Keşfedilmeyi bekleyen kent: Düzce

Düzce’ye yolunuz düşerse size, “Nerelisiniz değil, hangi millettensiniz?” sorusunun sorulmasına şaşırmayın. Çünkü bir hikayesi var. Çerkesler, Abhazlar, Gürcüler, Kırım Tatar Türkleri, Mohdi Lazlar, Boşnaklar, Arnavutlar, Pomaklar, Romanlar, Yerli Kürtler. Ne ararsanız var. Çok renkli demografik yapı nedeniyle önce şehri tanımanız gerekir. Çoğu kişinin otobanın yanından geçerken, tabela olarak gördüğü, Bolu’nun gölgesinde kalmış, halen il olma ruhunu kazanmaya çalışan kente gittiğinizde yıllarca es geçilmiş, ilginç ve renkli yanlarına tanık olursunuz.

SÜPRİZLİ KENT

Düzce tarif edilirken, “Kuzeyinde deniz ve tarihi mirasın, güneyinde ise şelalelerin ve yaylaların bulunduğu şehir” deniliyor. Görünen ve tanınan bir yer olma çabası içinde olan ilin Belediye Başkanı Faruk Özlü, Ankara’daki siyaseti izleyen gazetecilerin yakından tanıdığı bir kişi. Savunma alında uzun yıllar çalışıp, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yapan Özlü’nün birikiminin ve hayallerinin Düzce’ye fazla geleceğini söyleyenler olduğunu biliyoruz. Ancak o memleketi için verilen görevi üstlenmekle kalmayıp, ikinci döneme de talip olmuş.

TANITIM SORUNU

Seçim bahane, Düzce’yi tanımak ilginç. “Bolu dağının yarısı bizim” diyen Düzceliler, Bolu kadar ziyaret edilmemelerinin nedenlerini araştırıyorlar. Doğa turizmi konusunda aynı coğrafyanın nimetleri henüz keşfedilmemiş. Tanıtılmaya halen ihtiyacı olan Aydınlar Şelalesi, hafta sonu turizmi için çok fırsat yaratan doğal güzellikleri, henüz yeterince kullanılmayan kaplıca seçenekleri, Porsuk çayı gibi olmaya aday ve kentin ortasından geçen Asar Suyu. Kente nefes aldıracak.

NELER YAPABİLİRSİNİZ

Köprüpaşı Ömer Efendi Köyü’ndeki Köydeyiz Restoranı otobandan on dakika mesafede çok sürprizli seçenekler sunuyor. İlginç Çerkes yemekleri yiyerek, Abhaz köyünde birbirinden güzel estetik köy evlerini ziyaret edip, at yetiştirilen çiftliklere uğrayıp, uçsuz bucaksız fındık bahçelerinin arasından geçip, Konuralp Mahallesi’nde sürpriz gibi karşınıza çıkan milattan önce 3. yüzyıla ait antik kenti görüp, farklı karakterlerin bir arada buluştuğu bu kentti yaşayabilirsiniz.

NASIL BİR ŞEHİR?

Başkan Özlü demografik çeşitliliğin aktif olduğu bu şehirde, insanların hayatlarına dokunacak projelere imza atmaya çalışırken, butik bir yaşam yaratmak, dünya standartlarında dikkat çeken bir şehir modeli oluşturmak için çalıştığını dile getiriyor. Özlü, kendi mesleki geçmişinin de etkisiyle akıl ve bilimle harmanlanmış bir anlayışla şehrin gelecek elli yılını planlayacak alt yapı yaratmanın peşinde.

Düzce deyince pek akla gelmeyen, eğitim, bilim, sanat, kültür ve doğa başlıklarına yatırım yapmak istediğini aktaran Özlü, küçük yerel hesaplar yerine, büyük hayalleri hayata geçirme çabasında olduğunu anlatıyor. Özlü, “Göreve geldiğimiz günden bu yana, şehrimizin geleceğini planlama ve geliştirme konusunda adımlar attık. Genç nesillerin yetişmesine katkı sağlamayı ve şehrimizin kültürel dokusunu güçlendirmeyi amaçladık” diyor.

KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR

Düzce’nin güçlü sermaye çekme sorunu var. Bolu’nun yarısı kadar tanınırlık sağlanırsa, fındık bahçeleri, doğa yürüyüş rotaları, şelaleleri ve dağlardan süzülen dereleriyle çok sağlam bir alt yapıya sahip oldukları çok doğru…

TEK RENKLİ ADAY ŞARKICI

Yerel seçimde Düzce Belediye Başkanlığı için Yeniden Refah Partisi: Davut Güloğlu; MHP: Yılmaz Eser; CHP: Sedat Çelikel; İYİ Parti: Mehmet Keleş; DEVA: Murat Caymaz ile yarışacak.

Düzce’de kıran kırana bir yarıştan söz etmek mümkün değil. Yerel seçimlerde partilerin adayları arasında tek dikkat çeken isim türkücü Davut Güloğlu. Sanatçı olması nedeniyle tanıdık olan ancak Düzceli olmayan Güloğlu’nun kampanyası renkli geçecek gibi.

İYİ Parti’nin adayı Mehmet Keleş, eski AKP’li belediye başkanı. Partisi tarafından görev süresi sona ermeden görevden alındığı için pek iyi anımsanmıyor.

Seçimlerde, MHP’den Yılmaz Eser, CHP’den Sedat Çelikel, DEVA’dan Murat Caymaz da yarışta. İlde Başkan Faruk Özlü’nün değişmesi beklenmiyor ama herkes partisinin oyunu artırmanın peşinde.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi