Kerem Kırçuval

Kerem Kırçuval

ŞAMPİYON BEŞİKTAŞ’IN SIRRI ARKADAŞLIKTI

Son 6 maçta kaybedilen 9 puan, sakatlıklar, cezalar, hakem hataları Beşiktaş’ta son 7 haftaya girilirken tedirginliğe neden oldu.
Kayserispor maçının eksikleri, Cenk Tosun, Aboubakar, Atiba, Larin, Oğuzhan Özyakup ve Welinton. Kulübede 2 kaleci var. Hamle oyuncuları ise Dorukhan, Rıdvan ve Mensah.
Dedik ya, ‘Atiba veya Necip santrafor oynar mı?’ tartışmasını yaşayan Beşiktaş, Gökhan Töre’yi forvete koymak zorunda kaldı.


Hakem Cüneyt Çakır. Kayserisporlu Henrique, maçın en çok faul yapan adamı. Faullerin tamamına yakınını Ghezzal’a yaptı. Sakatlamak istiyor adeta. İzlendi.
Neyseki Beşiktaş, Ghezzal ve N’Koudou’nun iki golüyle karşılaşmadan 3-1 galip ayrılmayı başardı ve kayıp serisine son verip değerli bir üç puanı aldı.
Ardından zorlu Rize maçı. Aynı eksiklerden takıma tek katılan Atiba. Forvetsizdi Beşiktaş. Zorlu maçı eksiklerine orta hakem Abdulkadir Bitigen’in ve VAR hakemi Halis Özkahya’nın tüm çabalarına rağmen deplasmanda 3-2 almayı başardı.
Sergen Yalçın, o zorlu haftaları hatırlatırken, “Beşiktaş Futbol Takımı olarak sezonu 13,5 oyuncu ile tamamladık. Herkes 21 kişilik kadroyla maçlara çıkarken, biz sayıyı tamamlamak için gençlerle çıktık. Hatta bazı maçlarda 21’i bile bulamadık” diyordu.
“CUMARTESİ NE OLACAĞINI GÖRECEĞİZ”
Sezonun en önemli açıklamalarından birini ise maç sonunda yapacaktı. Haftaya karşılaşacakları Hatayspor’un teknik direktörünü kazandıkları bir maç ile ilgili değerlendirmeleri bırakıp Beşiktaş maçına hazırlandıklarını ve esas futbollarını İnönü’de oynayacaklarını söylemesi büyük tepki toplamıştı.
Sergen Yalçın, “Cumartesi şöyle olacak, böyle olacak diyorlar. Göreceğiz cumartesi ne olacak, hep birlikte göreceğiz” diyecek ve bu takımı inanılmaz ateşleyecek ve motive edecekti.
Gerçekten de cumartesi ne olduğu görüldü. Sezon başından beri sadece 5 maçına tam kadro çıkabilen Beşiktaş İnönü’de tarih yazacaktı. Federasyonun Beşiktaş’a tuzak olarak kurduğu maç takvimine itiraz red edilmişti. Rakip takımın hocasının testi pozitif çıkmıştı. Ama federasyon hem kör hem sağırdı. Bu takımı daha da motive etti.
Beşiktaş sezonun en iştahlı topunu oynadı. Futbol dersi vererek 7-0’lık bir galibiyet elde etti. Larin 4 golle yıldızlaştı. Ve bu maçta ne Aboubakar vardı ne de Cenk Tosun. Beşiktaş 1 Mayıs’ı bileğinin hakkıyla kutladı.
GALATASARAY’A ATILAMAYAN BİR GOLÜN ÖNEMİ
Derbi öncesi Beşiktaş 81, Fenerbahçe 76, Galatasaray ise 75 puandaydı. Her iki takıma karşı ikili averaj üstünlüğü olan Beşiktaş rakiplerinden de 10 gol ilerdeydi.
Orta hakem Cüneyt Çakır’ın Galatasaray’ın ilk golünde VAR’daki Mete Kalkavan ile ofsaytı görmemesi, Beşiktaş’ın yediği golden önce Atiba’nın bir metre içerdeki topuna aut kararı verilmesi maçın önüne geçti. Beşiktaş müsabakadan 3-1 yenik ayrılınca artık ikili averaj ortadan kalktı. Oysa Beşiktaş bu karşılaşmada bir gol daha atabilse son haftaların heyecanı yaşanmayabilirdi.
KARAGÜMRÜK MAÇI VE TEŞVİK PRİMİ İDDİALARI
Bu mağlubiyet lige heyecan getirdi. Karagümrük maçı hayati önem kazandı. Zira artık şampiyonluğa iki maç kalmıştı.
Ligde hiçbir iddiası olmadığı halde, adeta şampiyonluğa oynayan bir takımın motivasyonuyla sahadaydı Karagümrük. 10 kişi kalmalarına karşın müsabakadan 2-1 galip ayrılmayı bildiler.
Karşılaşmanın ardından “teşvik primi” iddiaları tartışıldı. Her zaman olduğu gibi ispatlanamadı. Ama artık şampiyonluk son haftaya kalmıştı. Beşiktaş ve Galatasaray aynı puandaydı. Denizlispor’a deplasmanda 2’si penaltıdan 4 gol atan Galatasaray ile arasındaki gol farkı ikiye inmişti.
Galatasaray evinde Malatya’yı ağırlayacak, Beşiktaş ise zorlu Göztepe deplasmanına gidecekti.
Moraller bozuktu. O günleri Sergen Yalçın şöyle anlatıyor:
“Galatasaray ve Karagümrük’e peş peşe yenilince şampiyonluğun kaçtığını sanıyorlardı. Kaybettiğimiz maçlardan sonra ‘Bu kayıp Sergen’e yazar’ diyenler oldu. Yorumcular ‘Kim şampiyon olacak?’ diye anketler yaptı. Kimse içimdeki çığlığı bilemez. Güldüm, ekip arkadaşlarıma ve oyuncularıma, ‘Sinirlerinize hakim olun ve moralinizi bozmayın’ diyerek, motivasyonlarını dik tuttum. Galatasaray derbisine çok sıkıntılı çıktık. Yorgun ve eksik olmasaydık yenerdik. Benzer sorunları Karagümrük maçında da yaşadık. Kulübeden sahaya sürecek oyuncu bulamadım.”
Sakat oyuncular Cenk, Aboubakar, Oğuzhan ve Hasic’e Ljajic de eklendi. Göztepe’nin dişe diş oynadığı son maç Vida ve Ghezzal’ın golleriyle ve bir gollük averajla şampiyonluğu getirdi.
Kadrolardan ziyade iyi arkadaşlıkların kurulduğu, yardımlaşmanın, dayanışmanın, takım olmanın sırrıydı Beşiktaş’a başarıyı getiren. Sergen Yalçın, “Beşiktaş’ta oyun sistemi ve taktikten önce takımdaşlığı oluşturduk. Oyuncularım çok çalıştılar, yoruldular ama hiç yılmadılar. En büyük mutluluğum, daha önce milli takımın önünden geçmeyenlerin şimdi birinci tercih olarak milli takıma çağrılmaları” diyor. Haksız mı?
Transfere sadece 1,3 milyon Euro harcayan, futbola küsmüş, takımlarında ilgi göremeyen isimlerden oluşturulan bir kadrodan bu verim alınması ancak sihirbazlıkla olurdu.
Başarıldı.
İlk 5 maçta sadece 4 puan toplayan Beşiktaş ve Sergen Yalçın için “Geçmiş olsun” diyenler yanıldılar. İnananlar kazandı.
Beşiktaş, şerefiyle, hakkıyla, Sergen Yalçın’ıyla, yönetimiyle, oyuncularıyla, taraftarlarıyla bu şampiyonluğu anasının ak sütü gibi kazandı.
Yürekten kutlarım.
SON

ŞAMPİYONLUĞA DAMGA VURAN RAKAMLAR

• Cyle Larin şampiyonluk yarışında ligde iki maçta 4’er gol birden attı. Larin Beşiktaş’ın 6-0 kazandığı Çaykur Rizespor ve 7-0 kazandığı Hatayspor maçlarında 4’er kez fileleri havalandırdı.
• Bu sezon Cyle Larin, 19, Vincent Aboubakar ise 15 kez gol sevinci yaşadı.
• Beşiktaş’ın bu sezon kadrosuna kattığı Welinton Souza, siyah-beyazlı ekibin en istikrarlı ismi oldu.
Brezilyalı oyuncu, 35’i lig olmak üzere 40 resmi maçta forma giydi. 3 bin 420 dakika sahada kalan Welinton, aynı zamanda takımının en hırçın futbolcusu oldu. Ligde hiç kırmızı kartla cezalandırılmayan Brezilyalı, 9 kez sarı kart gördü. Welinton’ın ardından en fazla görev yapan oyuncu 3 bin 364 dakikayla Domagoj Vida oldu.
• Siyah-beyazlı takımda toplam 5 futbolcu kırmızı kart gördü. Ersin Destanoğlu, Fabrice N’Sakala, Josef de Souza, Dorukhan Toköz ve Cyle Larin bu sezon çeşitli maçlarda kırmızı kart görerek takımlarını sahada eksik bırakan isim oldular.
• Kara Kartal bütün resmi maçlarda ise toplam 85 sarı kart gördü.
• Beşiktaş ligde çıktığı 40 maçın, 26’sından galip ayrılmayı bilirken, 6 beraberlik aldı, 8 de mağlubiyet yaşadı. Rakip fileleri 89 kez havalandırırken kalesinde 44 gol gördü.
• Atiba Hutchinson, Süper Lig tarihinde Beşiktaş formasıyla en fazla şampiyonluk yaşayan yabancı oyuncu oldu.
• Beşiktaş lehine bu yıl 11 kez penaltı kararı verildi. Ligde en çok lehine verilen iki takım Galatasaray (16) ve Fenerbahçe oldu (12).
• Siyah-beyazlı takım, bu sezon elde ettiği şampiyonlukla yaklaşık 230 milyon lira geliri kasasına koydu.
• Beşiktaş, kazandığı 16 şampiyonluktan 8’inde turu deplasmanda atmak zorunda kaldı.
• Pandemi döneminde, en çok puan toplayan, en çok derbi kazanan, en çok maç kazanan, en az kaybeden, en çok gol atan ve Süper Lig şampiyonluğu ile birlikte Türkiye Kupasını kazanan takımın adı BEŞİKTAŞ.

Beşiktaş kulisi

”Ghezzal ilk geldiğinde menajerine benim nasıl biri olduğumu ve futbolculuğumu sormuş. ‘Google’a bak anlarsın’ demişler. O da merak edip açmış, eski maçlarımı izlemiş. Koşarak odama geldi, “Müthiş ve lider bir oyuncu imişsiniz, hakkınızda yanlış düşünmüştüm ama şimdi hayran oldum” dedi.
Sergen Yalçın-Beşiktaş’ın şimdinden efsane olan Teknik Direktörü
“Sergen Hoca, ligin bitmesine 4-5 hafta varken ‘Şampiyonluğu averajla alırsak daha zevkli olacak’ dedi. Kitlendik kaldık. Son düdüğün ardından, ‘Bize bu heyecanı yaşattığın iyi oldu’ dedik, hep birlikte gülüştük.
Murat ŞAHİN
Sergen Yalçın’ın 1 numaralı yardımcısı
“Bize şans verilmediğini duyuyorduk ama bizim arkadaşlığımızı kimse bilmiyordu. Yetersiz olduğumu söyleyenlere de attığım gollerle çok iyi yanıt verdim.”
Cyle LARİN-Beşiktaş’ın bu sezon en çok gol atan oyuncusu
“En sevindiğim maç, Fenerbahçe ile deplasmanda oynadığımız ve 4-3 kazandığımız maçtı. İlk 2 golü ben attım, sonra yanılmıyorsam diğer goller Necip Uysal ve N’Sakala’dan geldi. Önemli ve anlamlı bir galibiyetti bizim için. Beşiktaş kanımda var, ne zaman gelsem şampiyon oluyoruz. Josef de Souza, Türkiye’de uzun yıllar şampiyon olamadı, bunun isteği vardı.”
Vincent Pate Aboubakar-“Şef” lakaplı Beşiktaş forveti
“Oğlumun doğumundan sonra en mutlu günüm şampiyon olduğumuz gündür diyebilirim. Her zaman iyi kadrolar kazanmıyor. Fenerbahçe’de 3 sene pahalı kadrolarla ve yıldız futbolcularla oynadım ama şampiyon olamadım. Burada aile inşa ettik. İyi oyuncularınız, iyi karakterleriniz varsa ve aile olabiliyorsa başarı geliyor.”
Josef De Souza-“Joker” lakaplı Beşiktaş orta saha oyuncusu
“Bir oğlum daha olursa eğer adını KARTAL koyacağım. Çünkü Beşiktaş benim de aşkım. Kariyerim nasıl devam ederse etsin, ayrılık bile olsa Beşiktaş hep benimle kalbimde kalacak, hayatımda olacak!”
Rachid Ghezzal-“Sihirbaz” lakaplı Beşiktaş hücum oyuncusu
“Sergen Hoca otoriterdir. Çoğu zaman bir şey demesine gerek kalmıyor, bakışlarından ne söylemek istediğini anlıyoruz. En sevindiğim ve keyif aldığım maç benim de bir gol attığım, 10 kişiyle 4-3 kazandığımız Fenerbahçe derbisi.”
Necip Uysal-Beşiktaş’ın orta saha oyuncusu ve jokeri
“Sergen Hoca geçen sezon Malatya maçı sonrası ‘İyi oyna, beni yabancı kaleci almak zorunda bırakma’ dedi.
Ersin Destanoğlu-Beşiktaş Kalecisi
“Takımda en iyi giyinen benim. En kötü giyinen ise N’Sakala. Bazen çok garip şeyler giyinebiliyor. Puantiyeli ayakkabılar falan giyiniyor. Grubun en rüküşü N’Sakala diyebilirim.”
Valentin Rossier-Beşiktaş sağ beki
“En çok yemek yiyen N’Sakala, en komik Aboubakar, en iyi giyinen Rosier, en kötü giyinen Aboubakar, en cimri Josef de Souza.”
Kevin N’Koudou-Beşiktaş sol açığı
“Tavuk Dürüm en sevdiğim yemeklerden biri. Ayrıca künefe. Tavuk Dürüm hayranıyım. Üst üste hiç doymadan yiyebilirim. Hatta ıssız bir adaya düşsem yanıma alacağım 3 şeyden biri tavuk dürüm dükkanı olurdu.”
Mayele Fabrice N’Sakala-Beşiktaş sol beki

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kerem Kırçuval Arşivi