Çarşı da karışık kafalar da

Artık son sözler meydanlarda söylenecek. Ankara bir süreden beri, yeniden seyahat çantası hazırlamak için uğranılan bir yere dönüştü. Başkentte, partilerin kampanya yöneticileriyle, illerdeki seçim kampanyasını uzaktan denetleyen birkaç yönetici dışında kimse kalmadı. Gördük ki, siyaset çarşısında kafalar karışık, gündem değişken…

Kulis turumuza, kampanya çalışmalarıyla başlayalım. Sosyal medyada kampanya üstünlüğü Millet İttifakı’nda görünüyor. Taşradaki hava konusunda ise kimsenin net fikri yok. AKP’liler özellikle bazı illerde eski seçmen reflekslerini göremediklerini söylüyorlar. “Sessiz ve durgun” bir kitlenin varlığından söz ediliyor. Daha önce yazdığımız kararsız kitlenin hala yüzde 10’larda olması herkese garip geliyor.

KİM BU KARARSIZLAR?

Bu konuda farklı yorumlar var. AKP’liler, bu kararsızların kendilerine yakın olduğunu, son kertede AKP’yi seçeceğini söylüyorlar. Hatta, “İktidar seçim vaadi olarak başka ne verecek onu da görelim” diyen fırsatçılar olduğunu söyleyenler bile var. Muhalefetin yorumu ise daha farklı. Onlara göre, bu seçmen AKP’den vazgeçen, ancak mahalle baskısı nedeniyle Millet İttifakı’na oy vereceğini söyleyemeyen kitle. AKP’de kapalı kapılar ardında, “Bu kitlenin yüzde 5’ini alırsak seçimi kazanırız” yorumları yapılıyor. Ama şapkadan çıkartılacak tavşan kalmamış gibi…

KAMPANYA GİDERLERİ KİMDEN?

Kampanya demişken; seçim için harcanan kaynaklar konusu çok tartışmalı. Millet İttifakı’nın sözcüleri, AKP’den tek kuruş çıkmadan tüm maliyetin kamu kurumlarına yüklendiğini iddia ediyorlar. Açılışlar, ilgili bakanlığa zimmetleniyor. Miting eşliğinde açılış yapılıyor. Ayrıca ne hikmetse son bir ay içerisinde tüm kamu kuruluşları birden ’tanıtım filmleri’ yayınlamaya karar verdiler.

Bunlara reklam demek çok zor. Bayağı içeriği olan ve dakikalarca süren bu tanıtım filmlerin sonu gelene kadar AKP’nin tanıtım kampanyası sanırsınız. Finali, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Türk Telekom, TEKNOFEST ya da THY diye bitiyor. Yani dört koldan tüm kamu, AKP’nin kampanyası için ayakta. İlerde bu tanıtım harcamaları alt alta çıkartılırsa, devlete maliyeti tüm çıplaklığıyla görülür.

AFGANİSTAN’A SANDIK YOK

Kritik seçimin belirleyicilerinden olacak yurt dışı oylarla ilgili süreç devam ediyor. 9 gün sonra yurt dışı seçmenin oy kullanma süresi dolacak. Yurt dışında, 73 ülkede toplam 4 bin 969 sandık kuruldu. Afganistan oy kullanacak ülkeler listesinden çıkartıldı. Çünkü, uçak seferleri yok. Kullanılan oyların Türkiye’ye getirilmesi sorun.

Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre, yurt dışındaki seçmen sayısı 3 milyon 416 bin 98. Yurt dışında ilk kez oy kullanacak seçmen 277 bin 646 kişi. Bu rakamları vermemizin nedeni, 14 Mayıs seçimleri için yurt dışındaki seçmen sayısının artması ve katılımın yükselmesi Türkiye'deki seçimi etkileyebilir. Bu seçmen, partiler için ayrıca değerli.

YEDİ KİLİTLİ ODALAR

Tabii oyların Türkiye’ye nasıl getirileceği ve nerede saklanacağı daha da önemli. Kullanılan oylar, Türkiye'ye mühürlü çuvallar içinde gönderilene kadar saklandığı odaların kapılarına, siyasi partiler ayrı ayrı kilit takabiliyor. Siyasi partilerin üyeleri gelmeden oda açılamıyor. Daha sonra Türkiye’ye getirilecek oylar, İstanbul Havalimanı’nda özel bir odada saklanacak. Odanın kapısına 7 kilit yapıldı.

OYLAR KONSER SALONUNDA

Bu oyların yolculuğu Ankara’da bitecek. Oy verme sürecinin bitmesinin ardından Türkiye'ye gönderilecek oylar, seçim günü parti temsilcilerinin katılımıyla Yüksek Seçim Kurulu'nun gözetiminde Ankara Ticaret Odası (ATO) Congressium'da sayılacak. Seçimin kaderini belirleyecek bu oyların son adresi bir konser salonu… Tüm partilerin gözleri burada olacak…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi