Test kitabı mı propaganda aracı mı; Selçuk Bayraktar, Ortadoğu’nun kaderini değiştiren adam

LGS test kitabında şaşırtan soru: Selçuk Bayraktar’ın çalışmaları Yüce Allah’ın evrene koyduğu yasalardan hangisi ile ilgilidir?

Editör Yayınevi'nin hazırladığı, birçok okul tarafından da önerilen,  VIP adıyla 8.sınıflar Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi LGS kitapçığında yayımlanan bir soru, kitabın bir teste hazırlanma kaynağı mı yoksa iktidarın propaganda aracı mı olduğu sorusunu akla getiriyor.  

Kitabın ‘Kader ve Kaza İnancı’ başlıklı bölümünde, ikinci testte yer alan Selçuk Bayraktar’la ilgili soru dikkat çekici. Soruda Bayraktar ‘Ortadoğu’nun Kaderini Değiştiren Adam’ olarak nitelendiriliyor. Bilgi kısmında ise aslen Trabzon doğumlu olduğu, aldığı eğitimler, Türkiye’nin ilk milli SİHA sistemini kurduğu, havacılık rekorlarına imza attığı belirtiliyor ve başarıları sıralanıyor. Soru ise “Buna göre Selçuk Bayraktar’ın yaptığı çalışmalar Yüce Allah’ın evrene koyduğu yasalardan hangisi ile ilgilidir?” Yanıtlar: A) Toplumsal B) Biyolojik C) Fiziksel D) Ekonomik.

Kitapta yer alan bir diğer konu ise ‘Kader ile ilgili kavramlar’ başlığında yayımlanıyor. Bu bölümdeki yedinci testte ‘Yaşayan İlim Hazineleri’ başlığıyla İlahiyat hocası Cevat Akşit’e yer veriliyor. Akşit’in kronolojik olarak eğitim hayatı anlatılıyor. Verilen bilgiler ışığında seçeneklerde sunulan yanıtlardan hangisinin doğru olduğunun bulunması isteniyor. İlahiyat hocası ve aynı zamanda TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit'in babası olan Cevat Akşit, Bayraktar’ın düzenlediği Teknofest’i ziyaret etmiş ve bazı gazetelerde haber “Cevat Hoca’dan Bayraktar’a Hayır Duası” başlığıyla yayımlanmıştı. Aynı mesaj Cevat Akşit’in sosyal medya hesabından da Bayraktar’la el sıkıştığı fotoğrafla paylaşılmıştı.

Sorularla ilgili yayınevinin Ankara merkezine ulaştığımızda soruların Elazığ ekibi tarafından hazırlandığını öğrendik. Haberi yayına hazırladığımız süre boyunca sorularımıza yanıt alamadık. Amacımız test kitapçığında Selçuk Bayraktar için söylenen “Ortadoğu’nun kaderini değiştiren adam” ifadesini anlamak, Bayraktar’ın Ortadoğu’nun kaderini nasıl değiştirdiğini ayrıca bunun kaza ve kader inancıyla nasıl bir bağlantısı olduğunu öğrenmekti. Aynı kitapta başka bir testte yer alan ilahiyat hocası Cevat Akşit’le ilgili soru da test kitabının bir soru kitabı mı yoksa bir propaganda aracı mı olduğu sorusunu perçinliyor. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Eda Yılmayan Arşivi