sansasyonel bir yöntemle gündeme gelmeye çalışıyordu. Böylece okunma oranları artacaktı. Araştırılınca ortaya çıktı. İlan buz gibi gerçekti. 1 ay içinde aranan müstakbel Taylor Swift muhabiri bulundu. 35 yaşındaki Arizonalı Bryan West, bundan böyle Swift’i gölgesi gibi takip edecekti. Nitekim çiçeği burnunda muhabir, şimdiden yollara düştü. Taylor Swift’in turuna katıldı. Swiftie’lerle yani Swift hayranlarıyla videolar çekmeye başladı. Kırmızı halıda, ödül törenlerinde, sahne arkasında Taylor Swift nerede, bizim acar muhabir orada…

***

Aclan Acar bu perspektifle nasıl bir çözüm bulsaydı Doğuş Medya Grubu’ndaki kariyeri akamete uğramazdı? Türk medyasındaki birçok yönetici için milyon dolarlık soru işte bu... Geleneksel medya etkisini kaybediyor. Yeni nesiller haber televizyonlarını izlemiyor, gazeteleri okumuyor.

***

Peki gazete ve televizyonlar Ankara temsilciliği, parlamento muhabirliği, diplomasi muhabirliğinin ötesinde nasıl kadrolar oluşturabilirler? Bütçe kısıtlı olduğundan bir Taylor Swift ya da The Weeknd muhabirliği açılsın demeyeceğim. O kadar uçmanın anlamı yok. Bunun yerine Spotify’ın 2023’te en çok dinlenen Türk sanatçılar listesinden tüyo almak lazım. Semicenk, UZI ve Güneş doğru tercih olabilir. Mabel Matiz ve Simge de düşünülebilir. Aclan Acar için artık çok geç. Günümüz medya yöneticileri de dönülmez akşamın ufkundayız durumuna gelmemek için bu soruyu acilen ciddiye almalı. Kum saati boşalıyor…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Efe Sıvış Arşivi