Tesla’nın Mercedes’ten öğrenmesi gereken çok şey var

Steve Jobs’ın iphone’u yaratırken neye dikkat ettiğini neredeyse herkes biliyor. Aynı dönemde neredeyse bütün markaların akıllı telefon denemeleri vardı. Nokia, Ericsson ve özellikle bilişimciler tarafından çok tutulan Palm bırakın akıllıyı, bilgisayara en yakın telefonu çıkarma yolunda çok ileri gitmişlerdi. Ancak baktıkları yön, bilgisayardan telefona doğruydu. Bu da yeni bir şeyler yapmalarına engel oluyordu.

Altınörümcek’in sektörün en önemli web yarışmalarından biri olduğu dönemlerde, jüride benim genel görüşten ayrıldığım tek konu vardı. Kimseye iltimas geçmemek. Hatta çok iyi hatırlıyorum, o dönemde çok ünlü bir işadamı yarışmaya vasat altı bir site ile katılmıştı. Ünlü yazılım şirketlerinden biri de ona da ödül vermek için jüriye baskı yapmıştı. Ancak ben bunu kabul etmedim. Özel ödül diye birşey önerip o ödülü verdiler.
Ben mesleki bir yarışmada, kişilerden çok işlerin yarışmasından yanayım. Bu nedenle özellikle isminden, ünvanından dolayı bir şirketin diğerlerinden üstün olmasını kabul edemiyorum. Yani her ne kadar Tesla’nın marka değerini ve piyasadaki payını biliyor olsam da elektrikli otomobilleri değerlendirirken bakış açısını çok önemserim.

Şu ana kadar test amacı ile Tesla Roadster başta olmak üzere, Türkiye pazarındaki neredeyse bütün elektrikli araçları test ettim. Hatta yedi - sekiz yıl önce pazarda bu kadar otomobil yokken birçok markanın en üst segment araçlarını test etmiş, içlerinden en gelecek vadedeni bir elektrikli otomobil olarak seçmiştim. Şimdi aradan geçen zaman, farklı segmentlerde birçok markanın elektrikli otomobil çıkarmasını sağladı. Ancak Mercedes’in son elektrikli aracı ile ilgili seyrettiklerim şu ana kadar bu konuda yazdığım her şeyi değiştirdi.
Mercedes, bildiği her şeyi silip, yepyeni bir bakış açısı ile bir elektrikli araçta nelerin değiştiribileceğini yeniden yorumlamış. Ortaya, kişiselleştirme özellikleri çok ileri bir otomobil çıkmış. O kadar ki; parmak izinizi okuttuğunuzda sadece koltuğunuz istediğiniz şekle geçmiyor, frene basışınızda fren mesafesini bile ayarlayabiliyorsunuz. Bunu daha önce sadece Rolls Royce’da duymuş, görmüştüm. Ama oradaki sistem mekanikti. Burada ise tamamı elektronik, inanılmaz bir otomobil var.
Videoları seyrettikçe inanmakta güçlük çekiyorum. Mercedes bir otomobil değil, otomobile yeni bir bakış yaratmış.

Dijital İnsan Aypera, Filmde Oynayıp Konser Verecek! 

Sosyal medyada dikkatleri üzerine çeken ve kısa sürede büyük bir kitleye ulaşan ‘Dijital İnsan’ Aypera, gerçek hayatla buluşuyor. Müziğe ve oyunculuğa ilgi duyan ve geçtiğimiz aylarda ilk teklisini çıkaran Aypera’nın haziran ayında Contemporary İstanbul’da video röportaj ve afiş sergisi olacak.

Sosyal medyada merak konusu olan ve kısa sürede binlerce takipçiye ulaşan ‘Dijital İnsan’ Aypera, artık gerçek hayatta adından söz ettirecek.
Geçtiğimiz aylarda çıkardığı tekliyi müzikseverlerin beğenisine sunan dijital yetenek, önümüzdeki günlerde video, röportaj ve afiş sergisiyle sevenleriyle buluşacak.
Contemporary İstanbul’da gerçekleşecek sergi, 3-6 Haziran tarihlerinde ziyaretçilere açık olacak.
Tasarımcı ve Eğitmen Bager Akbay, Bilim Kurgu Yazarı ve Bilim İletişimcisi Tevfik Uyar, Bilgisayar Mühendisi ve Yaratıcı Teknolojist Zeynep Nal Sezer tarafından yetenekleri her geçen gün geliştirilen Aypera, önümüzdeki günlerde bir sinema filminde oynamaya ve konser vermeye hazırlanıyor. 

Saf Gümüşlü Yüksek Korumalı Maske: SILVER PRO MASK

Malum aşının geleceği yok. Bir süre daha maskeleri kullanmaya devam edeceğiz. Teknoloji yazarı dostlarım hep teknolojik maskeler tanıtıyorlar ama tanıtımlarında da görüyorum ki, bu maskelerin hem taşınması, hem takılması zor hem de pili bitebiliyor.

Bir yıldan uzun süredir maske takan biri olarak, birçok farklı modeli denedim. Hatta sakalım yüzünden üç değil altı körüklü maskeler bile denedim. İçlerinden en rahat ettiğim; Silver Pro Mask oldu. Hem hafif, hem de gümüş iplerde örüldüğü için ayrı bir korumaya sahip. Üstelik sakalım alttan ne kadar bastırırsa bastırsın gözüme girmiyor. Meraklısına genel bir bilgi olması açısından:
999 ayar saf gümüş ipliklerle dokunan; antivirüs, antibakteriyel ve antitoksik özellikli yüksek koruyuculu maske Silver Pro Mask; yıkanabilir pamuksu kumaşı ile rahat solunum sağlarken, cilt ve çevre dostu özelliğe sahip.
Çeşitli akredite kuruluşları tarafından Avrupa standartlarına uygunluğu, koruyuculuğu ve kumaş kalitesinin belgelendiği Silver Pro Mask gümüşlü maskelerin, 4 rengi dışında çocuklar için Kral Şakir lisanslı maskeleri de bulunuyor.
5-7 ve 8-12 yaş için farklı ölçülerde; Kral Şakir, Canan ve Fil Necati karakterleri; kırmızı, mavi, siyah ve beyaz renkleri ile Silver Pro Mask çocuklar için de güvenli ve ergonomik yapısıya sahip. Kızım Zeynep Su da keyifle kullanıyor. Geçen zamanda kendisine uygun bir maske bulamayanlara özellikle tavsiye ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi