Hükümette “İçişleri” krizi! Bakan operasyonu mu? Bakana operasyon mu?

Hükümette öyle gelişmeler yaşanıyor ki, gündem yarım günde eskiyor. Önceki gün AKP’de ‘karışık duygular’ derken tam da bunu kastediyorduk. Sonuçta, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın art arda yaptığı iki görüşmenin sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan soruşturmasının İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve ekibini düşürdüğü zor durum ortada. Erdoğan’ın mafya operasyonlarını kastederek, “Ali sonuna kadar git” noktasından “Ali git”e dönüp dönmediği soruluyor. Hatta hükümette ve partideki değişimin öne çekildiğini iddia edenler var.

HÜKÜMET KRİZİ

Kulislerdeki hareketlenme ve gelişmeleri, Bahçeli-Erdoğan görüşmelerinden alıp, gece geç saatlerdeki gelişmeler ve grup toplantılarında yapılan açıklamaların ışığında değerlendirmek gerekir. Grup toplantısındaki konuşmalar, hükümet ortaklarının ‘gerçek gündemi’ konusunda ipuçları verdi.

KONU BAŞLIKLARI

Örneğin Yargıtay seçimlerinde MHP’nin destek verdiği adayın çekilip, AKP’nin destek verdiği adayın seçilememesi kimileri tarafından ‘orta yol’ olarak değerlendiriliyor. Yargıtay Başkanı seçilen Ömer Kerkez’in ‘milliyetçi-muhafazakar’ çizdiği olduğu bilindiği için aslında değişen pek bir şey yok. Sinan Ateş cinayeti konusu halen beklemede. Çünkü AKP’de henüz bu konuda bir hareketlilik yok. Osman Kavala konusundaki gelişme ilk aşamada beklenen sonucu vermedi, belki de biraz daha gelişmeleri beklemek gerekiyor.

İÇİŞLERİ SORUNU

Gelelim gündemin asıl krizine. Cumhur İttifakı’nın küçük ortağının gündeminde İçişleri Bakanlığı, Ali Yerlikaya ve ekibi vardı. Çete-mafya operasyonlarıyla bağlantılı olarak son günlerde yaşanan gelişmeler, “Kim kime operasyon çekiyor?” sorusunu gündeme getirdi. Şimdi AKP kulislerinde “İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya mı operasyon çekiliyor; Yerlikaya mı operasyon çekiyor?” sorusu soruluyor. Parti içinde kimin kime yakın olduğuna bağlı olarak yorumlar da değişiyor.

KİM OPERASYON ÇEKİYOR?

Bakan Yerlikaya’nın “Ben bu işin hiçbir yerinde yokum” manasına gelen açıklamasının ardından bunu besleyecek verileri olduğu savunanlar var. Organize suç örgütleriyle hareket eden birtakım isimlerin operasyon çekmeye çalıştığını söyleyenlerin yanı sıra “Bu kadarı da fazla, bu kadroları bakan atamadı mı?” diyenler de bulunuyor.

FİLM KOPTU

Filmin kopmasına neden olan hareket, Ayhan Bora Kaplan soruşturmasına bazı AKP’li isimlerle, iktidar medyasındaki bazı gazetecileri dahil etme çabası oldu. Kulis sohbetlerindeki, “Bu kadar kör göze parmak bir hareketin sonuçlarını öngörmeyecek siyasetçi yoktur. Böyle bir planın parçası olan bir bakan, bunun sonuçlarını kısa sürede göreceğini bilmez mi?” sözleri de işin tuhaflığını ortaya koyuyor.

İKNA ÇABASI

Adı geçenlerin hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hem de İçişleri Bakanı Yerlikaya ile görüşmeler yaptığı biliniyor. Bakan Yerlikaya’nın bu isimlerin soruşturmaya dahil edilmesinin söz konusu olmadığını, bunun bir kumpas olduğunu taraflara anlattığı aktarılıyor. Ancak kim haklı olursa olsun kafalar iyice karıştı. AKP’liler, hükümete karşı başlatılan bu operasyonun arkasında ‘tanıdık isimler’ olup olmadığının peşinde.

DEĞİŞİM HIZLANDI MI?

Tabii bu kriz, kabinede değişiklik dedikodularını yeniden gündeme taşıdı. Cumhurbaşkanının kongre sürecinde yapacağı iddia edilen değişimin öne çekildiğini savunanlar olduğu gibi, Erdoğan’ın “baskıyla hareket etmeyeceğini ve önce işin aslını göreceğini” dile getirenler de bulunuyor. Değişimin hızlandığını iddia edenler, Erdoğan’ın kongreyi beklemeden hem kabine de hem de genel merkezde ‘küçük çaplı’ bir değişime gideceğini iddia ediyorlar.

KİMLERİN ADI GEÇİYOR?

Doğal olarak ilk söyledikleri isim bakan Ali Yerlikaya oluyor. Bunun yanı sıra Tarım, Çalışma ve Sağlık bakanlarıyla ilgili de değişimin olabileceği iddia ediliyor. Hazır başlamışken, partiyi kongreye götürecek genel merkez kadrolarında da operasyon olacağı konuşuluyor. Genel merkezde seçim işleri başkanı, teşkilat başkanı, yerel yönetimler başkanı ve genel sekreterin de potada olduğu anlatılıyor. Gidecekler listesinde Cumhurbaşkanı danışmanları da sayılıyor. Ortalık toz-duman olunca herkes nasibini alıyor. Bakalım bu sancılı süreç, nasıl final yapacak?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi