Abdullah Biricik

Abdullah Biricik

RAKİP DAHA KÖTÜYDÜ

Dolmabahçe’de Beşiktaş ve Galatasaray arasında özelde Fenerbahçe ve Galatasaray’ı, totalde ise tüm Türkiye’yi ilgilendiren çok önemli bir derbi oynandı. Şampiyon olmak isteyen Fenerbahçe’nin tek umudu Galatasaray’ın puan kaybetmesiydi ve puan kaybının yaşanma ihtimali en yüksek olan maç da bu maçtı!

 

Bunun yanında sezona kötü başlayarak taraftarlarını hayal kırıklığına uğratan Beşiktaş’ın da hem 3. olmak adına hem de taraftarlarına kötü geçen sezonu bir nebze unutturmak adına çıktığı çok önemli bir maçtı. Galatasaray’ın yetersiz futboluna Beşiktaş da aynı yetersizlikle cevap verince ortaya son derece kısır bir futbol çıktı.

 

Maç başladığı gibi bitecekti ama Musrati buna müsaade etmedi. Maçın başında kendi kalesine golü atıp, maç bu skorla bitecek dedi. Öyle de oldu. Galatasaray son derece kötü oynadığı bir periyotta derbi galibiyeti aldı. Şampiyonluk yarışının en önemli virajlarından birisini kayıpsız döndü.

 

İki takımın da gol beklentisi 0,50’nin altındaydı. Galatasaray’ı övebileceğimiz tek nokta, toplu savunmayı iyi yapabilmesi. Rakibine pozisyon vermemesi. Kötü oynasa da savunma işini iyi yapıyor Galatasaray. Davinson Sanchez ve Nellson gibi iki önemli stopere, stoper orjinli Kaan Ayhan ve hamle bilgisi yüksek Köhn de eklenince “taş gibi” bir savunma hattı oluşmuş. Savunmadaki övgüye duran toplardaki başarıyı da dahil etmemiz lazım. Sistemli ve antrenörlü bir çalışmanın ürünü bu.

 

Okan Buruk derbiye Galatasaray’ın son 3 haftadır SOS veren, Galatasaray’ın UEFA Kupası’ndan elenmesine neden olan kadro ile başladı. Sağ bekte üretken olamayan Kaan Ayhan, orta sahada -oyun  kurma becerilerinden uzak görüntüsü ile- Torreira ve Mertens’in performansını düşüren Kerem Demirbay vardı. Berkan, Tete ve Vinicius ise yine ezber dakikalarda oyuna girmek için kulübedeydi.

Bu plan derbi maçta hatta önemli Avrupa Kulüpleri ile oynarken tuttu ama Anadolu Kulüpleri ile oynarken tutar mı? Tam bir muamma!

 

Bir diğer önemli problem, Galatasaray’ın ikinci yarıdan itibaren oyundan düşmesi ve 75. dakikalara kadar gol yemesiydi. Okan Buruk tüm eleştirilere rağmen kenardan izlemekle yetiniyor, oyuna erken müdahale etmiyordu. Beşiktaş maçında da aynısı yaşandı. Önde baskı ile başlayan oyuncular iyice yoruldu ve oyundan düştü ama Okan Buruk ilk müdahalesini 85. dakikada yaptı. Üstelik Mertens, Kerem Demirbay, Kerem Aktürkoğlu ve Barış Alper Yılmaz’ın yürüyecek mecali kalmamışken!

Sadece izledi Okan Hoca. Bu sezon futbol oynamayı unutmuş olan Beşiktaş bile büyük bir baskı kurdu ve ciddi pozisyonlar yakaladı. Kenardan seyretme hevesi Beşiktaş’ı oyuna ortak edebilirdi ama Beşiktaş’ın bunu başarabilecek ne gücü ne de takati vardı.

 

Bitime 10 hafta kaldı. Galatasaray bu ciddi düşüşe rağmen hala Fenerbahçe’nin 2 puan önünde ve lider konumda. Ligde her maç zor olsa da Fenerbahçe derbisi dışında kağıt üstünde zor bir maç yok.

Fenerbahçe’nin Beşiktaş ve Trabzonspor maçları var. Kağıt üzerinde Galatasaray favori gözüküyor ama futbol da kağıt üstünde oynanmıyor. Galatasaray 3 gün önce ligin 13. sırasındaki Karagümrük’e yenildi.

Hem skor hem de oyun olarak yenildi rakibine.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Biricik Arşivi