Beylik bir süper kahraman filmi: Blue Beetle

Örümcek Adam’daki Ozborn Endüstri gibi, “Blue Beetle”da da Kord Endüstri ve onun süper silahı mavi “bokböceği”, özellikle savaş endüstrisi için çok önemli bir silahtır. Üniversiteden yeni mezun olmuş ve yasal olmayan yollarla Amerika’ya sığınmış ailesinin tek üniversite okuyanı Jaime Reyes (Xolo Mariduena), Kord Endüstri’nin bir otelinde konakçı garsonu olarak çalışırken kader ağlarını örer ve Reyes, Kord Endüstri’nin kontrol altındaki prensesi idealist Jeny Kord (Bruna Marquezine) ile tanışır. 

KÜLTÜR ENDÜSTRİSİ VE AMERİKA

Dünyanın içine düştüğü kriz kültür endüstrisinin lideri Amerika ve onun küresel düzeyde etkili olmasında baş rolü üstlenen sinema endüstrisinin, geniş kitlelere süper kahramanlar ve bitip tükenmek bilmeyen aile miti ihracını sürdürmesinde etkili oluyor. Değerlerini kaybetmiş insanlığa, yerse yalan söyleyerek düzenini sürdürme derdinde kapitalizm… Bu olgu yeni de değil, ama nedense işe yarıyor… 

Sinema, 20. Yüzyılın sanatı kabul edilir ve 7. Sanat olarak bilinir. Bir de sinema için bütün sanatların sentezi denilir. Ana akım sinema sahip olduğu prodüksiyon koşullarının da etkisiyle, sinemanın sentez olduğu iddiasının zaman zaman içini doldurmakta etkilidir.

Peki DC Comics evreni ürünü olan ve vizyona yeni giren “Blue Beetle”, bu iddiayı karşılayabiliyor mu?  Şüphesiz bu soruya olumlu yanıt vermek kolay değil. Teması itibariyla bir bakıma “Örümcek Adam” ile akraba olabilecek 2023 yapımı “Blue Beetle”, tam anlamıyla bir “special effects” ürünü. Bu bağlamda filmin final jeneriğinden de görülebileceği gibi special effects’ler filmde baş rolü oynuyor.

ÖRÜMCEK ADAM İLE TEMATİK AKRABALIK

Örümcek Adam’daki Ozborn Endüstri gibi, “Blue Beetle’da da Kord Endüstri ve onun süper silahı mavi “bokböceği”, özellikle savaş endüstrisi için çok önemli bir silahtır. Üniversiteden yeni mezun olmuş ve yasal olmayan yollarla Amerika’ya sığınmış ailesinin tek üniversite okuyanı Jaime Reyes (Xolo Mariduena), Kord Endüstri’nin bir otelinde konakçı garsonu olarak çalışırken kader ağlarını örer ve Reyes, Kord Endüstri’nin kontrol altındaki prensesi idealist Jeny Kord (Bruna Marquezine) ile tanışır. 

Jeny, yaratabileceği yıkıcı etkiyi göz önünde bulundurarak savaşta çok önemli bir silah olabilecek bokböceğini laboratuvardan çalıp bina dışına çıkarırken, otelden kovulduktan sonra iş başvurusunda bulunmak için geldiği Korp binasında, Jaime ile karşılaşır. Jeny yakalanmamak için burger kutusu içindeki bokböceğini dışarı çıkarması için Jaime’ye verir. Hani güzel Türkçemizde bir laf vardır: İnsanın başına ne gelirse ya meraktan ya da!.. Daha fazla spoiler vermeden olayların nasıl gelişeceğini seyirciye bırakalım.

Blue Beetle resimleri - Fotoğraf 15 - Beyazperde.com

DC COMICS EVRENİ

Bu arada filmin evrenini oluşturan “DC Comics”, Inc., hakkında okuyucumuza biraz bilgi verelim. DC Comics, Amerikalı bir çizgi roman yayıncısıdır. Aynı zamanda DC Entertainment'ın yayıncılık birimidir. DC Entertainment, Time Warner'a bağlı Warner Bros.'ın alt kuruluşudur. DC Comics, Amerika çizgi roman endüstrisinin en büyük ve en eski şirketlerinden birisidir. Yarattığı ve yayımladığı bazı ünlü karakterler arasında SupermanBatmanWonder WomanArrow,LanternSupergirlFlashAquamanCyborgShazamMartian Manhunter

ZatannaStatic ShockHawkmanHawkgirl ve Green Arrow sayılabilir. Kurgusal DC evreni; Justice LeagueJustice Society of AmericaSuicide Squad ve Teen Titans gibi takımlara; ayrıca JokerLex LuthorDarkseidCatwomanRa's al GhulProfessor ZoomSinestroBlack Adam ve Brainiac gibi "kötü"lere ev sahipliği yapar. Şirket ayrıca Vertigo markası altında Watchmen ve V for Vendetta gibi DC evreninin dışında kalan çizgi romanları da basmıştır. DC" harfleri, şirketin popüler serilerinden biri olan Detective Comics'in baş harflerinden gelir. Batman bu serinin içinde doğmuş ve zamanla DC, şirketin adı haline gelmiştir.

Bu bilgilendirme sonrasında Blue Beetle’a geri dönersek, bir bilim kurgu ve aksiyon sineması örneği olarak, içinde bulunduğumuz küresel iklim krizinin yarattığı aşırı sıcak günlerde, serin sinema salonlarında keyifli zaman geçirmek isteyen seyirciler açısından vaatleri olan bir film olabilir.

ÖNE ÇIKANLAR ÖZEL EFEKTLER !

Filmin öne çıkan temel unsurları arasında daha önce de vurguladığımız gibi special effects’ler gelirken, film müzikleri de bu seyirliğin ihtiyaç duyduğu katkıyı sağlamakta üzerine düşen işlevi yerine getiriyor. Oyunculuk performansları açısından ise eski tüfek gerillayı oynayan nine Nana Reyes karakterinde Adriana Barraza ve amca Rudy Reyes rolünde George Lopez’in öne çıktığını vurgularken; sinemanın önemli oyuncularından Victoria Kord karakterini canlandıran Susan Sarandon’un filmde yer almasının da hayranları açısından önemli olduğuna vurguda bulunalım.

KAYNAKLAR:

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bülent Vardar Arşivi