Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Tek suçlu Çin mi?

2023 yılında Türkiye’nin otomobil ithalatı, adet olarak ihracatı katlayınca 8 yıl sonra 6.5 milyar dolarlık dış ticaret açığı verdik. Peki bu açığın tek sorumlusu Çin mi? 2023’te hiçbir gümrük vergisinin olmadığı Almanya ile 3.5 milyar dolar, İspanya ile 2.4 milyar dolar açık verirken, ek yüzde 10 ile 50 gümrük vergisi koyduğumuz Çin ise 1.2 milyar dolar açıkla üçüncü sırada. Tek çözüm Çin’den yatırım çekmekte yatıyor…

2023 yılında otomobil ihracatımız yüzde 19,4 artarak 11 milyar 57 milyon dolar olurken, ithalatımız ise yüzde 124,6 artışla 17 milyar 524 milyon doları aştı. 2022 yılında 1.46 milyar dolar fazla veren otomobil dış ticareti, 2023 yılında 6,5 milyar dolar açık verdi. Bu da otomotiv sektörünün 8 yıl sonra ilk kez açık vermesine yol açtı. Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere ihracatta başı çekerken, ithalatta ise ilk sırada Almanya yer alıyor. Bu ülkeyi İspanya, Fransa ve Çin takip ediyor.

ÇİN GÜNAH KEÇİSİ OLDU

Kuşkusuz 2022 yılında 176 milyon dolarlık ithalat ile 11.sırada yer alıp yüzde 2,3 pay alan Çin’in 2023’teki yükselişi dikkat çekiyor. 2023 yılında Çin’den yapılan otomobil ithalatı yüzde 615 artışla 1 milyar 261 milyon doları aşarak yüzde 7,2 paya ulaştı. Ama sayfadaki tabloya bakıldığında 8 yıl sonra verilen dış ticaret açığında tek günah keçisinin Çin olmadığı anlaşılıyor. Belki Almanya ve İspanya’nın yanında daha masum olduğunu bile söyleyebiliriz. Çünkü Çin’den ithal edilen otomobillerden yüzde 10 ila 50 arasında değişen gümrük vergisi alınıyor. Özellikle elektrikli otomobillerin üzerinde ek yüzde 50 vergi olmasından dolayı ithalat rakamı da katlanıyor. Yani adet bazında ithal rakamı daha azken tutarda birçok ülkeyi geçiyor.

SORUN BİZİM SATAMAMAMIZ

Sonuç olarak Türkiye’nin öncelikli konusu Çinlilerin gelmesi değil, bizim otomotivde ihracat yapamıyor olmamız. Yani bu yüzden kan kaybediyoruz. Tabloya baktığımızda Almanya’ya otomobil ihracatının çok düşük olduğu ithalatın ise 4,3 milyar dolarak geçtiği görülüyor. Almanya ile cari açık 3.5 milyar doları, İspanya ile 2.4 milyar doları aşıyor. Sıfır ihracat yaptığımız Çin ise 1,2 milyar dolarlık açıkla üçüncü sırada. Hemen arkalarında ise Gümrük Birliği içinde olmasına rağmen çok az sayıda ihracat yaptığımız Çekya ve Romanya geliyor. Sonuç olarak lüks araçlar, Tesla, VW gibi markalarla Almanya ve ardından Çekya ciddi ithalat yapmış. Fransa’ya Renault sayesinde ihracat yüksek yoksa Stellantis tek başına ithalat dengesini çok bozmuş. Belki bu tabloyla ak koyun kara koyun daha iyi anlaşılacak. Ama tek çözüm Çin’den yatırım çekmek gibi duruyor.

1.165.000 TL’ye daha: Teknolojik ve güvenli

TOYOTA’nın Corolla modeli, 2024 yılı için yeni teknolojiler ve daha fazla standart donanımla 1.165.000 TL’den başlayan fiyatlarla Şubat ayı itibariyle satışa sunuldu. Yenilenen Corolla’da yeni model yılı geçişiyle artık 3. Nesil Toyota Safety Sense Güvenlik Sistemi tüm versiyonlarda standart olarak yer alıyor. Toyota Safety Sense 3 paketinde Ön Çarpışma Önleyici Sistem, Trafik İşareti Algılama Sistemi ve Kavşakta Çarpışma Önleme, Proaktif Sürüş Desteği, Acil Durum Sürüş Durdurma Sistemi ve Güvenli Çıkış Asistanı gibi özellikler yer alıyor. Vision Plus başlangıç paketinden itibaren ise Geri Görüş Kamerası, Kendiliğinden Kararan İç Dikiz Aynası, Sesli Komut Sistemi, Elektronik Park Freni gibi donanımlar standart olarak bulunuyor.

 

Vergisiz 1.5 milyon TL: Vergili 4.6 milyon TL

MERCEDES, yeni CLE Coupe'yi Türkiye'de 4.634.800 TL'ye satışa sundu.  Aracın vergisiz fiyatı aslında 1.540.567 TL. %150 ÖTV, %20 KDV ve tescil masrafları toplam 3.094.233 TL tutuyor. Şu anda orta sınıfın en büyük coupe modeli olan yeni CLE, C-Serisi ve E-Serisi'ni bir araya getiriyor. 258 beygir (190 kW) güç üreten 2 litrelik turbo motora sahip yeni CLE Coupe,  48 Volt beslemeli entegre marş jeneratörü ile 100 km'de ortalama 7-7,6 lt yakıt tüketiyor. Model 6.2 saniyede 0'dan 100 km/s hıza ulaşabiliyor. Yılın ikinci yarısında ise CLE Cabriolet Türkiye’de satışa sunulacak.

Yeniden doğan Lancia: Türkiye’ye gelmeyecek

2014 yılında ülkemizden ayrılan İtalyan Lancia, bu zaman içinde elinde kalan tek model olan Ypsilon’u sadece İtalya’da o da sınırlı sayıda satışa sunmuştu. Stellantis çatısı altında yeniden doğan ve bundan sonra premium sınıfta yer alacak Lancia, uzun bir aradan sonra 14 Şubat’ta yeni Ypsilon ile karşımıza çıkacak. Otomobil artık elektrikli odaklı üretilse de içten yanmalı motora sahip versiyonu da satışa sunulacakmış. Bu yeni modelle birlikte Lancia, artık sadece İtalya'da değil ilk etapta Avusturya, Belçika, Fransa, Almanya ve İspanya’da da satışa sunulacak. Ama Lancia’nın Türkiye’ye dönmesi hakkında şu an için bir plan yokmuş.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi