Metaverse doğuyor, Facebook ölüyor

Bugünlerde nereye baksanız Metaverse haberleri görüyorsunuz. Bunlar filtrelenmiş olanları. İnanın bize her hafta yüzlerce Metaverse bülteni geliyor. Öyle ki; artık başlıklardan bültenleri ayırt etmek imkansız hale geldi. Danışmanından, yöneticisine herkes Metaverse konuşuyor. Dernekler kuruluyor, markalar nerelerinden tutacaklarını anlamak için yırtınıyor. Derinliğinden hiç şüphe duymadığımız dergiler konuyu baştan yakalamak için içeriğinde hiçbir şey olmayan makaleler yayınlıyorlar. Ben bile şu ana kadar iki yada üç kere Metaverse konusunda tv röportajına çıktım. “Ben bile” diyorum çünkü ben bu duruma temkinli yaklaşılması gerektiğini düşünenlerdenim…

Bitcoin’in dibin dibini gördüğü bu günlerde, kalkıp Metaverse’de arsa toplamanın yararına şu aşamada inanmayanlardanım.

  • Hele ki; Metaverse’de dünya üzerine dünya kurma imkanınız varken.
  • Hele ki; Metaverse VR (Sanal Gerçeklik) teknolojisini kullanan tek platform bile değilken.
  • Hele ki; her an yeni platformlar oluşacakken.
  • Hele ki; Apple, Microsoft, Amazon hatta Netflix’in bu konuda nasıl bir hamle yapacağını bilmeden.

Şunu da unutmamakta fayda var: Türk halkı Metaverse’de arsa almaya devam ediyor. Dünya birincisi olmakla kalmıyoruz, ikinci olan Amerika’ya neredeyse 3-4 kat fark atmış durumdayız. Üstelik Gayri Safi Milli Hasılamıza bakıldığında onlarla yarışmamız mümkün değilken.

Geçen gün yazdığım bir tweet’e Amerikalı bir DJ cevap verdi. Konuşmalardan anladım ki; Metaverse’i Meta Holding’in oluşturduğu ekosistem olarak anlıyormuş. Doğru Meta Holding, VR platformu olan Metaverse’ün sahibi. Holding’in çatısı altında 3 büyük şirket daha var. Facebook, Whatsapp, Instagram…

Facebook’da durum ne?

Bir iki hafta önce kardeşimin eşi Styleboom beni aradı. Facebook kendisine bir mesaj iletince şifresini değiştirme kararı almış. Ancak aylardır girmediği için şifre değiştirme ekranlarında takılmış. Ben de “açık kalan session”,”browser cache”i gibi konulardan şüphelendim. Denedim ama düzeltmek mümkün değil. Hala problemli.

Bu arada kendi adıma farkettim ki; ben de nereden baksanız 4-5 aydır adımımı atmamışım. Eskiden her dakikamızı geçirdiğimiz, butonların rengi bir ton açılsa tartıştığımız facebook’a artık giriş şifremizi unutsak dert etmeyeceğimiz noktaya gelmişiz.

Google’a “Facebook is dying” yazınca aynı başlıklı onlarca makale görüyorsunuz.

Tabii bu durumda insanın aklına birkaç soru geliyor:

  1. Meta Holding’in kurucusu Mark Zuckerberg Facebook üzerinden web’i ele geçirme amacından vaz mı geçti?
  2. Bu amacı acaba Metaverse üzerinden insanların hayatlarını ele geçirme şekline çevirmiş olabilir mi?
  3. Facebook’un öleceği uzun zamandır belliyken, Metaverse’ün ortaya çıkması Mark’ın köpürtmesi olabilir mi?
  4. Meta Holding’in çalışan üç projesi içinden; Instagram ve Whatsapp’de kazanç noktasında problem yokken, Facebook’un ölüyor olması, içlerinden sadece buna yatırım yapan Microsoft’un makus kaderi olabilir mi? (Zira Microsoft’un diğer yatırımları, Linkedin, Skype ve GitHub’da da durumlar pek iç açıcı görünmüyor)

İncelediklerim

Logitech K580 Multi-Device Bluetooth Klavye

Özellikle bilgisayar aksesuarlarında Logitech, zor beğenen Apple kullanıcısının bile gönlüne girmiş bir markadır. Üstelik ürettikleri birden fazla cihazı (bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi) idare etmekle kalmayan, aynı zamanda birbirlerine bilgi taşımalarını da sağlayan teknolojileri o kadar dikkat çekti ki; Apple son işletim sistemine bu özelliği eklemek durumunda kaldı.

