Halk faturayı iktidara çıkarmış bile!

CHP milletvekilinin canlı yayında tartışmanın coşkusuna kapılarak maksadını aşan sözlerle daha doğrusu kötü ifadeyle başlayan tartışma birinci haftasını doldurdu. Doldurdu ama hız kesmedi. İktidar cephesi (yazarlarıyla, çizerleriyle, sözcüleriyle, tartışmacılarıyla) tartışmayı canlı tutmak için elinden geleni yapıyor.
“Sebebi ne” derseniz,yanıtı Metropoll şirketinin yaptığı araştırmada yatıyor. “Ekonomideki kötü gidişin sorumlusu kim” diye sorulmuş. Yüzde 29.9 Recep Tayyip Erdoğan demiş. Yüzde 23.6 hükümet, yüzde 10.8 Berat Albayrak demiş.
Toplamda yüzde 64.3. Fikrim yok ve kimse sorumlu değil diyenleri de çıkarırsak (yüzde 19.5) bir hali yüksek oran.
Bu sebeple tank palet fabrikası üzerinden fırtına kopması iktidarın işine geliyor. İhalesiz özelleştirme yapıldı, hayır yanlış biliyorsunuz işletme hakkı devredildi, mülkiyeti Savunma Bakanlığı’nda ekseninde sürdürmek istiyor.
Bir adım ötesine de girmek istemiyor.
Basit, sıradan, normal bir hak devriymiş gibi gösteriliyor ama buna neden gerek duyduklarını söylemiyorlar. 25 yıl az süre değil.
O fabrikada ne yapılıyordu?
Tankların bakım ve onarımı, paletleri, Obüs topları. Yani piyasaya iş yapan bir fabrika değildi, TSK’nın ihtiyacını karşılamak için kurulmuştu.
Peki neden işletme hakkı devredildi?
Cumhurbaşkanı, “Yeni atılımlar yapacak” diye geçiştirdi ama Altay tankının seri üretimine geçilsin diye verildi.
Otosan Altay tankının prototipini hazırladı ihaleye çıkıldı. Otosan tank başına 17 milyon Euro teklif verdi BMC /Katar ordusu ortaklığı 9 milyon Euro. 18 ay içinde ilk tank TSK’ye teslim edilecekti. İhale şartı buydu ama üretecek fabrikaları yoktu.
Arifiye’deki fabrika 50 milyonluk yatırım sözü karşılığında işte bu sebeple verildi.
Savunma Sanayi Başkanı devir işlemini şöyle açıklamıştı: “İki sene,n üç sene BMC’nin Karasu’da yapacağı fabrika mı beklensin, ordunun acil ihtiyacı var. Elimizde en müsait fabrika olan Tank Palet’in işletme hakkı devredildi.”
Peki tank üretiyorlar mı?
Hayır çünkü tank motoru bulamıyorlar.
Ama 18 aylık süre doldu!. Ona da kılıf bulundu. Savunma Sanayii Başkanı 18 aylık sürenin tank motoru bulunduktan sonra başlayacağını açıkladı.
İktidarın Arifiye’yi konuşurken tank meselesini açmamasının nedeni bu. Sanki o fabrika ordunun acil ihtiyacı olan tanklar bir an önce üretilsin diye verilmedi.
Görünen o ki; iktidar gündemi başka sulara çekse de, gerçekleri gizlemeye çalışsa da halk faturayı kesmiş bile!
Bir ara ekonomideki kötü gidiş dış güçler yüzünden deniliyordu; inananların oranı yüzde 4.7. Benden uyarması, yarın öbür gün pandemi nedeniyle ekonomi sarsıldı demesinler; inananların oranı yüzde 3.6.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Tezkan Arşivi