Reyini kullanacak olana nasihatler

Reyini kullanacak olana nasihatler
Sayılı gün çabuk geçer. Kaldı üç gün… Sandık geliyor. Yurt dışında kullanılan reyler sandıkları patlattı. Saatlerce sıra beklediler ama milli iradenin sandığa yansımasına katkı vermek için oylarını kullandılar.Bu...

Sayılı gün çabuk geçer. Kaldı üç gün… Sandık geliyor. Yurt dışında kullanılan reyler sandıkları patlattı. Saatlerce sıra beklediler ama milli iradenin sandığa yansımasına katkı vermek için oylarını kullandılar.

Bu katılımın pazar günü de yüksek olacağının işareti. 

İki yıl aralıksız millet ittifakının adayı ile 6 masanın altındaki partiyi arayıp durdunuz. Bitti gitti işte. Masa hala 6 partili, altına gizlendiği öne sürülen HDP ise başka ittifak kurdu. 

Cumhur ittifakı ise kibrini, kendine olan güvenini bir kenara koydu. Muhalefetten oy oranı olarak son derece düşük partilerini de yanına aldı, listelerine yerleştirdi.

Anketleri takip ettiniz. Genellikle yüzde 114 ile 128 arasında çıkan, parayı verenin değil yani duygusal değil bilimsel anketler eminim kanaatinizin oluşmasında etkili olmuştur. Hayırlısı artık.

Seçimden önce son yazım olduğu için bugünden bildiriyorum. Uzun pusula ile vekillerinizi, kısa pusula ile cumhurbaşkanını seçeceksiniz. Mührü bastığınız yeri en dışta kalacak şekilde acele etmeden katlayın, sonra “Bu ne biçim milli irade?” demeyin.

Zamanınız var ise sandıklar kapandıktan sonra da oy kullandığınız yere gidin, tutanakların tutulmasını izleyin. Buna hakkınız var. 

Aklıma İstanbul seçimleri geliyor. Zarftaki üç pusuladan birinde hile yapıldığı ilan edilerek seçimler tekrarlanmıştı ya, işte o seçim. Allah aklımızı korusun. Bu sefer öyle olmaz dilerim. Yani “Vekillik seçimlerinde hile yok cumhurbaşkanlığı seçimlerinde var” demezler umarım. Sayın Yüksek Seçim Kurulu lütfen. Demokrasinin ayarları oynamayın. 

Liderler çok yoruldu. Bir günde üç hatta birbirine komşu dört ilde miting yapan oldu. Akşamları televizyon programları yetmedi, sosyal medya videoları, klipler ve fotoğraf çekimleri de nefes aldırmadı. Sesleri iyi korudular ve fakat. Seçimden sonra bunun sırrını boy boy yazarlar seçilen cumhurbaşkanın ağzından.

Neyse kullanacağımız rey meselesine gelelim. Sayın okuyucu, bu mühür 5 yılda bir elinize geliyor. Kullanacağınız sadece sonraki seçime kadar değil uzunca bir süre sizin geleceğinize yön ve karar verecek.

O yüzden fazlaca abartın meseleyi, ciddiye alın. Aslan sosyal demokratların ömrü yıllar boyu oyların bölünmesinden şikayetle geçti. Bu seçimde de değişen yok. 

Oylardaki her bölünme rakip ittifaka yarar. Hatta vakit ayırıp iyi incelemediyseniz bilin, vereceğiz oy bölgenizde ilinizde vekil seçtirmeye yetmiyorsa en çok rey alan partiye aktarılıyor. Bu hesabı iyi yapın. Zira parlamento çoğunluğu da yeni dönem için önemli. 

“Bir oy buna bir oy da şuna” diyerek herkesin gönlünü alacağınızı, mutlu mesut yaşayacağınızı düşünüyorsanız direkt iktidara oy verin istikrarı bozmayın. 

Pusulayı aldınız artık vicdanınız ile baş başasınız.

Geçmişi bir film şeridi gibi gözünüzden geçirin. Neler yaşadınız? Neler ile muhatap oldunuz, hangi övgülere hangi sövgülere layık görüldünüz? Size, düşüncelerinize, kimliğinize, yaşam tarzınıza, mutfağınıza, cebinize nasıl davranıldı. Bunları lütfen iyice düşününüz.

Ve nasıl bir gelecek hayal ediyorsunuz? Nasıl yaşamak istiyorsunuz, kavga, kutuplaşma, hakaret, bağırma çağırma mı olsun hayatınızda hak hukuk adalet mi?

Oyunuzu kullanırken lütfen hem geçmişi hem geleceği iyi gözden geçiriniz.

Mührü gösterilen yere taşırmadan vurun. Sessizce katlayın. Ve sonuçlarına sahip çıkın. Sonra pişman olmayın.

Seçimlerin şimdiden memleketimize hayır, bolluk, bereket ve en önemlisi adalet getirmesini dilerim.