MERKEZ PAS DEDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Fatih Karahan başkanlığındaki ilk toplantısını yaptı ve politika faizini %45’te sabit bıraktı.

Fatih Karahan, gerek göreve atanmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada gerekse geçtiğimiz günlerde yapılan Enflasyon Raporu sunumunda politika faizinin uzun süre %45 olarak devam edeceğini net bir biçimde ifade etmişti. Bu nedenle alınan karar piyasalar açısından sürpriz değil ve doğal olarak da fiyatlamalar üzerinde bir etki yaratmadı. 

 

Enflasyon mayıs ayında zirve yapacak

 

Piyasa, bir yandan Fed’in faiz indirimlerine ilişkin mesajlarını takip edip, indirim döngüsünün ne zaman başlayacağını anlamaya çalışırken bir yandan da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine ne zaman başlayacağını konuşmaya başladı bile. Enflasyonun mayıs ayında %70-75 arasında bir yerde zirve yapması bekleniyor. Hatta Başkan Fatih Karahan, Enflasyon Raporu sunumunda zirveyi %73 olarak dile getirmişti. Seçim öncesinde evlerde kullanılan doğal gazın bedava olması 2023 Mayıs ayında aylık enflasyonun %0,04 olarak açıklanmasını sağlamıştı. Bir aya mahsus uygulama gerekçe gösterilerek o ay için fiyatı sıfır girince enflasyon da sıfır çıkmıştı ama yöntem açısından yanlış olduğunu buraya not düşelim. Bu yıl mayıs ayında doğal gaz bedava olmayınca mayıs ayında enflasyonun zirve yapmasına neden oluyor. Baz etkisi tam da böyle bir şey. Matematiksel açıdan bir dönem iyi sonuç verirken bir sonraki dönem kötü sonuç veriyor. Enflasyon mayıs ayında zirve yaptıktan sonra ciddi bir gerileme görülecek. 

 

Faiz indirimleri Haziran’da mı başlar?

 

Bir kez daha vurgulamak isterim; “Enflasyonun düşmesi fiyatların düşmesi demek değildir. Fiyat artış hızının yavaşlaması demektir.” Mayıs 2023’te yapılan seçimlerden sonra, Mehmet Şimşek’in bakanlık görevini üstlenmesinin ardından enflasyon temmuz ayında %9,49, ağustos ayında ise %9,09 olarak açıklanmıştı. 2024 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında açıklanacak verilerin geçen yıl açıklanan verilere göre ciddi oranda düşük olması sebebi ile yıllık enflasyonda önemli bir geri çekilmeyi iki ayda göreceğiz. Soru tam da bu noktada ortaya çıkıyor. Düşmesi kesin olan enflasyona atıfta bulunup Merkez Bankası, haziran ayında mı faiz indirimlerine başlar yoksa enflasyondaki düşüşü görüp faiz indirim döngüsünün başlaması gerektiği konusunda kamuoyu desteğini de arkasına alıp düğmeye öyle mi basar?

Tüm bu soruların cevaplarının 31 Mart seçimlerinde sandıktan çıkacak sonuç olacağını, özellikle İstanbul seçim sonuçlarının bu soruların cevaplanması sürecinde önemli bir etken olacağını unutmamak lazım. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mert Yılmaz Arşivi