Logitech, birden fazla cihaza bağlanan hafif, ince klavyesi ile, hem pil seçimi hem de üzerinde cep telefonu koyabileceğiniz standı ile çok değişik bir ürün tasarlamış. Ultra ince ve minimalist tasarımıyla hem şık hem de masa düzeninde yer kaplamayan K580 Multi-Device Bluetooth Klavye evde, ofiste veya akla gelebilecek herhangi bir yerde birden çok cihazla çalışmayı seven kullanıcılara hitap ediyor. Özellikle home office çalışanlara ve telefonunu koyacak yer bulamayanlara kesinlikle tavsiye ederim.

Dijital Dönüşüm - Kitlesel Yok Oluş Çağında Hayatta Kalmak ve Başarılı Olmak

Dijital dönüşüm hakkında, söylenmemiş bir söz kalmış mıdır?

Geçenlerde Fortune 500 şirketlerinden birine vereceğim eğitimi konuşurken, şirket yöneticisi

“Aman dijital dönüşüm olmasın, o konuyu çalışanlar artık duymak istemiyorlar.” dedi.

Tabii dijital dönüşüm bir hedef değil, yolun kendisi. Üstelik adından kaynaklı olarak da ne yazık ki; sanki şirkete dijital çözümler alınca sorun çözülecekmiş hissi veriyor. Öyle değil!

Silikon Vadisi yatırımcılarından Tom Siebel Dijital Dönüşüm’de, doğru kullanılmazlarsa iş dünyası ve devletler için yıkıcı olabilecek yeni teknolojileri derinlemesine inceliyor ve organizasyonlara dijital kurumlara dönüşmek için bu teknolojilerden yararlanma yollarını gösteriyor.

Siebel’e göre, elastik bulut bilişim, büyük veri, yapay zekâ ve nesnelerin internetinin birbirlerine yaklaşması, işletmelerin ve devletlerin 21. yüzyılda faaliyet gösterme biçimlerini temelden değiştirecek. Yazar, dijital dönüşüme yol açan bu teknolojileri harikulade bir şekilde ele alıyor ve bunlardan stratejik bir fırsat olarak yararlanmanın yol haritasını çiziyor. Enel, 3M, Royal Dutch Shell, ABD Savunma Bakanlığı ve başka kurum ve kuruluşların yapay zekâ ve nesnelerin internetini nasıl uyguladıklarını ve bu sayede müthiş sonuçlar aldıklarını anlatıyor.

Okumanızı tavsiye ederim.

Yeni Neslin Rotası

Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği (GYİAD), girişimcilik vakaları serisinin üçüncü kitabı “Yeni Neslin Rotası” ile birkaç kuşak önce yaratılan başarılı Türk şirketlerinin hikayesini, üçüncü neslin anlatımıyla okurla buluşturuyor.

Aile şirketlerinin üçüncü kuşak temsilcileri olan GYİAD üyelerinden Karpowership Ticari Operasyonlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Harezi Yılmaz, Yıldırım Holding Finans Uzmanı Jasper Yıldırım, Asmira Group CEO’su Mustafa Aslan, Dalgakıran Kompresör Operasyonel Verimlilik Yöneticisi Tarık Dalgakıran, SOMAL Sac Sanayi Yönetici Ortağı Berkay Somal, Arfesan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayşe Arkan ve Ersu Gıda Yönetici Müdürü Melisa Akman İpeker’in kendi yolculuklarını anlattığı “Yeni Neslin Rotası”, her yaştan girişimci için iyi bir rehber olma niteliği taşıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi