Nuray Babacan: Erdoğan başkanlığındaki kurul, adayları en az üç kritere göre belirleyecek

Nuray Babacan: Erdoğan başkanlığındaki kurul, adayları en az üç kritere göre belirleyecek
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında oluşturulan üst kurul, üç günden beri çalışmalarını sürdürüyor. Öncelik büyükşehirlere verildi. Alfabetik olarak Adana’dan başlanarak tüm illere ilişkin bugüne kadar yapılan...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında oluşturulan üst kurul, üç günden beri çalışmalarını sürdürüyor. Öncelik büyükşehirlere verildi. Alfabetik olarak Adana’dan başlanarak tüm illere ilişkin bugüne kadar yapılan tüm analizler masaya yatırılıyor. Masada üç önemli not var;

Siyaset, yerel seçim hazırlıklarına nihayet başladı. Tüm genel merkezlerde belediye başkan adaylarını belirleme çalışmaları ve kulisleri sürüyor. İktidar partisi AKP’de ‘aday adaylarını’ ayıklama çalışmaları 15 gün gecikmeli başladı. Şimdi son söz, kader anı ekibinde. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kara kaplı defterindeki notlar adayların geleceğini belirleyecek.

Masadaki notlar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında oluşturulan üst kurul, üç günden beri çalışmalarını sürdürüyor. Öncelik büyükşehirlere verildi. Alfabetik olarak Adana’dan başlanarak tüm illere ilişkin bugüne kadar yapılan tüm analizler masaya yatırılıyor. Masada üç önemli not var;
1- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın özel olarak yaptırdığı anket,
2- Partililerin katılımıyla yapılan örgüt yoklamaları
3- O ilin yönetimi ve milletvekilleriyle yapılan görüşmeler.

Dar kadro çalışması

Bu dar inceleme ekibinde, yerel yönetimler başkanı, seçim işleri başkanı, teşkilat başkanı, genel başkanvekilleri bulunuyor. İhtiyaca göre de il ve ilçe başkanları toplantıya davet ediliyor. Erdoğan kara kaplı defterine notlar alıyor. Kurmaylarına, “Amacımız, tüm illeri AKP hizmetiyle buluşturmak olmalı” diyerek, motive etmeye çalışıyor, sorular soruyor. Bu çalışmanın en az üç gün daha devam edeceği belirtiliyor.

Sürpriz beklentisi

Aday adaylarının heyecanlı bekleyişi sürüyor. Genel merkezden birilerini arayıp, kendi durumlarıyla ilgili bilgi almaya çalışıyorlar. Ancak henüz, aylardan beri yazılıp çizilen isimlere ilave bir gelişme yok. Bir sürpriz varsa üst komisyon çalışmalarını bitince ortaya çıkacak. İstanbul için bilinen isimler dışında tek sürpriz Ali Yerlikaya’ya karar verilmesi olacak. Onun dışında açıklanan hiçbir isim sürpriz olmaz, sadece gerekçeler değişir.

Başkent incelemesi

Ankara için de Tarım Bakan Yardımcılığı görevinden istifa eden Veysel Tiryaki’nin büyükşehir adayı yapılması sürpriz olur. Tiryaki’nin eski köyüne dönmek istediği ve Altındağ Belediye Başkanlığı’na razı olduğu biliniyor. Diğer illerde ise 3 dönemlik olanlarla, karnesi kötü belediye başkanlarına veda edilecek.

Kampanya çalışmaları

AKP yönetimi, şimdiden büyükşehirler başta olmak üzere illerde kullanacağı sloganları ve afişleri belirlemeye başladı. Adaylar için tek tip afişler planlandı. “Adana için hazırız, kararlıyız”, “Manisa için hazırız, kararlıyız” gibi ifadelerin adayın fotoğrafıyla birlikte yer aldığı standart afişler hazırlanıyor. Bunlar belirli aralıklarla yenilenecek. Parti, İstanbul için özel bir hazırlık yapıyor. Daha önce yazdığımızmevcut başkanlara yönelik negatif kampanyanın dışında, İstanbul için özel bir sunum yapılacak.

Her şehir için vaat anketi

Şehirlerin temel sorunları ve beklentileri konusunda yapılan anketler, her il için yapılacak kampanyanın ana unsuru olacak. AKP, her il için hazırladığı özel vaatlerle genel seçimlerde olduğu gibi halkı ikna etmeye çalışacak. Sadece genel merkez değil, bakanlıklar da hem yeni vaatleri hem de bütçeleriyle sahada olacak.

Sandıklara dikkat

Bu arada, tüm partileri ilgilendiren, sandık güvenliği açısından çok önemli olan bir konuyu da aktaralım. Bir önceki seçimde seçime katılmayan partiler seçime girmedikleri yerde sandık görevlisi bulunduramayacak. 2023 Mayıs seçimlerinde CHP 7 yerde, İYİ Parti ise 9 yerde seçime girmemişti. Bu nedenle CHP 7 ilde, İYİ Parti ise 9 ilde sandık görevlisi bildirmeyecek. Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi de CHP listelerinden seçime girdikleri için parti olarak seçime girmemiş oldular. Onların görevlileri de hiçbir sandıkta bulunamayacak.

Muhalefete uyarı

Bu da demek oluyor ki, muhalefetin parti ayrımı gözetmeksizin sandıklara sahip çıkması gerekiyor. İstanbul gibi çekişmeli geçmesi beklenen ve AKP’nin takıntısı haline gelen büyük illerde, sandık güvenliği ve oylara sahip çıkmak çok önemli olacak. Bu konuda seçmenin çok taze kötü anıları olduğunu unutmamak gerekir…