AKP yine gündem saptıracak: Sınırsız vaat, negatif kampanya

Biraz duyarlı, analiz etme yeteneği olan eğitimli insanları çileden çıkartacak yeni bir dönem başlıyor. Hani iktidarın ekonomik krizin sorumlusu değilmiş gibi davranması, açlık sınırı ve kötü yönetim bir tarafta dururken, “Bunlar teröristlerle işbirliği yapacaklar” demesi gibi. AKP, yerel seçimlere benzer bir anlayışla hazırlanıyor. Negatif kampanya yapılacak. Yani muhalefetteki yerel yönetimler için “Kim engelledi” yerine “Yapamadılar” denilecek.

Amaç dikkat dağıtmak

Bir kez daha söylüyorum, CHP daha kendi saçını öremezken, iktidar partisi yerel seçim kampanyasının ana çatısını oluşturmaya başladı. Kampanya, genel seçim havasından çıkıp, belediyecilik hizmetlerine yönelik yapılacak. Hedef ise muhalefetteki belediyeler olacak. Yine algı operasyonuyla, Türkiye’nin neredeyse tamamında olan AKP belediyeciliğinin eksikleri değil, başta 11 büyük il olmak üzere CHP’deki belediyelerin yetersizliği konuşulacak. Tabii ki İstanbul ilk hedef.

Kim engelledi?

Buna “negatif kampanya” deniliyor. Haberleri de yapıldı. Plan, CHP’li belediyelerin yapamadıkları üzerine kuruluyor. Örneğin; İstanbul’da vatandaş için çok önemli olan kararların AKP’li meclis üyeleri tarafından engellendiği, ulaştırma, enerji ve çevre bakanlıkların belediyenin taleplerini görmezden geldiği, hatta uluslararası metro duraklarının amblemleri, Ekrem İmamoğlu’na avantaj yaratmasın diye değiştirmemiş gibi. Kentteki taksi sorununa her çözüm önerisi hükümet tarafından reddedilmemiş gibi. Taksi lobisinin UBER çözümünü engellenmesine göz yumulmamış gibi “Yapamadılar, beceremediler” propagandasına hazırlanılıyor.

Üç şehre özel plan

Örneğin, Ekrem İmamoğlu için “Kenti için değil, kendi için çalışan başkan” imajı çizilmeye çalışılacak. Sonra hedefte İzmir ve Ankara var. İzmir için “Son 20 yılda kentte hiçbir şey değişmedi, bu kez yeni olanı deneyin” kampanyası hazırlanılıyor.  Ankara için, “Toplama belediyecilik” ifadesi kullanılıyor. Yani yapılan tüm çalışmalar görmezden gelinecek, iktidar tarafından yapılan engellemelerden hiç söz edilmeyecek ve bu üç kent için kampanya savaşı açılacak.

Kent rantı sorulmayacak

Ayrıca yerel seçimler sürecinde yeni vaatler ve yeni paketler açılarak “sanal bir gündem” oluşturulacak. Genel seçimlerde yarım bırakılan ne vaat varsa listeleniyor.

AKP'li belediyelerdeki kötü yönetim, yolsuzluk ve rüşvet gibi iddiaları görmezden gelinecek. Kent rantının yarattığı haksız zenginlikle ilgili AKP içerisinde bile konuşulan konular hasıraltı edilecek. “Önce yapmadığınız vaatlerin hesabını verin” denme olasılığı üzerinde hiç durulmuyor. Amaç, sanal gerçeklik yaratmak.

Yine vaatler sıralanacak

Yine gençlere yönelik istihdamı artıracak projeler sıralanacak. Yine sosyal yardımlar üzerinden gidilecek. Ocak ayında emekliler için bir parmak bal verilecek. Kent hayatını kolaylaştıran projeler sıralanacak. Örneğin, sıfır atıkla ilgili yeni adımlar duyurulacak. Sıfır atık konusunda adım atanlara, seyahat-tatil vaat edilecek. Dediğimiz gibi, 20 yılın eksikleri, hataları, yanlışlar es geçilecek. Yapılmayan vaatleri kimse hatırlamayacak. Bunu ortaya çıkarmak objektif ve bağımsız gazeteciler ile muhalefete düşecek.

Doğru aday sancısı

Gelelim hayaller ile gerçekler arasındaki farka. En önemlisi, iktidar partisi üç büyük şehir için aday bulma sancısı yaşıyor. Ortaya atılan isimlerin hiçbiri yapılan anketlerde seçmen tarafından karşılık bulmuyor. “İddialı, sevilen ve güçlü” bir aday bulma güçlüğü çekiliyor. Tüm yanlış adımlara ve CHP içindeki krize rağmen Ekrem İmamoğlu’nun  “kolay lokma” olmayacağı kabul ediliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi