Faruk Bildirici
Narin Güran cinayeti için neler yazıldı, neler söylendi?
Narin Güran’ın kaybolduğu 21 Ağustos 2024’ten yargılamanın başladığı ilk günlere kadar geçen yaklaşık 1.5 aylık sürede medyada yayımlanan haber ve yorumların başlık ile özet bilgilerini listeledim. Böylece Narin cinayetine ilişkin habercilik yanlışlarını inceleyebilmek için kendime bir yol haritası hazırlamış oldum.
Hem de “Narin cinayetinde medyanın yargıyı etkileyen 12 yanlışı” başlıklı incelememi okuyanların, o günlerde medyada oluşan havayı görebilmeleri için şöyle bir akış tablosu ortaya çıktı:
NARİN HABERLERİNİN AKIŞI (21 Ağustos – 7 Kasım 2024)
21 AĞUSTOS
- Narin, öğlen yemeği yedikten sonra Kuran kursuna gitti. Ancak kurstan sonra evine dönmedi. Görüntüler ilkokulun kamerasına saat 15.15’te yansıdı (TV100).
22 AĞUSTOS
- Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri, köyde arama başlattı. Narin’e ait olduğu iddia edilen 1 adet terlik köyün 3 kilometre uzağında bulundu.
24 AĞUSTOS
- Narin için seferberlik / Anne Yüksel Güran: Bulunan terlik Narin’in değil (Akşam / Sabah / ATV / Haber Global).
25 AĞUSTOS
- Tepe yolunda sır oldu / Narin’in son görüntüsü ortaya çıktı/100 kişilik özel ekip arıyor (Akşam / Sabah / Sözcü / DHA / Star TV).
26 AĞUSTOS
- Kayadaki kan Narin’e ait değil/ Asılsız ihbarlar isyan ettirdi (Akşam).
- Narin’in annesi Yüksel Güran, Didem Aslan Yılmaz’ın programına katıldı (Show TV).
27 AĞUSTOS
- Kan izi kuzenin (Akşam / Sabah).
- Narin’in babası asılsız ihbarlara isyan etti (TGRT Haber).
28 AĞUSTOS
- Jandarma Tümgeneral Selçuk Yıldırım, “Çember daraldı, Narin her an bulunabilir” açıklamasını yaptı (Medyascope).
29 AĞUSTOS
- Ağabey Enes, kolundaki ısırık izi nedeniyle gözaltına alındı. Ancak diş izlerinin kime ait olduğu belirlenemedi (Hürriyet / Sabah / Enson Haber / Halk TV).
- Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hâkimliği yayın yasağı kararı aldı (A Haber).
30 AĞUSTOS
- Enes’in kolundaki diş izlerinin kime ait olduğunun tespit edilememesinde o gün üç defa duş almasının da etkisi olabileceği değerlendirildi (Sabah).
31 AĞUSTOS
- Aracında Narin’in DNA örneği bulunan amca Salim Güran gözaltına alındı (Halk TV).
- Narin’in ağabeyi serbest / Aile fertlerine çapraz sorgu (Akşam / Sabah / Sözcü TV).
1 EYLÜL
- Amca Salim Güran’ın, Narin kaybolduktan 15 dakika sonra köyden ayrıldığı ve “1 saat sonra” telefonunu kapattığı belirlendi (Akşam).
- Amcanın telefonunda yeni detaylar ortaya çıktı/Amca telefon kayıtlarını neden sildi? (Halk TV / Sabah)
2 EYLÜL
- #NarinNerede etiketi, X’te Türkiye’de en çok paylaşılan etiketlerden biri oldu.
- Narin’i arayan ekipler, mısır tarlasında elbiseler buldu / Bütün köy kamera taktırıyor /Narin’in amcasını özel ekip sorguluyor (Akşam /Sabah).
- Narin’in amcası Salim Güran kasten adam öldürmekten tutuklandı (Haber Global).
- Narin’i arama çalışmalarında son bulgular/ Emekli dedektif değerlendirdi (NTV).
3 EYLÜL
- Amca ‘kasten öldürmek’ten tutuklandı / Amcanın telefonunun “1 saat boyunca” kapalı olduğu ortaya çıkmıştı (Akşam / Sabah).
- Adalet Bakanı Tunç, amca hakkında ilk kez konuştu (Haber Global).
4 EYLÜL
- Mezarlıkta jandarma eşliğinde yeraltı görüntüleme cihazıyla arama çalışmaları yapıldı (Hürriyet / Haber Global).
- Narin’in DNA’sı amcanın aracının şoför koltuğunda / Amca 2 saat 40 dakikayı hatırlamadı (Akşam).
- Benzin istasyonu çalışanından korkunç iddia! Amcasının aracında baygın mı yatıyordu? (A Haber / Gerçek Gündem / Takvim / CNN Türk / Karar / T24 / Türkiye)
- Narin olayında çarpıcı gelişme! Amcanın telefon kayıtlarına ulaşıldı mı? (Halk TV)
5 EYLÜL
- Amcanın aracındaki kusmuk, idrar ve kan izi Narin’e ait (Akşam).
- Yeraltı görüntüleme cihazıyla mezarlık arandı (NTV /Sabah).
- Narin Güran’da saat 18.47’nin sırrı (ATV Ana Haber 5 Eylül 2024).
6 EYLÜL
- Narin’in arkadaşları psikolojik destek alıyor (Akşam / Sabah- Tele1).
7 EYLÜL
- Yeni bir ihbar geldi, arama çalışmaları Eğertutmaz Deresi’nde yoğunlaştı (NTV / AA / Sözcü TV).
8 EYLÜL
- Kayıp Narin’in cansız bedeni 19 gün sonra derede bulundu / Annesi, babası ve kardeşi dahil 24 kişi gözaltına alındı (NTV).
- AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu: “Bizlerin bazen bilmediği, bazen de bilip söylemememiz gereken şeyler var. Çünkü aile de bizim dostlarımız.” (KRT TV)
- Amcasıyla ilgili görmemesi gereken şeylere mi şahit oldu? (TGRT)
- Uzman isim görüntüyü analiz etti: Önce boğuldu, ardından bıçaklandı (Haber Global),
9 EYLÜL
- Kim kıydı, kim sustu? Aile üyelerinin de bulunduğu 23 kişi gözaltında. Şimdi sıra cinayeti işleyenler ile bilip susanları ortaya çıkarmakta. Katil amca mı? (Hürriyet)
- Engelli kardeşi de mi öldürüldü? / Bir gizli tanık, cinayete karışanlarla ilgili ifade verdi (Akşam / Sözcü / Halk TV).
- Cinayetin sırrı mesajlarda: Savcılık, tutuklu amca Salim Güran’ın sildiği mesajların peşine düştü. (Sabah)
- Narin’in köyünde Hizbullah bilmecesi (Sözcü TV). Narin’in ailesi Hizbullah ile bağlantılı iddiası (Tele1).
- Diyarbakır’da Narin protestosu: “Narin’e uzanan eller kırılsın”, “Katil Hizbullah işbirlikçi AKP” (Bianet)
- Yayın yasağı kaldırıldı (Halk TV).
- Fatih Portakal: “Karanlık bir aile. Valisinden jandarmasına herkes, Erdoğan’ından Adalet Bakanı’na, İçişleri Bakanı’ndan Galip Ensarioğlu’na kadar herkes katili biliyordu. Ablasının hayattan kopup gidişi de soru işaretleriyle dolu” (Sözcü TV).
- İsmail Saymaz: Nevzat Bahtiyar’ın ifadesinde mantıksızlıklar var. Bu ifadede kendini aklayan bir taraf var. Bir insanın karşılaştığı birinin öldürdüğü insanın cesedini alıp götürüp dereye gömmesi için esaslı neden gerekir. Muhtar tutuklanalı on gün olmuş. Bu niye susuyor, bu konuşmamış. Bu kişinin suça aktif katılımının olduğunu tahmin ediyorum.” (Halk TV).
10 EYLÜL
- Al bu cesedi yok et / İlk itiraf sıvacı Nevzat B.’den geldi: “Salim Güran arabasının içinde battaniyeye sarılı bir şeyi gösterip ‘Bunu yok edeceksin’ dedi. Ben tereddüt edince ‘İyi düşün, sana 200 bin lira veririm’ dedi” (Hürriyet / Akşam / Medyascope / Habertürk / Sözcü TV).
- Jandarma araçtaki ikinci kişinin peşinde: İtirafçı Nevzat Bahtiyar, “Camlar siyah olduğu için arka koltuğu göremedim” dese de BTK kayıtlarından gece bölgede sinyal veren telefonlar inceleniyor (Sabah).
- Nazlı Çelik: “Herkes sustu, herkes gözlerini yumdu, cinayetin üzerini örttü: duymamış, bilmemiş gibi yaptı. Canlarından olan canın katledilmesine sessiz kaldı. Narin’in cansız bedeninin üzerine dizilen taşların bir kişinin taşıyamayacağı kadar büyük olması… (Star TV)
- Narin’in ölümünde akıl almaz olaylar: Amcası babası çıkabilir (Sözcü TV).
- Narin’in ölümü kolektif bir cinayet mi? Gayri ahlaki ilişkiler mi sebep oldu? (CNN Türk)
- Narin’in ölümüyle ilgili kan donduran detay! Fatih Portakal’dan aile için tarihi sözler (Sözcü TV).
- Emekli polis, “Amca tecrübeli’ dedi, Narin’in ablasının ölümünü anlattı (Sözcü TV).
11 EYLÜL
- Katil hangisi: Abi mi, amca mı? / Narin cinayetinde 4 senaryo: 1- Yasak ilişkiyi mi gördü? 2- İğrenç olay iddiası 3- İntikam cinayeti mi? 4- Öfke kurbanı mı? (Hürriyet)
- Üst düzey yetkililere göre Narin kendi evlerinde bir sahneye tanık olduğu için öldürülmüş olabilir. Amcanın Narin’in ağabeyine ‘Onu öldür, yoksa ikinizi de öldürürüm’ dediği iddiası da araştırılıyor” (Hande Fırat).
- Ablasının dosyası açıldı: Tülin Güran’ın şüpheli ölümü de inceleniyor (Akşam / Halk TV / CNN Türk).
- Narin’in katili amca Salim: Türkiye’nin merakla beklediği sorunun cevabı ortaya çıktı. İtirafçı Nevzat Bahtiyar, yeni ifadesinde küçük kızın amca Salim Güran tarafından katledildiğini söyledi (Sabah).
- Narin cinayetinde 25 dakikalık sır: Ne olduysa bu kırmızı arabada oldu (Haber Global).
- Sıcak gelişme: Narin cinayetinde ‘3 taş’ detayı! İtirafçı çelişti (Sözcü).
12 EYLÜL
- Nevzat işin neresinde? Nevzat Bahtiyar’ın üç ayrı ifadesinde 5 çelişki ortaya çıktı. Bu çelişkiler Bahtiyar’ın cinayetteki rolü hakkında şüphelere yol açtı (Hürriyet).
- Tutuklu amcanın 353 saniyelik telefonu hedef şaşırtma mı? / Nevzat Bahtiyar’ın her ifadesi çelişkili (Akşam).
- Yasak ilişki itirafı: Narin’i dereye gömen caninin, katil amcanın yasak ilişkilerini de itiraf ettiği ortaya çıktı (Sabah / Haber Global).
- Narin cinayetinde yeşil tülbent detayı: Anne inkâr etti, İmam yalanladı (Haber Global).
13 EYLÜL
- Tavşantepe’nin işbirlikçileri: Soruşturmayı yanlış yönlendirmek isteyen köylüler, 19 gün boyunca ‘Ceset şurada’ diye yalan ihbarlarda bulundu (Hürriyet).
- Annenin çelişkili ifadesi (A. Selvi).
- Anne Yüksel Güran ve ağabey Enes Güran cinayet suçlamasıyla tutuklandı (Hürriyet / Sabah / Halk TV).
- Amca yeğenine yalan ifade verdirdi / 17.40’ta gördüm diyeceksin (Akşam).
- Cinayeti çözecek kayıt Halk TV’de / Amca Salim, işçisine soruyor: “Narin öldü mü, yaşıyor mu?” (Ferit Demir / Halk TV)
- Köylüler telaşla evlerine kamera taktırdı: “Bölgede görev yapan muhabirler, aramaların sürdüğü sırada köylülerin hummalı bir şekilde kamera taktırmasını ve nöbet tutmalarını, ‘Narin’in öldürüldüğünü biliyorlardı ve cesedin evlerinin yakınına bırakılmasını engellemek için bunları yaptılar’ diye yorumladılar” (Hürriyet / F. Kızılkoyun).
- Köyde evlerin çoğu Narin aranırken güvenlik kameraları taktırdı. Güvenlik endişesi mi taşıdı, yoksa cinayeti duydular ve olası önlem mi aldılar araştırılıyor. Anne yeşil tülbenti hatırlamadığını söyledi (Now TV / A Haber).
14 EYLÜL
- Şeytan üçgeni: Bütün aile işin içinde / Savcıya göre “Narin’i amcası öldürdü. Annesi ile ağabeyi de cinayete iştirak etti” (Hürriyet).
- Salim’in işçisiyle görüşmesi deşifre edildi: “Daha ölmemiş” / Narin’in babasından acı itiraf: “Nevzat Bahtiyar’ın çirkin yüzünü göremedik” (Akşam / Sözcü TV).
- “’Her şeyi anlat’ dedim, beni dinlemedi”: Tutuklu amcanın eşi Melek Güran, yalanları deşifre etti: “Eşimden şüpheleniyorum. Cezaevine gidip konuşması için ikna etmeye çalıştım” (Sabah).
- İletişim uzmanı Hüseyin Kazan beden dilini inceledi: Annenin sakin, ancak sonunun ne olduğunu bilen bir acı hali var. Baba, olaya karışmamış tek kişi gibi duruyor (A Haber / Takvim).
15 EYLÜL
- Ürperten iki kelime: “Daha ölmemiş!” Bu sözleri Narin cinayetinin bir numaralı şüphelisi Salim Güran’ın söylediği kesinleşti (Hürriyet / Haber Global).
- Sırrı ses kayıtları çözecek: Salim Güran’la işçisi arasında geçen telefon görüşmesi analiz ediliyor (Akşam).
- Amca Salim Güran’ın ardından Nevzat Bahtiyar, anne Yüksel ve ağabey Enes de tutuklandı (Halk TV).
- Senaryo çok, itiraf yok/Sırrı diş izi çözecek/Hepsi yalana başvurdu/ Narin aranırken 50 sahte ihbarda bulunuldu (Sabah).
- Bu nasıl vicdan! Aile, Narin bulunmasın diye asılsız ihbarlarda bulunmuş (Tele1)
- Adli Tıp uzmanı “Organize” dedi, deşifre etti (Sözcü TV / Tele1).
16 EYLÜL
- Yangın bile çıkarmışlar: Narin’in cesedi aranırken köyde garip olaylar yaşandı. Cesedin bulunduğu dere kenarında yangınlar çıkıyor, elektrikler kesiliyordu (Hürriyet).
- 50 sahte ihbarla hedef şaşırttılar! Sebepsiz elektrik kesintileri yaşandığına ve yangın çıkarıldığına dikkat çekildi (Akşam / Sabah).
- Narin’i ağabeyi Enes Güran mı öldürdü? Enes’in Narin’i boğduğu ve bu sırada aile üyeleri arasında boğuşma yaşandığı iddia edildi (Sabah).
- Şeytanın aklına gelmez. Köyde neler olmuş neler! Cinayet bu yüzden çözülemiyor (Sözcü TV).
- Narin’in cesedini gizli tutmak için 6 farklı yöntem kullanmışlar (Tele1).
- Narin bulunmasın diye köyün bütün noktalarına kırmızı terlik bırakılmış (Sözcü TV).
17 EYLÜL
- Evde plan, ahırda cinayet: Narin evlerinde amcası, annesi ve bir yengesinin dahil olduğu üçlü çarpık ilişkiye tanık oldu. Ertesi gün götürüldüğü ahırda öldürüldü (Hürriyet).
- Ahırdaki sırrı yenge anlattı: Olay günü anne, oğulun Narin’in öldürüldüğü düşünülen ahırda boğuştuğunu; Yüksel Güran’ın oğlu Enes’in kolunu dişlediğini anlattı. “Enes’i dövdüğünü biliyorum, ama nedenini bilmiyorum” (Akşam / Haber Global / Yeni Akit / Star).
- Amca Salim’le yenge Hediye ne konuştu? ‘Cinayetin kara kutusu yenge mi?’ sorusu soruluyor (Sabah).
- Evde plan, ahırda cinayet! Narin cinayetinde üzerinde ağırlıklı olarak durulan senaryo (Tele1 / CNN Türk).
- Narin’in ölüm sıvısına amcanın elinde rastlandı iddiası (NTV).
18 EYLÜL
- Boğma kanıtı arabada: Koltuk ve direksiyonda ölüm sıvısı var (Akşam / Sözcü TV).
- Cinayetten tutuklandı, 3 maymunu oynadı: Narin kaybolduktan sonra cep telefonunu değiştiren Hediye Güran, cinayetle ilgili sorulara “Bilmiyorum” yanıtını verdi (Sabah).
- Karanlık köydeki çarpık ilişkiler, korkunç sırlar ortaya döküldü (Show TV).
- Narin olayı çözüldü! Fatih Portakal, Narin’in ölümündeki yargı detaylarını paylaştı (Sözcü TV).
19 EYLÜL
- Adli tıp uzmanlarına sorduk: Ölüm sıvısı ‘Katil, amca’ mı demek? (Hürriyet).
- Tavşantepe imamına soruşturma: İmam R.K.’nin telefonunda uygunsuz görüntüler olduğu iddia edildi (Akşam).
- Nevzat Bahtiyar’ın, Narin’in cesediyle inşaatta 18 dakika boyunca dere kenarındaki villa inşaatında kaldığı ortaya çıktı (Sabah).
- Adli Tıp uzmanı açıkladı: Narin’in dişleri tek tek çekilmiş olabilir! (Gazete Pencere / Sözcü TV)
20 EYLÜL
- Adli Tıp Kurumu raporu: Ağzını ve burnunu kapatıp boğmuşlar (Akşam / Sabah).
- Cinayette kan donduran detay: Ağzını burnunu kapatıp boğmuşlar (Haber Global).
21 EYLÜL
- Çocukları da susturdular: Aile Bakanlığı uzmanlarının Narin’in arkadaşlarının susturulduğunu belirlemeleri üzerine köye özel ekip gönderildi (Akşam / Habertürk ).
22 EYLÜL
- Amcası öldürdü, annesi seyretti: İtirafçı Nevzat 3. kez ifade değiştirdi: “Salim Güran beni çağırdı. Birlikte Arif’in evine gittik. Narin hareketsiz yatıyordu. Salim, ‘Annesiyle olduğumuzu gördü, öldürdüm. Cesedi yok et’ dedi. Battaniye ile cesedi kucağıma alıp çıktım. Narin’in annesi ağlayarak bize bakıyordu.” (Akşam / Sabah / Medyascope / ATV / Now TV / Milliyet).
- Nevzat Bahtiyar’dan yeni itiraf: Sır olayı anlattı, annesiyle amcası (Sözcü TV).
23 EYLÜL
- İtirafçının ahırında DNA izi arandı / Aileye kameralı tecrit (Akşam/ Sabah).
- Adalet Bakanı Tunç: Birtakım DNA tespitleri var. HTS kayıtları inceleniyor. Bazı evlerde elde edilen ses ve kamera görüntüleri var (CNN Türk).
- Ahırda bulunan iki izmaritte DNA aranıyor (Sözcü TV).
24 EYLÜL
Adli Tıp: “Enes’in kolundaki diş izinin sahibi belirlenemedi” (Akşam / Sözcü TV).
26 EYLÜL
- Yüksel Güran kızının kaybolduğu gün çamaşırları, halıları yıkamış, iki kez banyo yapmış (Süperhaber).
27 EYLÜL
- Narin’in yengesi Hediye Güran, kasten öldürmeye teşvik suçlamasıyla tutuklandı (Hürriyet).
- Narin’in annesi Yüksel Güran ve yengesi Hediye Güran’ın sırları ortaya çıktı (Sözcü TV).
28 EYLÜL
- Kameradaki sır iki kişi (Askeri üsteki Şahin Göz kamerasında yapılan incelemede, Narin’in dereye atıldığı sırada bölgede 2 kişinin daha olduğu belirlendi) (Akşam / Sabah / A Haber).
29 EYLÜL
- Narin’in amcası Hüseyin Güran’ın evindeki kamerasında 1 hafta kayıp / Silinen kamera kayıtlarında ne vardı?) (Akşam / CNN Türk / Halk TV/ Sözcü)
30 EYLÜL
- TÜBİTAK, “Şahin Gözü” kamera kayıtlarını inceliyor (Sabah / A Haber).
1 EKİM
- Otopsisinden de sonuç çıkmadı: Adli Tıp raporunda, Narin’in cesedinden alınan örneklerde farklı kişilere ait hiçbir DNA ve doku örneğine rastlanmadığı belirtildi. (Akşam)
- Baba Arif Güran, “Nevzat’a itirafçı denmesi yüreğimi acıtıyor. O cani, olaydan birkaç gün önce para vererek kendine alıştırmış” (Sabah).
- Narin cinayetinde 41. gün (Now TV).
2 EKİM
- Narin’in ailesi tazminat peşinde: Narin’in ailesinin sosyal medyadaki hakaretleri 12 avukatla takip ettiği ortaya çıktı / Nevzat, cesedi 150 metre kucağında taşımış (Akşam / TV100).
7 EKİM
- Narin’in evde öldürüldüğü kesinleşmişti: Balkondaki halı ve battaniyeler delil karartmak için mi yıkandı? (Yeni Şafak / A Haber / İnternet Haber)
- Narin cinayetinde yok edilen kanıtlar balkonda asılı bulundu. Ferit demir görüntüleri ortaya çıkardı (Halk TV / Cumhuriyet / Karar).
14 EKİM
- Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saadet Oruç, Güranlar’a meydan okudu: “Cesaretiniz varsa karşıma çıkın” (YouTube).
23 EKİM
- Tamamlanan iddianame mahkemeye sunuldu, ama katilin kimliği ve neden öldürüldüğü netlik kazanamadı (Show TV / Halk TV).
26 EKİM
- Korkunç sırların, çarpık ilişkilerin ortasında katledilen Narin’in yeni görüntüleri çıktı: Esrarengiz vahşetin üzerinden 66 gün geçti; ama timsah gözyaşları akıtan anne Yüksel, bir söylediği diğerini tutmayan ağabey Enes, akrabalarını organize ettiği söylenen amca Salim Güran ile her işlerine koşan Nevzat Bahtiyar suskunluklarını bozmadı. (Show TV / Haber Global).
29 EKİM
- Narin Güran’ı arama çalışmaları sırasında jandarma üfürükçüye gitti. Diyarbakır Valiliği, bu iddiayı yalanladı (DW Türkçe / Rudaw / A Haber / Halk TV).
31 EKİM
- Salim Güran, Narin Güran’ın kaybolduğu günün gecesi dere yatağına gitmiş. HTS kaydı ile görüntüler dava dosyasına girdi (Artı Gerçek / Evrensel / Halk TV / Karar / Kısa Dalga / Show TV).
- Amca Salim Güran’ın bir yalanı daha çürütüldü! Meğer Narin’in öldüğü gün… (Haber Global)
- Bomba görüntü: Amca Salim Güran o gece dere kenarına gitmiş (Haber Global).
- Amca Salim Güran’ın bir yalanı daha çürütüldü! (Haber Global)
7 KASIM
- Nefesler tutulmuş, gözler çevrilmişti. Milyonlar “Narin’e kıyanlar ortaya çıksın” diye beklerken işbirlikçiler mahkeme salonunda tiyatro yaptı (Show TV).
- Narin Güran davasında sorulara kim ne yanıt verdi? “İlişki” açıklaması için hâkim o soruyu yöneltti (Halk TV).
- Narin cinayetinde failler hâlâ meçhul (Habertürk).