Z Kuşağının bildikleri ve bilmedikleri

Z Kuşağının bildikleri ve bilmedikleri
Şimdi bunlar SSK’nın da ne olduğunu bilmezler. Buradan başlayalım. Sosyal Sigortalar Kurumu. 1946 yılında kuruldu. Mayıs’ın 16’sıydı.Memleketin neredeyse yüzde 50’sine sigorta ve sağlık hizmetleri vermeye başladı. Diğer...

Şimdi bunlar SSK’nın da ne olduğunu bilmezler. Buradan başlayalım. Sosyal Sigortalar Kurumu. 1946 yılında kuruldu. Mayıs’ın 16’sıydı.
Memleketin neredeyse yüzde 50’sine sigorta ve sağlık hizmetleri vermeye başladı. Diğer yüzde 50’nin önemli kısmına BAĞ-KUR (Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Kurumu) kalanına da Emekli Sandığı (Devlet memurlarına sigorta ve sağlık hizmeti veren kurum) aynı hizmeti sundu seneler sonra.
2006 senesinde bizi yönetenler, “Kafalar karışıyor, üçünü birleştirelim adını da Sosyal Güvenlik Kurumu koyalım” dediler ve yaptılar.
Grup toplantısında ulusumuza ve mazlum milletlere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir youtube yayınından sonra arasının bozuk olduğu Z kuşağını hatırladı. O youtube yayınında, memleket için yaptığı fedakarlıkları anlatırken, hınzır bu kuşak “Oy moy yok” demiş, yayını “dislike” etmiş yani beğenmemiş bu da külliyede gerginliğe neden olmuştu. Geçmiş gün olur.
Z kuşağına geleceğim, az durun. Şimdi belli bir yaşın üzerindekiler bu kuşağın bele sarıldığını filan sanır, onlara da söyleyelim. Yetişmekte olan yeni kuşak böyle adlandırılıyor. 2006’dan sonra doğanlar hadi bilemedin 2000’den sonra doğanlar kabul ediliyor bu kuşağa. Öyle geç yazdırdılar, erken kaydetmişler yok. Doğumun 1999 öncesiyse Z’den önce bir harf beğen, kuşağına öyle yaz.
Mazlum milletlerin sesi, 2006 yılında elleriyle kaldırdıkları SSK’da, 1992-1999 yılları arasında aşağı yukarı 7 yıl görev yapan Kemal Kılıçdaroğlu dönemini hatırlattı. Bu dönemin Z kuşağı tarafından bilinmediğini, vekillerinden sokağa çıkmaları halinde buldukları Z kuşağındakilere bunun iyi belletilmesi gerektiğini söyledi.
Bir süre birbirlerine bakan vekiller, “Vatandaşa televizyonlardan, gazetelerden ulaşmak daha kolay, ‘şakkadanak’ akşama her yerde bizimkiler SSK’yı anlatır, durur” dediler. Mesajlar atıldı, kadrolu yorumculara da yayınlar hazırlatıldı. Neyse konu bu değil, perde arkası yazmıyoruz en nihayetinde.
Normalde salladıkları yoktu Z kuşağını ama bu kuşak rey kullanacak yaşa geldi ya, hassasiyet ondan, çaktırma.
Millete dönüp dönüp seslenen, arada fırçalayan, kızan ama hiç küsmeyen Reis’in bu talimatı üzerine çevremde bulunan Z kuşağından birkaç arkadaşla saha çalışması yaptım, Allah sizi inandırsın. Bu çalışmanın sonuçlarını aziz milletimle paylaşmak isterim.
SSK dedim, “O ne ya?” yanıtını aldım. Moralimi bozmadım, yukarıdaki izahatı yaptım, “Mayıs 16” dedim, “Sene 1946” diyordum, “Son derece boring (Çok sıkıcı demekmiş) cevabıyla karşılaştım. BAĞ-KUR’du, Emekli Sandığı’ydı, Bay Kemal’in SSK yıllarına gelemedim. Susturdular. Dediler ki “Bırak biz bilmediklerimizi söyleyelim, onlar bize anlatsınlar.”
Sorular Z kuşağının, cevapları bekliyorlar. “Yoksa rey filan vermeyiz” diyorlar, günahları boyunlarına.
Merkez Bankası’nın bir anda buharlaşan 130 milyar doları nerede acaba, kimin cebinde?
Yerli ve milli paramız dururken, 5 müteahhite neden dolar garantili ihaleler veriliyor? Bu ihalelerle ilgili bağımsız Türk mahkemeleri yerine neden Londra merkezli tahkim yetkili kılınıyor?
Aşılar nerede?
Üç Y, yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar ile iktidar olmuşlardı. Bilemiyoruz 3 Y’nin hangisini başardılar?
Dershaneye neden gidiyorum, üniversiteden sonra neden potansiyel işsiz olacağım?
Avrupa’daki, Amerika’daki akranlarım gibi neden dünyayı dolaşamıyorum?
Dünyanın nimetleri neden Hans’a var Hasan’a yok?
Annemi neden okuluna atamıyorsunuz?
Babamı neden hakkı olduğu halde emekli etmiyorsunuz?
Mütevazı bir evden koskoca bir saraya çıkmanın gerekçesi neydi?
Alçak darbe girişiminde bulunanların neden siyasi ayağı ortaya çıkarılmıyor? Dershanesine çocuğunu gönderen cezalandırılırken bu darbecilerle iş tutan siyasiler neden gündeme gelmiyor?
Terörist başı Öcalan’ın mektubunu okutmak, kardeşini TRT’ye çıkarmak suç mu, değil mi?
İtiraz eden, neden terörist, militan ve torba örgüt üyesi oluyor?
Ders kitaplarımızda tarımda kendi kendimize yeten bir ülke olduğumuz yazıyor, biri bizi kandırıyor mu?
Katar ile samimiyetimiz nereden kaynaklanıyor, hayır sadece soruyoruz?
Her gün kadınlar öldürülüyor, bundan sizi haberdar ediyorlar mı?
Almanlar bizi kıskanmaya devam ediyor mu? AB ile dost muyuz, düşman mıyız Allasen?
Dünyanın tüm varlık fonları kar açıklarken bizim varlık fonumuz neden rekor zarar açıkladı acaba, ne yaptınız?
Kur’an-ı Kerim ile dalga geçen, ayrıca rüşvet aldığı iddia edilen ve bu konuda henüz aklanmayan birinin büyükelçi atanması normal mi?
MHP ile koalisyon ortağı olmaktan memnun musunuz, mecbur musunuz?
Melih Gökçek’e oyuncakları yüzünden mi kızdınız?
Kıbrıs’a neden 9 ayrı uçakla gittiniz? Gemi daha tasarruflu değil mi? Ayrıca bağımsızlık gününde Rauf Denktaş’ın mezarını neden ziyaret etmediniz?
Uygur Türklerine, Uygur Müslümanlarına uygulanan Çin zulmünden haberiniz var mı?
Yargının bağımsız olduğuna inanıyor musunuz? Bu soruyu Kadir İnanır’a mı soralım? Anayasa Mahkemesi hangi konularda yetkili?
Gençler neden sizi öfkelendiriyor, bize niye kızıyorsunuz, bizi anlamanız için ne yapalım?
Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyum rektöre direnen arkadaşlarımız var, bunlara saygı duyma şansınız var mı?
Biz ağaçlandırmayı da tarımı da el ele vererek eski hayatına döndürebiliriz, Türkiye’nin sularını geri getirebiliriz, bizlere inanmak çok mu zor?
“Şehitler için, darbe şehitleri için toplanan paralar nerede” sorusuna niye yanıt verilmiyor?
“Allah her şeyi görür”; buna inanmayanlarla ilgili ne düşünüyorsunuz?
“Tövbeler olsun, internet kotam doluyor” diyerek yayını kestim. Z kuşağı neymiş be arkadaş. Biz de onları youtube’ta takılıyor sanıyorduk. Aman “dikkat” diyeyim.
Z kuşağı senin benim bilmediğimi daha iyi biliyor.