Erdoğan'ın Marmaris mesaisi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın on gün süren Marmaris tatili, Ankara’da merakla beklendi. Erdoğan’ın bu sürede üst düzey bürokrasi başta olmak üzere saraydaki kurullar, ofisler ve danışman değişiklikleri için çalıştığı, ayrıca olağanüstü kongrede oluşturacağı genel merkez kadrosu ve yeni MKYK için isimler belirlediği biliniyor. Partinden iki isme taslak hazırlamaları için talimat verdiğini de öğrendik. Ayrıca son günlerde İstanbul için sürpriz bir isim dolaşıyor; Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin.

Kulisler Kaynıyor

Bu süreç çok ilginç işliyor. Sanki devlet mekanizması, eski milletvekillerine yeni işler yaratmak için kurulmuş. Müthiş bir kulis var. Saray olmadı parti, parti olmadı bürokrasi, o da olmadı belediyelerde görev almak için sürekli kulis yapan isimler ortalıkta. Ankara’da siyaset tatile girmiş gibi görünse de yeni görev bekleyen üst düzey bürokratlarla, üç dönemlik olup siyasete veda eden milletvekillerinin çabası hiç bitmedi.

Herkes makam peşinde

Bu isimler, sayıları 45’i bulan saraydaki başdanışmanlıklar, kurul başkanlıkları için beklenti içinde. Partinin yeni yönetimi ve yeni MKYK’sı da cazip. Erdoğan’ın kendisi çalışırken diğer yandan genel başkanvekili Efkan Ala ile Genel Sekreter Fatih Şahin’e MKYK’da yer alabilecek isimlerle ilgili taslak çalışma yapmalarını istediğini biliyoruz.

Genel merkez tedirgin

Erdoğan’ın tüm genel başkan yardımcılarını jest olarak MKYK üyesi yapacağı ama çoğuna genel merkezde görev vermeyeceği konuşuluyor. Kalamayacaklarını düşünenler ya saray ya da belediye başkanlığı düşü görüyor. Eski Meclis başkanlarının İstişare Kurulu’na alınacağı, Mustafa Şentop ile İsmet Yılmaz’ın burada değerlendirileceği anlatılıyor. Ancak Şentop’un genel merkezde görev almak istediği, yeniden siyasete dönen Faruk Çelik’in de bu beklentide olduğu aktarılıyor.

İstanbul'a sürpriz isimler

Son dönemlerin en ilginç kulisi, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olabilecek isimler arasına yeni eklenenler. Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’in ismi alternatif olarak dillendirilmeye başlandı. Partide bazıları bu isim için nabız yokluyor. Fahrettin Koca, Murat Kurum ve Tevfik Göksu’nun ismi çok yazılıp çizilirken, ikinci sürpriz isim Fatih Belediye Başkanı eski TOKİ Başkanı Ergün Turan oldu. Bu iki ismi ilginç bulanlar var. Göksu’nun şansı olmadığı, Kurum’un da Ankara’ya kaldırılabileceği iddia ediliyor.

Ankara isimleri bilindik

Ankara adayları arasında son dönemlerde, Turgut Altınok ve Veysi Tiryaki de konuşulanlar arasında. Bu nedenle Murat Kurum’un şansı olduğu öne sürülüyor. Başka bir sürpriz isim Malatya’dan geldi. Eski milletvekili Öznur Çalık’ın Malatya Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmak istediği kulisleri bomba gibi düştü. Ancak Çalık’ın Malatya teşkilatı ve il milletvekilleri tarafından tercih edilmediğini de ayrı bir not.

Son söz Erdoğan'da

Gördüğünüz gibi Ankara tatilde filan değil. Tüm partilerde bir telaş ve karmaşa hakim. AKP’de önce olağanüstü kongre, ardından belediye başkanlığı seçimleri, kendilerine yer edinmek isteyen isimlerin çabaları nedeniyle çok hareketli. Tabii buna bir de bürokrasi atamaları dahil ederseniz bu kulislerin sonu gelmez. Sonuçta, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan son belirleyici olduğu için kendisine ulaşmaya becerenler genellikle karlı çıkıyor. Liyakat, başarı, iş becerisi gibi kriterler sonra geliyor…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi