Kadınların tarımda karşılaştığı zorluklar gündemde
(TBMM) - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü ve 16 Ekim Dünya Gıda Günü sebebiyle bir açıklama gerçekleştirdi.
Gürer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1995 yılında belirlenen 15 Ekim'in, Dünya Çiftçi Kadınlar Günü olarak kabul edildiğini hatırlatarak, "Verdiği emeğin karşılığını alamayan kadın üreticilerimiz yanında tarım işçisi kadınlarımızın sorunları çözüm beklemektedir" dedi.
Kadınların güvencesiz, sigortasız ve en ağır şartlar altında çalışmak zorunda kaldığını vurgulayan Gürer, "Mobingden sağlıksız çalışma koşullarına, düşük ücretlerden güvensiz çalışma durumlarına kadar pek çok sorunla karşı karşıya kalıyorlar" diye belirtti.
Dünya Gıda Günü'nün önemi
Gürer, kadınların yalnızca aile içinde değil, tarımsal istihdamda da önemli bir rol oynadıklarına işaret ederek şu şekilde devam etti:
Kadınların, tarımın sürdürülebilirliği ve bu alandaki sorunların ortadan kaldırılması noktasında da varlıklarının büyük bir önemi bulunmaktadır.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), her yıl 16 Ekim'i Dünya Gıda Günü olarak kabul ediyor. Gürer, bu bağlamda "Dünya Gıda Günü, gıda güvenliğinin sağlanması açısından özellikle önem taşımaktadır" dedi.
Gıda israfı ve Türkiye'nin durumu
Gürer, tüm ülkelerin gıdada kendi kendine yeterlilik arayışında olduğunu belirterek "Gıda israfı, gelişmiş ülkelerde 680 milyar doları, gelişmekte olan ülkelerde ise 310 milyar doları aşan bir maliyet oluşturuyor" şeklinde konuştu.
Son zamanlarda Türkiye'de yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle alım gücü daralan düşük gelirli bireylerin ürünlere erişiminin de bir sorun haline geldiğini ifade eden Gürer, "Ekonomik krizin, tarım sektörü üzerinde olumsuz etkileri var" diye ekledi.
Gıda israfı sorunu
2025 yılına gelindiğinde Türkiye'deki gıda israfının 23 milyon tonu aşacağına dikkat çeken Gürer, şunları söyledi:
Burada gıda israfının önüne geçmek için hem devlet hem de bireyler olarak çeşitli tedbirlerin alınması gerekmektedir.
Kaynak:ANKA