UNESCO KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNDE YER ALAN ASSOS’U KORUYAMADIK

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Assos Antik Limanı’nda yol ıslah çalışması olarak başlatılan projeyle ilgili büyük hafriyat görüntülerinin ortaya çıkması üzerine Ayvacık Kaymakamlığı’na dilekçe verdi ve Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki Assos Antik Kenti’nde yola ve turistik tesislere taş düştüğü gerekçesiyle AFAD tarafından hazırlanan raporla yol ıslah çalışması başlatılmıştı. Ayvacık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 26 Mart 2021 tarihinde ihale edilen projeyle ilgili kamuoyu bilgilendirilmedi. Tekne kiralayarak bölgeye giden Assos Dostları Grubu, denizden yapılan çalışmayı görüntüledi. Kamuoyuna yansıyan fotoğraf ve videolarda, çalışmanın bir yol ıslah çalışması değil, büyük bir hafriyat olduğu görüldü.

Önceki gün Assos Dostları Grubu’ndan görüştüğümüz Cem Tüzün, “Çalışmaya ilişkin rapor ve projeler istenmesine rağmen kamuoyuyla paylaşılmadı. Köylere çöp bidonu koyduracak kaynağı olmayan bir birim; Köylere Hizmet Götürme Birliği ihaleyi yaptı. Unesco Kültür Mirası’na aday antik bir bölgede doğa ve kültür yok ediliyor” demişti. Dün Cumhuriyet savcılığı önünde yapılan açıklamada, bölgedeki doğal dokunun bozulduğuna dikkat çekilerek, geniş teraslamalar yapıldığı ancak kamuoyuyla hiçbir bilginin paylaşılmadığı vurgulandı. Assos’u korumak ve yapılan çalışmanın ne olduğunu anlamak için toplanan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Ayvacık Kaymakamlığı’na dilekçe verdi ve Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu.

SİT ALANINA 12 BİN METREKARE OTOPARK

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği adına konuşan grup sözcüsü, bölgedeki otelcilerin üye olduğu derneğin başkanının bölgeye 12 bin metrekare otopark yapılacağı yönündeki açıklamasını hatırlatarak, yapılan çalışmanın ulusal ve uluslararası koruma süreçlerine uygun olmadığını söyledi.

Açıklamada öne çıkan başlıklar şöyle:

“Şifahen öğrenilen bilgilere göre, söz konusu alanda bir tapınağa rastlandığı, bu nedenle kazı güzergâhının değiştirildiğini öğrendik. Ancak tapınağın akıbetini henüz bilmiyoruz. 1.derece arkeolojik sit alanları aynen korunmalıdır. İmar planlarında da bu şekilde kullanılır, bilimsel kazıların dışında hiçbir kazı yapılamaz. Fotoğraf ve videolar 1.derece sit alanı olan Assos’ta iş makineleri ve kepçelerle kazı yapıldığını, toprağın kazıldığını göstermektedir.”

Anayasada yer alan doğal ve arkeolojik alana ilişkin cezai yaptırım kararları hatırlatılarak yetkili merciler göreve çağrıldı. Açıklamada, “Assos, UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan, kültürel değeri olan ve gelecek nesillere aktarma yükümlülüğümüz olan ortak mirasımızdır. İnşaat faaliyeti acilen durdurulsun, Assos’un katline sebep olan sorumlular bulunsun ve yargılansın! Assos Antik Kenti’nde meydana gelen yıkım acilen bilimsel yöntemlerle rehabilite edilsin!” denildi.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin suç duyurusunda bulunduğu kurumlar şöyle:

1. Ayvacık Kaymakamlığı, 2. Çanakkale Valiliği, 3. T.C. KÜLTÜR VE TURZİM BAKANLIĞI Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü 4-T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI  Çanakkale Müze Müdürlüğü 5. T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI-Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 6. Dynamica Mühendislik- “Ayvacık İlçesi Assos Kaya Islahı Yapım İşi” yüklenicisi.

“DOĞANIN GÜZELLİĞİNİ İNSANIN ÇİRKİNLİĞİ YIKTI”

‘Assos’ta Felsefe’ projesi kurucusu ve direktörü olan Örsan K. Öymen, bölgede yaşananlara ilişkin sosyal medyada paylaşımda bulundu. Assos’taki doğa katliamı başlamadan önce herkesi uyardığını belirten Öymen, medya, kurumlar, yerel halk, işletmeler, sivil toplum kuruluşlarının konuyla ilgilenmediğinin altını çizdi. Sosyal medya hesabında konuyu bir buçuk yıl evvel paylaştığını dile getiren Öymen, sitemlerini aktardı:

“Birkaç kişi hariç kimse yanımda durmadı. Muhalif medya dahil. Sonuç bu! Doğanın güzelliğini, insanın çirkinliğini yıktı. Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Doğan Perinçek, bir buçuk yıl önce beni destekleyen birkaç kişiden birisiydi. Kendisi liman kapatılmadan kaya düşme tehlikesinin önlenebileceğini söylemişti ve bu işi de hükümetten hiçbir ücret talep etmeden üstlenebileceğini açıklamıştı. İş işten geçtikten sonra yaygara kopartanlara da, bu katliama neden olanlara da yazıklar olsun!”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Eda Yılmayan Arşivi