AKP'de sokak hayvanları krizi

Hükümetin, her seçim öncesi gündeme getirdiği, ardından unuttuğu sokak hayvanları sorunu, iki bakanlığın arasını açtı. Konunun tek sorumlusu ilan edilen Tarım Bakanlığı yönetimi, geçmişte konunun sorumlusu olan Çevre Bakanlığı ve belediyelerin üzerine düşeni yapmamasından şikayetçi. Ayrılan bütçe ile sokak hayvanlarının ancak yüzde 15’inin kısırlaştırılabildiği ortaya çıktı.

Edinilen bilgiye göre, hükümetin yeni yasa hazırlığı yaptığı sokak hayvanları sorunu, mevcut yasanın tam anlamıyla uygulanmamasından kaynaklanıyor. Sokak hayvanlarıyla mücadele edecek kurum ve birimlere gerekli bütçe aktarılmadığı için sorun katlanarak devam ediyor. İlgili bakanlıklar ve kurumlar arasında da ‘sorumluluğu’ diğerine atma yarışı yaşandığı ortaya çıktı.

KURUMLAR ARASINDA KRİZ

İktidar partisinde, Tarım Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı arasında sokak hayvanlarından sorumlu olma konusunda sıkıntı yaşanıyor. Daha önce bu işin tarafı olan Çevre Bakanlığı’nın sadece şehircilik konularına ağırlık verdiği ve çevre konusunu ihmal ettiği öne sürülüyor. Ayrıca bunun için özel bir bütçe ayrılmadığı sürece kimsenin öncelik vermeyeceği anlatılıyor.

VERİLER VAHİM

Verilere göre, şu andaki kısırlaştırma faaliyetleri, tüm sokak hayvanlarının ancak yüzde 15’ini kapsayabiliyor. Uzmanlar, sonuç alabilmek için bu oranın yüzde 75’e çıkması gerektiği bilgisini paylaştı. Sadece Ankara’da 350 bin civarında sokak köpeği bulunduğu, bunların aylık bakımının köpek başına 3 bin 200 lira olduğu belirtiliyor.

BARINAK SORUNU ÇÖZMEZ

Toplantılarda, barınak sistemiyle bunun sürdürülmesinin mümkün olmadığı, barınakların da yetersiz ve bakımsız olduğu anlatılıyor. Türkiye genelinde sokak köpeği sayısının 3, 5 milyon olduğu iddia ediliyor. Ayrıca, sokak hayvanlarının artmasının kuduz vakalarında da artışa neden olduğu ve bu nedenle hastanelere başvuranların sayısının arttığı kaydediliyor.

İSTANBUL ŞİKAYETÇİ

Edinilen bilgiye göre, yerel seçimler için büyük şehirlerle ilgili yapılan toplantılarda trafik kadar öncelikli konu olarak sokak hayvanlarının gündeme geldiği öğrenildi. AKP’nin İstanbul toplantısında, partililerin en çok şikayet ettiği konuyu bu oluşturdu. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı bu konuda hazırlık yapıldığını anlattı.

MECLİS’E GÖNDERİLECEK

Toplantıya katılan parti yöneticileri de “Teklif hazır, ama MYK’da da görüşelim ondan sonra Meclis’e sunacağız” bilgisini paylaştı. Yeni taslakla, Tarım Bakanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığının sokak köpekleriyle ilgili sorumluluğu artırılıyor. Bakanlıkların büyük hayvan barınakları kurmalarına yönelik düzenleme yapılıyor.

NE GETİRİYOR?

Teklif ile 5199 sayılı hayvanları koruma kanununda değişikliğe gidilecek. Sahipsiz hayvan tanımı netleştirilecek. Buna göre, belediyelerin kendi sınırları içindeki sokak köpeklerini toplayıp kısırlaştırmak konusundaki sorumlulukları artırılacak. İnternet sitelerine hayvanların sahiplenilmesi için ilan verilebilecek. 40 gün içinde sahiplendirme yapılamayan hayvanlar, Tarım Bakanlığı ve Çevre Bakanlığının belirlediği barınak alanlarına gönderilecek. Bu barınaklarda, veteriner hizmetleri de verilecek. Hasta, yaşamını sürdüremeyecek durumda olanlar için uyutma işlemi yapılacak.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi