KASIMDA ANKARA BAŞKADIR

Avrupa’nın birçok ülkesinde yayınlanan gazetelerin hafta sonu baskıları adeta bir kitap gibidir. Örneğin Almanya’da yayınlanan gazeteler (Bulvar gazeteleri hariç) dağıtımlarının yapıldığı hemen her şehir ve bölgedeki kültür sanat etkinlikleri için hafta sonları özel ekler yayınlar. Başlamış veya başlayacak tüm etkinlikler ayrıntılarıyla bölge okuyucusuna duyurulur.

Biz de ise bu iş ne yazık ki genelde İstanbul ile sınırlıdır. Ankara, İzmir ve Anadolu’nun diğer kentlerindeki etkinlikler gazete sayfalarında ve televizyon ekranlarında İstanbul’dakiler kadar yer bulamazlar. Bu nedenle geçmişte olduğu gibi “Gazete Pencere”de de yaşadığım kent olan Ankara’daki etkinliklerin duyurulmasını önemsiyorum. Geçen hafta sinyalini vermiştim Kasım ile birlikte başkentte kültür sanat şöleni başlar.

● 33. Ankara Film Festivali geçmiş yıllarda olduğu gibi Büyülü Fener Sineması’nda gerçekleşiyor. 11 Kasım’a kadar sürecek festivalin açılış gecesinde Aziz Nesin Emek Ödülü, yazar, müzisyen, senarist, yönetmen Zülfü Livaneli’ye, Sanat Çınarı Ödülü orkestra şefi Rengim Gökmen’e, Kitle İletişim Ödülü ise çevirmen, sinema yazarı, gazeteci, yazar Sevin Okyay’a verildi. Festivalle ilgili tüm ayrıntıları filmfestankara.org.tr adresinden öğrenebilirsiniz.

● 25. Ankara Tiyatro Festivali de 18-28 Kasım tarihleri arasında yapılacak. Bu festivalin tüm bilgilerine de ankaratiyatrofestivali.org adresinden ulaşabilirsiniz. Tiyatro sanatçılarının “Ankara seyircisini” çok önemsediklerini burada hatırlatayım.

● Türkiye’de cazın Ankara’da yeri bir başkadır. 6 Kasım’da başlayan 26. Uluslararası Ankara Caz Festivali yaklaşık 10 gün sürecek. Bu festivalin de program akışıyla ilgili tüm bilgiler cazdernegi.org/festivals/ankaracazfestivali adresinde.

● Ankara’da kültür sanat etkinlikleri ağırlıklı olarak Çankaya ilçesi sınırları içerisindedir. Çankaya Belediyesi Kültür Dairesi, tüm faaliyetlerini bir kitapçıkla duyuruyor. kultursanat.cankaya.bel.tr/ adresine girdiğinizde ayrıntılı bilgilere sahip olabilirsiniz.

SANAT GALERİLERİ DE HAREKETLİ
Türkiye’ye pek çok ressamı kazandıran Ankara’nın sanat galerileri de kasım ayıyla birlikte hareketlenir. Sergilerle ilgili duyuruları şöyle özetlemek mümkün:

● Filme konu olmuş hem bar, hem sanat galerisi “Siyah-Beyaz” başkentin önemli mekanıdır. Galeri, Ali Şentürk’ün “Basitleştirilmiş Ağır Yükler” isimli sergisine ev sahipliği yapıyor. Galeri Nev’de de Anıl Saldıran sergisi sanatseverleri bekliyor.

● Çağdaş Türk resminin önemli isimlerinden Hayati Misman uzun bir aradan sonra Galeri Soyut’un Çayyolu şubesinde açılan sergisiyle resimseverlerle buluştu. Sergi daha sonra Soyut’un Yıldız’daki şubesine de taşınacak.

● Son dönemde eserleri en çok aranan genç kuşak ressamlardan Raşit Altun, 18 Kasım’da Armoni Sanat’ta açılacak sergisiyle Ankara’daki sevenleriyle buluşacak.

● Geçen eylülde Erimtan Müzesi’nde açılan Ara Güler fotoğraf sergisi şubat sonuna kadar izlenebilir.

● Suluboya ustaları Işıl Özışık’ın sergisi Nurol Sanat Galerisi, Hasan Kırdı’nın sergisi de Valör Sanat’ta.

● Natürmort çalışmalarıyla bilinen Zeki Çetinkaya’nın sergisini Fırça Sanat’ta, güçlü deseniyle bilinen Akdoğan Topaçlıoğlu’nun çalışmalarını da kasım sonundan itibaren Sevgi Sanat’ta görebilirsiniz. Kasım sonuna doğru Şerif Sümer sergisi de Arda Sanat’ta gezilebilir.

Ankara’daki tüm sergilere burada yer verebilmem mümkün değil. “Sanat galerileri semti” olarak bilinen Yıldız’a gittiğinizde herhangi bir galeriden ücretsiz olarak temin edebileceğiniz “Arkadaş Kitabevi”nin kitapçığında tüm etkinlikleri görebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Ergan Arşivi