İktidara yakın müteahhitlere 660 Milyar TL'lik Kıyak: Yap, işlet, kazan!

İktidara yakın müteahhitlere 660 Milyar TL'lik Kıyak: Yap, işlet, kazan!
Vatandaşın vergileriyle finanse edilen yap-işlet-devret projeleri, Hazine'ye milyarlarca lira yük getiriyor

Yap-İşlet-Devret (YİD) projelerinin mali yükü, hem devletin hem de vatandaşın sırtında büyük bir ağırlık oluşturuyor. YİD projelerinin en büyük müteahhitlerine, iktidarın sağladığı garanti ödemeleri hızla artarak devam ediyor. Son verilere göre, 2017 ile 2025 yılları arasında köprü, otoyol ve tünel projeleri için yapılan garanti ödemeleri toplamda 282 milyar TL’yi buldu. 2026 yılında ise bu ödemenin 101 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor. Uzmanlar, 2017’den itibaren yapılan ödemelerin toplamda 660 milyar TL’yi bulacağını belirtiyor.

Garantili ödemeler arttı

Sözcü gazetesinin haberine göre, YİD projelerindeki ödemeler hızla artmaya devam ediyor. 2019 yılında 5 milyar TL olan garanti ödemeleri, 2026 yılında 101 milyar TL’ye ulaşacak. 2017-2025 yılları arasında bu projelere toplam 282 milyar TL ödeme yapılırken, önümüzdeki üç yıl için 377 milyar TL daha ödenecek. CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, bu artışa dikkat çekerek, "Bu hıza kimse ulaşamaz" ifadelerini kullandı.

Herkes cebinden ödüyor

Sarıgül, YİD projelerindeki garanti ödemelerinin nasıl işlediğini şu şekilde açıklıyor: “Bu yılın ilk 6 ayında işletmeci firmalara garanti kapsamında yapılan ödeme 42 milyar TL oldu. Yıl sonunda bu rakamın 94 milyar 648 milyon TL’ye ulaşması bekleniyor. 2026’da ise 101 milyar 600 milyon TL’yi bulacak.” İlgili ödemeler, vatandaşın geçiş yaptığı projeler için yapılırken, geçmeyenler için de ayrı bir ödeme yapılması öngörülüyor.

CHP’li Sarıgül, Hazine'nin YİD projelerine ayrılan dev bütçeyi eleştirerek, “Bu dev bütçe ile ve devletin imkanlarıyla bu projelerden ikişer tane yapılırdı. Ama iktidar, vatandaşın yararına değil, yandaşlarının kasasını doldurmak için bu projelere büyük yatırımlar yapıyor” dedi.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar