Yeni durumlar, yeni hayaller - AKP’nin B planı

Seçim kampanyaları siyasi partilerin yapacaklarının yol haritasıdır. İkinci tur gerçeği, bu planların nasıl revize edilmesi gerektiğini gündeme getirdi. Örneğin, iktidar partisinde seçimin ikinci tura kalması durumunda farklı planlar konuşuluyor. Sınırsız vaatleri ve sorunlu hukuk dışı hamleleri kastetmiyoruz. AKP’nin B planı, topluma güven verecek isimleri ‘cumhurbaşkanının sağ kolu’ olarak duyurmak.

İlginçtir, AKP’de bir süreden beri seçimin ikinci tura kalma olasılığı yüksek dille seslendirilmeye başlandı. Şimdi, bu bir haftalık süreçte nasıl bir politika ve kampanya izlenmesi gerektiği tartışılıyor. Bu süreçten başarılı çıkmak için ‘duygulara hitap eden’ bir kampanya yaklaşımı izleneceği anlatılıyor. Yani, ‘sizin için neler yaptık’ demeye getirilecek. Ancak, asıl önemli kampanya hamlesi bu değil.

İKİNCİ TUR HAMLESİ
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kendisiyle ilgili güven sorununu ortadan kaldırmak için adım atacak. Erdoğan’ın ekonomi başta olmak üzere, dış politika ve güvenlik konularında rasyonel politikalar yürütüleceğinin güvencesi olarak ‘işte benim yeni kadrom’ şeklinde çıkış yapabileceği anlatılıyor.

Örneğin Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak bir A takımı açıklayabileceği ya da önemli bakanlıklara ilişkin isimlendirme yapabileceği öne sürülüyor. Ancak AKP’liler pek yaratıcı değil. Bu isimlerin kim olabileceği sorulduğunda aynı isimler üzerinden değerlendirme yapılıyor. Ekonominin Mehmet Şimşek’e emanet edilmesi hale konuşuluyor. İbrahim Kalın, Hakan Fidan gibi isimlerin vitrine çıkartılmasını bekleyenler var. Yani Erdoğan imaj sorunu yaşarsa, bazı isimler ‘işin gereği’ olarak sahaya sürebilir. Tek adamlık iddiaları ve başarısız politikalar için yeni strateji.

AKP’de seçimin kaybedilmesi durumunda yaşanacaklara da kafa yoruluyor ama o başka bir yazının konusu olacak. Kıl payı da olsa seçimin kazanılması hesapları yapılırken, hangi kadrolara kimin getirileceği, listeye konulmayan isimlerin nerede değerlendirileceği konuşuluyor. Yani hala ‘makam ve yer kapma planı’ işliyor.

KADRO RÜYALARI
Örneklendirmek gerekirse. TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Adalet Bakanlığı’nı istediği biliniyor. Partinin önde gelen isimlerinden, Numan Kurtulmuş’un TBMM Başkanı olabileceği, yeniden siyasete dönecek olan Faruk Çelik’in Grup Başkanı yapılacağı, Binali Yıldırım’ın genel merkezde tek Genel Başkan Vekili olarak görevlendirilebileceği anlatılıyor.

Halen genel merkezde görev yapan ve üç dönem kuralına takıldıkları için listeye konulmayan genel başkan yardımcılarının bazılarının aynen görevine devam edeceği aktarılıyor. Hayati Yazıcı, Ali İhsan Yavuz, Fatih Şahin gibi isimleri partide görmeye devam edebiliriz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çalışma ekibinin büyük bölümünü koruyacağına dair ipuçları verdiği biliniyor.

Bakanlık görevleri, bakan yardımcılığı makamları için biraz erken olsa da rüya görenler var. Kulislerde, Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un görevini sürdüreceği, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kalma olasılığının azaldığı, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’in Milli Savunma Bakanı olabileceğini iddia edenler var. Yani kulis iddiaları arasında yok yok.

HAYATIN GERÇEKLERİ
Gelelim, AKP kulislerindeki seçim sonucu analizlerine. AKP’nin en iddialı kamuoyu araştırmaların da seçim sonuç ortada görünüyor. İşin ilginci aynı anketlerde İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerde cumhurbaşkanlığı seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu kıl payı önde çıkıyor. Ayrıca, gündem önceliğinde hayal pahalılığı ve ekonomik kriz geri döndü. Deprem ve deprem bölgesi sorunlarına ilişkin öncelik yeniden çarşı-pazar fiyatlarına yöneldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘soğan-patates konuşuyorlar’ diye küçümsediği konular, seçmenin öncelikli gündemi olarak öne çıkıyor.

Sonuçta, tüm olasılıklar masada. Bir yandan bakan olma hayalleri, diğer yanda sokağın gerçekleri…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi