İşte Şimşek'in yeni ekibi

Yeni başkana siyaset eğitimi!

Kuracağı yeni ekip merakla beklenen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek epey yol aldı. Yeni çalışma arkadaşlarının neredeyse tamamını belirleyen Şimşek’in, Merkez Bankası’nın yeni başkanını da siyaset sosyolojisi konusunda hazırladığını öğrendik. Yurt dışında uzun süre kalan Hafize Gaye Erkan, Cumhurbaşkanı’na brifinge hazırlanırken "doğru dil, doğru yaklaşım" konusunda bilgilendiriliyor. Yani yeni ekonomi ekibi, modellerini anlatırken Erdoğan’ı rahatsız etmeyecek orta yol arıyor.

Bakana 4 yardımcı

Edindiğimiz bilgiye göre, Şimşek bakanlıkta çalışacağı ekibi neredeyse oluşturdu. Şimşek’in bakan yardımcılıkları için Maliye kökenli eski müsteşar yardımcısı İlhan Hatipoğlu, eski özel kalem müdürü Zekeriya Kaya, Vakıf Katılım Genel Müdürü Osman Çelik, eski milletvekili ve bakan yardımcısı Abdullah Cantimur’un adı geçiyor. Tabii son dakikada müdahale görmezse…

Kamu bankaları kalabilir

Ekonomi kurum ve kurallarına yapılacak atamalar konusunda değerlendirmeler sürüyor. Yeni bakan, kamu bankalarının genel müdürlerinden uzun brifingler aldı. Kamu bankalarının genel müdürlerinin gerçekçi yaklaşımlarını beğenen Şimşek’in bu isimlerle yola devam edeceği öne sürüldü. Örneğin, Türkiye Varlık Fonu CEO’su Salim Arda Ermut’la çalışabileceği ancak yönetim kurulu üyeliklerinde değişik önerebileceği iddia ediliyor.

Merkez Bankası başkanına siyasi brifing

Kulislerde, ekonomi bürokrasisiyle ilgili bunlar konuşulurken önemli bir başlığı Merkez Bankası’nın yeni başkanı oluşturuyor. Türkiye’den uzun süre ayrı kalan Hafize Gaye Erkan, ülkenin ekonomik gerçekliğinin yanı sıra siyaset dili konusunda da brife ediliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a brifinge hazırlanan yeni başkanın, kullanılacak dil ve yerel seçim gerçeği gibi konularda bilgilendirildiğini öğrendik. 

Doğru dille anlatmak

Bize göre, yeni başkan siyaset sosyolojisinin yanı sıra Erdoğan’ın psikolojisi konusunda bilgilendiriliyor. Erdoğan’a mevcut politikanın sokaktaki insana değil, tefecilere yaradığı usturuplu bir lisanla anlatılacak. “15 yıl önce yaptığımızı yapacağız. Reel faiz çok yüksek. Makas açılmış durumda. Bu politika vatandaşa zarar veriyor” tezi işlenecek. Bu arada, Merkez Bankası Başkanı Erkan’ın dört yardımcısından en az üçünü değiştireceğini de belirtelim.

Beklentiler ve gerçekler

İktidar partisinin ekonomi kurmayları, ilk 6 aylık sürecin iyi yönetilmesi durumunda, Dünya Bankası ve IMF raportörlerinin hazırlayacağı Türkiye raporlarının daha olumlu olabileceğini, bunun yabancı sermaye girişini kolaylaştıracağını savunuyorlar. Merkez Bankası’nın yeni dönemde izleyici değil, "oyun kurucu" olması için adımlar atılacağı iddiasındalar. Doğru kararlarla yerel seçimlere kadar olan süreçte 80 milyar dolarlık bir sıcak para girişinin sağlanabileceği belirtiliyor. Bu rakam geçen haftaya kadar 150 milyar dolar olarak dillendiriyordu.

Ekip çekişmesi tam gaz

Gelelim, AKP’deki ekip çekişmelerine. Berat Albayrak’ın Maliye Bakanlığı döneminde Cumhurbaşkanlığı’na konuşlanan ekonomi danışmanları ekibi, Mehmet Şimşek başkanlığındaki yeni ekonomi kadrosundan pek hazzetmiyor. Yiğit Bulut, Cemil Ertem ve Erişah Erican’ın başını çektiği ve bir süreden beri ekonomik modelle ilgili etkilerini kaybetmiş olan bu ekip, gelişmelerden pek memnun değil.

Son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan üzerindeki etkileri azalan ve pek de görüşemeyen bu kadroyla ilgili farklı senaryolar var. Yakında danışmanlıklarına son verileceğini iddia edenler de sessizce bekleyip yeni ekonomik kadronun başarısız olmasını bekleyeceklerini savunanlar da var. Bakalım film nasıl bitecek?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi