Meclis gökkuşağı gibi olacak: 19 parti ve kritik dengeler

Seçim öncesinde oluşturulan ittifaklar, yeni dönemde Meclis’in tam bir gökkuşağı gibi olmasını sağlayacak. Grup kuramasalar bile 19 parti görüşlerini dile getirebileceği bir platform bulacak. Çok renkli Meclis’te toplumun tüm kesimleri temsil edilecek.

RENKLİ BİR MECLİS

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi nedeniyle uygulanan 50+1 şartı, siyasi partiler arasında zorunlu ittifakları ortaya çıkartınca, büyük partilerle ittifak yapan küçük partilerin temsilcileri TBMM’de yer alacak. Cumhur İttifakı’nı destekleyen 6 parti, Millet İttifakı’nı destekleyen 7 parti, Emek ve Özgürlük İttifakı adı altında seçime giren 6 parti ve yüzde 7’lik barajı aşması halinde Memleket Partisi TBMM’de temsil edilecek.

KENDİ PARTİLERİNE GEÇECEKLER

Grup kuracak sayıya ulaşamasalar da başka parti listelerinden aday olan küçük partilerin temsilcileri bir veya ikişer milletvekili ile Meclis’e girmiş olacak. AKP listelerinden aday olan Hüda-Par ve DSP’li isimler seçildikten sonra istifa edip kendi partilerine geçecek. Aynı şekilde Millet İttifakı cephesinde de CHP listelerinden aday gösterilen DEVA, Gelecek, Saadet, DP ve Türkiye Değişim Partisi temsilcileri, kendi partilerine geçecek.

HERKESE KÜRSÜ HAKKI

Oy pusulasında 24 parti görünmesine rağmen, ittifaklar nedeniyle gerçekte 36 parti seçime giriyor. BBP ve Yeniden Refah Partisi milletvekili çıkarırsa, TBMM’de 19 parti temsil edilmiş olacak. Son yılların en renkli Meclis’i oluşacak. Grup kuramasalar bile Genel Kurul kürsüsünden söz alarak partilerinin görüşlerini dile getirip, eleştirilerini yöneltebilecekler.

KRİTİK DENGELER

Grup kuramayan partilerin TBMM’deki komisyonlar ve diğer görevlendirmelerde temsil edilmesi mümkün olmuyor. Ancak TBMM’nin diğer olanaklarından yararlanabiliyorlar. Genel kurul çalışmaları, basın toplantıları aracılığıyla görüşlerini kamuoyuna daha güçlü duyurabilecekler. Ayrıca bu milletvekilleri, Meclis’in oluşması beklenen kritik denkleminde çok önemli olacaklar.

BİR VEKİL BİLE ÖNEMLİ

İktidara gelecek partinin bileşenleriyle hareket etmesi beklenirken, zaman zaman görüş ayrılıkları, yeni ittifaklar, parti transferleri ve yeni işbirlikleri de yaşanacak. Özellikle kritik oylamalarda bu partilerin milletvekillerinin kiminle hareket edeceği belirleyici olacak. Farklı görüşlerin TBMM’de temsil edilmesinin dışında, yasama ve karar denkleminde zaman zaman önemli rol üstlenebilecekler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi