Saray'da sözcüsüz dönem: Parti ve bürokrasi sil baştan 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eski bakanlarının tamamına yakınından vazgeçerek başlattığı planı, parti ve bürokraside de sürdürecek. AKP’de son bir haftadır, bakan yardımcılıkları ve üst düzey bürokrasinin kulisi dönüyor. Önemli bir not Saray'dan. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İbrahim Kalın gibi bir sözcü atamayacak. Yani bildiğiniz tüm yapılar sil baştan…

Artık sözcü yok

İktidar kanadında, kapalı kapılar ardında, oldukça önemli makamlar için yarış sürüyor. Öncelikle Cumhurbaşkanlığı kadrolarından başlayalım. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kez bir sözcülük makamı oluşturmamaya karar verdi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile son atanan başdanışman Çağatay Kılıç’ın çok istedikleri bu makam ikisine de yar olmayacak. Gerekli açıklamalar Cumhurbaşkanı’nın bizzat kendisi tarafından yapılacak. En azından Erdoğan yeniden ihtiyaç duyana kadar böyle.

Boşuna yarıştılar

Öğrendiğimize göre İletişim Ofisi sadece "bilgilendirme" görevini sürdürecek. Çağatay Kılıç ise İbrahim Kalın’ın geri kalan görevlerini yapacak. Örneğin, Cumhurbaşkanı’na yurt dışı gezilerinde eşlik edecek, gerektiğinde çevirmenlik yapacak. Cumhurbaşkanlığı adına bazı yurt dışı toplantılara katılacak. Görev tanımında sözcülük yok yani. Altun ile Kılıç’ın sözcülük çekişmesine farklı bir çözüm bulunmuş oldu.

İsimler üzerinde çalıştı

Bu hafta makam beklentisi içinde olanlar merak içinde. Tüm ekonomi bürokrasisi, bakan yardımcılıkları, üst düzey bürokratlar ve genel müdürlerin atamaları bugün-yarın tamamlanacak. Cumhurbaşkanı’nın son günlerde harıl harıl bunun için çalıştığı anlatılıyor. Eski milletvekillerinin bakan yardımcılığı talepleri de önünde bulunuyor. Bugün bazı görevlendirmeler yapılabilir. Cumhurbaşkanı danışmanlarında da değişiklik bekleniyor.

Kavcıoğlu neden atandı?

Ekonomi yönetiminde Mehmet Şimşek’in ağırlığına gelince... AKP kurmayları, Şimşek’in belirlenecek isimlerde yüzde 80 etkili olacağını iddia ediyorlar. Diğer atamaların BDDK sürprizi gibi olmayacağı öne sürülüyor. Erdoğan’ın Şahap Kavcıoğlu için kullandığı inisiyatifin “seçim boyunca dövizi baskılama görevinin” ödülü olduğu söyleniyor. Ayrıca Kavcıoğlu’nun bu göreve getirileceği konusunda Şimşek’in görüşünün alınmadığı doğru ancak önceden haber verilmediği yanlış.

Eski tüfekler yolcu mu?

Partideki değişim ise kasımda yapılması planlanan kongrede olacak. Kongreye kadar genel merkez ekibi göreve devam edecek ama küçük değişikliklerle. Partideki, eski tüfeklerin çoğuna veda edileceği konuşuluyor. Binali Yıldırım, Hayati Yazıcı gibi isimlere istişare kurulu gibi abilik görevleri verilebilir. Mustafa Şentop’un ikinci adamlığı istediği ancak Erdoğan’ın bunu yapmayacağı konuşuluyordu. Dünkü görevlendirme bunu doğruladı. Genel başkanvekili Efkan Ala oldu.

Üç aşamalı plan

İktidar partisi, “önce kabine, sonra bürokrasi, sonda parti yönetimi’ şeklinde özetlenebilecek üç aşamalı planını sürdürüyor. Henüz koltuklara yerleşme dönemi olduğu için ülkenin temel sorunlarıyla ilgili bir adım atılmış değil. Bazen olumsuz bir gelişmenin olmaması, olumlu bir adım beklemekten bile daha değerli oluyor.

Yerel seçim stratejisi

Bu planın ardından yerel seçim stratejisi gelecek. CHP’li belediyelerle ilgili özel çalışmayı aktarmıştık. Şimdi de yerel seçim kampanyasına kafa yoruluyor. AKP kurmayları, belediye seçiminin dinamiklerinin farklı olduğunu, önceliğin büyükşehirlere verileceğini belirtiyorlar. Parti, genel bir kampanyanın yanı sıra illere özel kampanya yürütecek. Ayrıca adayın kimlik özelliklerini ön plana çıkaracak çalışmalar planlanıyor. Yerel seçimlerde yarışacaklara duyurulur…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi