AKP'nin küskün başkanları

Yerel seçimlerde aday yapılacaklarını sanan 400 AKP ilçe başkanının istifa ettiğini ve bunların büyük bölümünün aday yapılmayacağı için ‘küskünler ordusu’ oluştuğunu biliyor musunuz? Yereldeki çekişmeyi ve gerginliği fark eden genel merkezin, bu kişileri acele Ankara’ya çağırıp ‘aday gösterilmeseniz bile küsmek yok’ dediğini duymuş muydunuz?

Beklentide olanlar

Yerel seçimin yaklaşmasıyla birlikte işler karışmaya başladı. İktidar Partisi’nde 40’a yakın il başkanı belediye başkan adayı olmak için istifa etti. Buna bir de 400 ilçe başkanı eklendi. Bazıları ‘genel merkez talimatıyla istifa ettim, beni aday yapacaklar’ dese de çoğu için bu geçerli değil.

Çekişme arttı

Bunun nasıl bir sorun yarattığına gelince. Genel merkez fark etti ki bu istifalar mevcut belediye başkanlarını küstürdü. Kendilerinin tercih edilmeyeceğinin habercisi olan bu hareketlilik, il ve ilçelerde belediye başkanlarının hizmetlerin aksatmasına, yerelde rakip partililerin çekişmesine neden oldu. Daha şimdiden belediye meclis üyeliği dağıtanlar, ekipleşenler olduğu ortaya çıktı.

Kulaklarını çektiler

Tartışma ve çekişme genel merkeze kadar ulaşınca, acil önlem alma ihtiyacı hissedildi. Geçtiğimiz günlerde Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, beklentiyle istifa eden il ve ilçe başkanlarını Ankara’ya çağırdı. Toplantının içeriğinin özetle, ‘Akıllı olun, yerelde yaşananlardan haberimiz var’ olduğunu aktaralım.

Yerelde çekişme kızıştı

İstifa edip beklentiye girenlere, “Aday gösterilmeseniz de küskünlük yaşanmasın. Parti için birlikte çalışacağız” şeklinde değerlendirmeler yapıldı. Verilen bilgiye göre, istifa eden 400 ilçe bakanından ancak 100 kadarı belediye başkan adayı olarak değerlendirilecek. İl başkanlarının da ancak yarısının şansı olduğu öne sürülüyor. Genel merkez yönetimi, yerel çekişmelerin seçime zarar vereceği korkusu yaşamaya başladı.

Taşıma seçmen operasyonu

Konu yerel seçim hazırlıklarından açılmışken, Yüksek Seçim Kurulu’nun başına dert olan bir karardan bahsetmek isteriz. AKP’nin genel seçimlerde avantaj sağlamak için yaptığı bir yasal düzenleme ‘normal seçmene’ sıkıntı yarattı. Seçimlere üç ay kala yapılan adres değişikliklerin sahiplerinin seçimde oy kullanmasına engel getiren madde başa bela oldu. ‘Taşıma oyla’ hiçbir ilgisi olmayan çok sayıda vatandaşın bu madde yüzünden mağdur olacağı ortaya çıktı.

Normal seçmeni cezalandırmak

Çünkü yapılan taramalar gösterdi ki, Türkiye’de rutin olarak her ay adres değiştirenlerin sayısı bir milyonu buluyor. Seçim sahtekarlığını önlemek için yapılan bu düzenleme çok sayıda vatandaşı mağdur edecek. 1 Ekim’de başlayacak bu süre yüzünden tayin ve iş değişikliği gerekçesiyle adres değiştirenlerin mağdur olmaması için işyerinden belge ya da hakim denetimi gerekecek. Tam bir zorlama.

İki milyon taşıma oy

Amaç ‘taşıma seçmeni’ önlemek olsa da normal vatandaşın oy hakkı zorlaştırılmış oldu. Öğrendiğimize göre, seçim dönemlerinde bu normal tayin-taşınma rakamlarının dışında 2 milyon kişinin hareketliliği saptanmış. Özellikle yerel seçimlerde muhtarlar ve küçük ilçelerin belediye başkanlarının ‘taşıma seçmen’ ile sonuç değiştirebildiği belirtiliyor. Çünkü küçük yerlerde 20-30 oy farkla sonuç alınıyor.

Misafir seçmen artık yok

‘Kaş yapalım derken, göz çıkarma durumu’ yaşandığı için şimdi normal seçmenin mağdur olmaması için çözüm aranıyor. Her hafta toplanarak, ortaya çıkan sorunları çözmeye çalışan Yüksek Seçim Kurulu toplantılarında karara bağlanan başka bir konu ise ‘misafir seçmen’. Bu da başka bir sahtekarlık konusu. Artık aynı adreste ‘misafir seçmene’ izin verilmeyecek. Yani, başka illerdeki akrabalarını köye-ilçeye getirip, sonuç almak isteyen muhtar ve ilçe başkanlarına geçit verilmeyecek.

Bakalım, alınan kararlar adil bir seçim yapılmasını sağlayacak mı?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi