Ekonomide ‘çıkış’ arayışı: Özel sektöre; ‘Bize öneride bulunun’ çağrısı

Ekonomide yaşanan krizi atlatmak için yeni kararlar almaya hazırlanan ekonomi yönetimi, kamu kurumları için açıklanan tasarruf önlemlerini daha da artırmaya hazırlanıyor. Eylül ayında açıklanacak Orta Vadeli Program’da, kamu için yeni kısıtlamalar gelecek. Alınan kararlara rağmen yatırım için güven ortamının oluşmadığını gören hükümet temsilcileri, özel sektörle yapılan toplantılarda, “Bize katma değer yaratacak, ihracatı attıracak alanlarla ilgili yeni öneriler getirin” çağrısı yaptı.

Yeni kararlar yolda

Enflasyonla mücadele, yatırım ortamının iyileştirilmesi gibi konularda beklenen adımları hızlı atamamakla, faiz konusunda gecikmeli pozisyon almakla eleştirilen yeni ekonomi yönetimi, ekonomik krizden çıkış için yeni kararlar almaya hazırlanıyor. Bu çalışmaların birden fazla ayağı bulunuyor. Tartışmalı faiz kararlarının dışında hem kamu hem de özel sektörün dahil edileceği yeni adımlar planlanıyor.

Özel sektörün kaygısı

Edinilen bilgiye göre, ekonomi yönetimi, güven ortamı ve istikrar konusunda endişelerini dile getiren özel sektöre güvence vermeye çalışıyor. Yapılan toplantılarda, özel sektörden, “Cari açığı azaltıcı, döviz kazandırıcı, katma değeri yüksek üretimi destekleyen mal ve hizmet ihracatını kolaylaştırıcı yeni yatırım alanları konusunda” öneriler istendiği öğrenildi. Toplantılarda, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik yasal düzenlemelerle ilgili taleplerini de iletmeleri istendi.

Yasa önerisinde bulunun

Özellikle ara malların yerlileşmesi konusunda yıllardan beri dile getirilen bir türlü atılmayan adım konusunda yeni teşviklerin gündeme gelebileceği iddia edildi. Eylül ayı sonunda yatırım teşvikleri ile ilgili bir eylem planı açıklanacak. Meclis açıldığında da yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik yeni yasal düzenlemelerin gündeme geleceği öne sürüldü.

Kamuya kemer sıkma

Verilen bilgiye göre, bir başka adım da yeni Orta Vadeli Plan’da görülecek. Kamu harcamalarında daha fazla tasarrufa gidileceği, eylül ayında açıklanacak OVP’de daha fazla kamu harcaması kesintisinin görüleceği ifade ediliyor. Kamu kesiminde sıkı mali disiplin için hala çalışıldığı, radikal kesintilerin gündeme gelebileceği, 3 yıllık yeni bir yol haritasının planlandığı aktarıldı. Kurumların zorunlu olmayan tüm harcamaların engelleneceği, ihaleler ve DMO üzerinden yapılan alımların da bu çerçevede incelemede olduğu ifade ediliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi