Hep beyazını tükettik oysa karası şifa deposuymuş; 1 kaşık tüketmek bile yetiyor

Hep beyazını tükettik oysa karası şifa deposuymuş; 1 kaşık tüketmek bile yetiyor
Beyaz pirinç yerine esmer pirinç tüketmek gerekiyormuş. Araştırmacılara göre esmer pirinç daha faydalı. Peki esmer pirincin faydaları neler?

Esmer pirinç, beyaz pirinçten daha fazla besin ve lif içeriği barındırdığı için tüketilmesi gereken bir besindir. Esmer pirincin beyaz pirince göre daha sağlıklı olmasının birkaç sebebi bulunmaktadır. İçerdiği lif oranı, vitaminler ve mineraller sayesinde vücut için oldukça faydalıdır.

Esmenin sağlık açısından faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle esmer pirincin sağlık üzerinde birçok olumlu etkisi bulunmaktadır. Eğer sağlıklı beslenmeye önem veriyorsanız, mutlaka beslenme düzeninizde esmer pirince yer vermelisiniz.

maxresdefault.jpg

Esmenin içerisinde bulunan yüksek lif oranı sindirim sistemini düzenler ve kabızlık sorununu önler. Aynı zamanda düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerini dengeler ve insülin direncini azaltır. Bu da diyabet riskini azaltmaya yardımcı olur.

Esmenin içeriğinde bulunan antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerle savaşarak kanser riskini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca içerdiği vitamin ve mineraller ile bağışıklık sistemini güçlendirir.

Sağlıklı bir kilo verme süreci için de esmer pirinç oldukça faydalıdır. Tokluk hissi verir ve uzun süre tok kalmanızı sağlar. Ayrıca yağ yakımını hızlandırarak kilo verme sürecinizi destekler.

ESMER PİRİNÇTEN PİLAV

Kepekli Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kepekli pirinç (200 gr)
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (45 ml)
  • 1 çorba kaşığı tereyağı (15 gr)
  • 1. 5 su bardağı sıcak su (1. 5-2 bardak et veya tavuk suyu) (300 ml)
  • Tuz

Yöntem: Tencerede sıvı yağı ısıttıktan sonra önceden ıslatılıp süzülmüş pirinçleri ilave edin, pirinçleri biraz kavurun. Sıcak suyu (et suyunu) ilave edip tuz atın. Yüksek ateşte suyu kaynadıktan sonra, kısık ateşte pişirin. Pişmeye yakın üzerine tereyağını ekleyip karıştırın. Suyunu çekince altını kapatın ve 5-10 dakika kapağı kapalı şekilde dinlendirin

Yöntem: Kepekli pirinçi yıkadıktan sonra 3 katı kadar sıcak suyun içinde kaynatarak pişiriniz. Pişmeye yakın tereyağı/sıvı yağı, tuz ekleyin ve altını kapatıp 10-15 dk bekletin. Ardından pirinçi yavaşça karıştırarak kabartın, biraz daha dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Kaynak: nefisyemektarifleri.com

İlgili Haberler