“Burası Kabe mi?” çıkışının perde arkası: Alevi olan Akbal ailesinin çocuğu okulda ayrımcılığa maruz kalmış!

GAZETE PENCERE - Kocaeli'nin Derince ilçesinde bulunan Çenesuyu Ortaokulu'nda okul yönetimi ders zilini ilahiyle değiştirdi. Tepkilerin ardından okul yönetimi geri adım atarken, durumu video çekerek belgeleyen veli Soner Akbal gözaltına alındı. İfadesi alındıktan sonra da serbest bırakıldı. Akbal, ifadesinde bunu hukuki olmadığını ifade ettiğini söyledi.

Yusuf Tekin yönetimindeki MEB’in okullara Ramazan genelgesi göndermesiyle bu yıl Türkiye’de okullarda Ramazan için özel etkinlikler ve gösteriler düzenleniyor.

Bakan Tekin bu organizasyonalar katılımın zorunlu tutulmadığını ve gönüllük esasına dayandığını ifade etse de veliler bu durumdan tedirgin.

Kocaeli’nde yaşanan durum da bu genelgenin bir yansıması. 3 gündür ülkenin gündeminde olan bu olayın perde arkasında neler oldu?

Veli ilahiye mi tepki gösterdi?

Yaşanan bu olayın altında Türkiye’nin Cumhuriyet tarihi boyunca çözülemeyen bir sorunu yatıyor o da Alevilerin eşit yurttaşlık talebi.

Çözüme kavuşmayı bekleyen bu sorun veli Soner Akbal’ın gözaltına alınmasıyla tekrar kendini gösterdi.

Akbal ailesi Alevi, avukatları Eray Akbal’ın anlattığına göre okulda çocuğu akran zorbalığına maruz kalıyor ama bu zorbalık başka türlü.

Akbal’ın çocuğuna yaşıtları “Neden oruç tutmuyorsun? Neden namaz kılmıyorsun?” diye baskı uyguluyor. Soner Akbal da bunu çocuğundan öğrendikten sonra müdüre durumu anlatmak ve önlem almasını istemek için okula gidiyor. Ancak okula gittiğinde zil sesinin de ilahiye çevrildiğini görünce bu duruma tepki gösteriyor. Akbal tepki gösterirken de “12 İmamlar orucunda da o zaman deyiş çalsınlar. Burası Kabe mi?” diyor.

Akbal’ın gözaltı süreci de bir hayli tuhaf. İstanbul Emniyet’i sabah 4’de Akbal’ı evinden gözaltına alınıp Kocaeli’ne götürüldü. Avukat Eray Akbal "O şartlarda ve o saatte ifadenin alınması da İstanbul'dan alınıp getirilmesi de normal değildi. Normal şartlarda bugün sabah ifade vermeye gidilecekti, polislerin de sessizliğinden, durumun Cumhurbaşkanı'ndan sebep olduğu anlaşılıyor" diyerek duruma tepki gösterdi.

.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tolga Balcı Arşivi