Sadece özel sektör işçilerinin kıdemi kalkıyor

Sadece özel sektör işçilerinin kıdemi kalkıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı, ‘İstihdam Kalkanı’ paketinde yer alacağını duyurduğu, kıdem tazminatının yapısını değiştiren sisteme ilişkin çok çarpıcı bir detay ortaya çıktı. O sistem sadece özel...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı, ‘İstihdam Kalkanı’ paketinde yer alacağını duyurduğu, kıdem tazminatının yapısını değiştiren sisteme ilişkin çok çarpıcı bir detay ortaya çıktı. O sistem sadece özel sektör çalışanları için geçerli olacak, kamu işçileri uygulamadan muaf tutulacak.


Tamamlayıcı emeklilik sistemi adı verilen yeni uygulama çalışanların ve işverenlerin katkısı ile yeni bir fon kurulmasını, bu fonda birikecek paranın 60 yaşından itibaren çalışanlara ek maaş olarak ödenmesini öngörüyor.
Evlenme, ilk defa ev alma gibi özel durumlarda, bir defada biriken paranın en çok yüzde onu, toplamda yüzde 20’sini geçmeyecek biçimde avans çekilebilmesini öngören sisteme göre, çalışan 60 yaşından itibaren burada biriken parasına karşılık maaş alacak ancak toplu ödeme yapılmayacak.
İşçilerin kırmızı çizgimiz dediği, sivil toplum örgütleri ve sendikaların karşı çıktığı düzenlemenin sadece özel sektör çalışanları için geçerli olduğu, kamuda çalışan yaklaşık 1.5 milyon işçinin uygulamadan muaf tutulacağı ortaya çıktı. Özel sektörde kayıtlı çalışan yaklaşık 14 milyon işçi bu uygulamanın hedef kitlesi.


Uzmanlar hükümetin 1 Ocak 2022’de devreye girecek uygulama ile işsizlik sigortası fonu gibi yeni bir kaynak yaratmayı amaçladığına dikkat çekiyor.
Son dönemde işsizlik sigortası fonunun amacı dışında kullanıldığına ilişkin şikayetlerin artmasını örnek gösteren uzmanlar, benzer bir kaygıyı yeni oluşturulacak olan tamamlayıcı emeklilik fonu için de dile getiriyor.