Merkez Bankası bu sefer kendisinden bekleneni yaptı

Gerçekçi olmak lazım. Zaten faizleri yükseltemez Merkez Bankası. Sebeplerini söylemeye gerek yok. Ancak bu sefer kendisinden bekleneni yaptı. Yani eldeki şartlarla en rasyonel olanı.

Her ay ekonomistler Merkez Bankası'nın "ne yapması gerektiği" ile "ne yapacağı" arasında kalıyor. Dolayısıyla bu ay "Merkez Bankası faizleri sabit tutsun" şeklindeki önermenin TCMB Para Politikası Kurulu tarafından kabul edildiği anlaşılıyor. Ancak bunu kabul ettiğini aldığı kararla gösterirken, daha önceki kararlarla alakalı argümanlarında ısrarcı olduğunu basın bülteniyle bize gösterdi.

Daha önceki yazılarımda sıkça bahsettiğim gibi dünyada yükselen enflasyonun daha çok maliyet kaynaklı olması, faiz oranlarını yükselterek mücadele edilmesinin anlamlı olmadığını ortaya koyuyor. Büyümesi hızlanan ve faiz oranları çok düşük olan ülkelerde belki "işler normale dönüyor" anlamına gelen bir hamle olabilir ama bizim gibi ülkelerde faizi yükseltmek büyümenin önünü kapatan bir sonuç yaratıyor. Diğer taraftan bu kadar yüksek enflasyona rağmen faizleri düşürmek de arzu edilen sonucu yaratmadığı gibi, piyasada faizlerin yükselmesi ve büyümenin tehlikeye girmesi gibi bir yan etki yaratıyor.

Gelecek Ay Acaba Ne Olacak?

Dolayısıyla faizlere dokunmamak en iyisi. Zaten yeterince oynadık faizlerle. Önce düşürdük sonra yükselttik sonra yine düşürdük. Ancak esas meselenin etrafında dolaştık durduk. Asıl sorun enflasyon. Bunun da sebebi belli: Yurt dışından kaynaklanan enflasyonun üzerine kendi ellerimizle yarattığımız fiyat artışları.

Haydi sayalım; Yüksek döviz kurları, yüksek dolaylı vergiler, yüksek ithalat vergileri ve eksilen ahlak neticesinde bozulan fiyatlama davranışları, tarım piyasasındaki tekelci oluşumlar, bazı sektörlere ve iş insanlarına sağlanan ayrıcalıklar. Tüm bunların faturasını iş sahipleri ve vatandaş ödüyor. Bunların hiçbiri faizle alakalı değil.

Merkez Bankası'nın bu gerçeği kabul edip faizleri sabit tuttuğunu sanmıyorum. Sadece 1 ay boyunca piyasayı gözleyerek yeni bir faiz indirimi yapmak için fırsat kolladığını sanıyorum. Son 1 aydır ortaya çıkan sakinleşmeye katkıda bulunan bu kararı olumlu buluyorum ama temkinli bir şekilde gelecek ayki kararı bekleyeceğimi ifade ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Alkin Arşivi