AKP’de kötü imaj sorunu: Nass'ı ne yapacağız?

AKP’de kötü imaj sorunu: Nass'ı ne yapacağız?
“Acı reçete hazırlanıyor” dediğimizde bu kadarını biz bile tahmin etmemiştik. Bütün bunlar olurken, altı ay önce söylediklerinin tam tersini yapan AKP’lileri sancı tutmuş gibi. Parti toplantılarında, “Şimdiye kadar...

“Acı reçete hazırlanıyor” dediğimizde bu kadarını biz bile tahmin etmemiştik. Bütün bunlar olurken, altı ay önce söylediklerinin tam tersini yapan AKP’lileri sancı tutmuş gibi. Parti toplantılarında, “Şimdiye kadar ‘Düşük faiz’ dedik, ‘Nass’ dedik. Şimdi tüm tersini savunuyoruz. Her gün Meclis’te dayak yiyoruz” dendiğini aktaralım. Politika değişikliğine kılıf hazırlandığını da bu yazıda okuyacaksınız.

Kafalar karışık

AKP’de çok şey oluyor. Bir yanda ekonomik yangın, diğer yanda değişim. Zamları acele yapıp seçime kadar unutturma çabaları ve tabii yerel seçim kulisleri… Genel merkezde yapılan strateji toplantıları tam da bu kafa karışıklığının yansıdığı arena gibi. Yeni faiz politikasından dert yananlar, yapılanı yeterli bulmayıp Şimşek’e destek çıkanlar… Ne ararsanız var.

Şimdi tam tersi politika!

Toplantıda, bir parti yöneticisi, “Biz şimdiye kadar düşük faiz dedik, nass dedik, şimdi tam tersi politika söz konusu. Her gün Meclis’te dayak yiyoruz. Verecek yanıtımız olmuyor. Muhalefet bu konuyu sürekli işliyor. Buna yönelik söylem geliştirmeliyiz” dedi. Tabii, “Daha önce inat ettik, tüm uyarılara rağmen reel ekonominin aksi politikalar uyguladık, bedelini halk ödüyor. Suç hepimizin” denmediğini tahmin etmişsinizdir.

Yeni algı operasyonu

Hemen minareye kılıf hazırlanıp büyüklere masallar tadında önerilerin geliştirildiğini söyleyelim. Yeni söylem, “AKP’nin ilk 10 yılında dönüştürücü reformlar vardı. Ama bir yerden sonra yoğun saldırılar, FETÖ, pandemi, bölgemizdeki savaşlar, mecburen korumacı politikalara geçmemize neden oldu. Şimdi tamamlayıcı reformlara geçiyoruz” üzerine kurulacak. Bilginize…

İmajımız kötü

AKP’lilerin başka bir derdi ise partinin imajı. Cumhurbaşkanı ile parti arasındaki 17 puanlık fark ciddi bulunuyor. Bu makasın kapatılması için yeni bir imaj çalışması yapılacak. Özellikle hesapsız harcama yapan lüks içindeki AKP’lilerle, yolsuzluk, rüşvet ve haksız kazanç iddialarının yarattığı imajla başa çıkılmaya çalışılıyor. Belki, camilerdeki son vaazlardaki ‘sade hayat’ mesajları bunun içindir…

Yerel seçim operasyonu

Bu yüzden yerel seçimler ilk adım olacak. Parti vitrininde yapılan değişimin benzeri, belediye başkan adaylarında uygulanacak. Örneğin, üç dönem uygulamasının kurbanı olacak çok belediye başkanı var. Tüm illerin oy grafiğindeki değişime bakılacak. Yıllar içinde nereden nereye gelmiş, incelenecek. İttifaklarla yol alınacak alınmayacak yerler belirlenecek. MHP ile ittifak yapılacak yerler saptanacak. Yeniden Refah Partisi’nin bu süreçte sıkıntı yaratacağını düşünen az değil.

Değişim zorunlu

Parti kurmayları, “Madem kabinede, Meclis’te yeni adımlar atıldı. Aynı şeyin yerel seçimlerde de olması lazım. Rotamız rasyonelleşme olmalı. Değişim zorunlu. Mevcut belediye başkanlarının büyük bölümü değişecek. Mayıs ayından beri bir rehavet ve şımarıklık havası var. Bunu ortadan kaldırıp silkelenmek gerekir. Yerel seçimlerde başarılı olmazsak, sonraki dört yıl zor geçer” dediler.

İstanbul dosyası

Bu arada partide sıkı bir İstanbul dosyası hazırlandığını da belirtelim. İstanbul’un geri alınması için ayrı çalışma yapılıyor. İstanbul’un en büyük sorunları, “Çeteler, göçmenler, sokak hayvanları, taksiciler, kentsel dönüşüm ve trafik” olarak özetleniyor. İçişleri ve Çevre Bakanlığı marifetiyle yeni öneriler ve adımlar atılması planlanıyor. İstanbul depremine yönelik adımlar ise ayrı bir çalışma konusu yapılacak.

Yeni planlar

Daha önce belediye başkanı CHP’de olan 11 ile yönelik çalışmalar yapılacağını aktarmıştık. Alınması olasılığı zor olan bölgeler için farklı plan yapılıyor. Örneğin, İzmir ve Çankaya gibi bölgelerdeki seçmene, ‘Bu kez bizi deneyin’ denilmeye hazırlanıyor. Yani masada, hem zaaflar, hem zorluklar, hem de yeni planlar var…