SUPERMAN VE SUPER KÖPEĞİNİN ANİMASYON VERSİYONU: “DC SÜPER EVCİLLER TAKIMI”

“DC Süper Evciller Takımı”, Superman’in animasyon, yani canlandırma film teknikleriyle yapılan ilk örneği değil şüphesiz. Ama önemli bir yanı özellikle öne çıkıyor: insanlar ve hayvanların birbirine dost olduğu gerçeği...

Günümüzde her şeyin “süperi” mübah. Süperman, bir film karakteri olarak çok önce yaşamımıza girdi. Superman’in çağdaş versiyonunun “Örümcek Adam” olduğunu iddia etmek abartı sayılmamalı! Süperman karakteri Clark Kent, tıpkı Örümcek Adam karakteri Peter Parker gibi, aramızda normal bir insan gibi yaşarken, insanların yardıma ihtiyaç duydukları anda kostümünü giyip uçarak onların yardımına koşardı. Superman’in çağı günümüzle kıyaslandığında nispeten daha sade ve masum bir döneme aitti. O’nu çevrildiği dönemde bir ikon haline getiren ve insan üstü güçlere sahip olmasını sağlayan ise filmin özel efektleriydi.

POPÜLER KÜLTÜR İKONU

Superman bir popüler kültür ikonu olarak serinin ilk filmiyle 1978’de sinema dünyasına bomba gibi düştü. Ayrıca oyuncuları da efsaneydi... Bunlar arasında Marlon Brando, Gene Hackman ve Glann Ford ilk akla gelen isimler. Bizim sinemamız bu yıllarda rüştünü ispat etmiş ve sinema dilini kullanmayı artık öğrenmişken; bu süper “Amerikan” kahramanı ve süper yapımı, dönemi içinde özel efektleriyle de baş döndürmüştü. Seri başka Süperman filmleriyle de devam etti. Bu filmlerin arasında animasyon serisi  “Superman: Animated Series”, 1996-2000 yılları arasında çekilmişti.

“DC Süper Evciller Takımı”, Superman’in animasyon, yani canlandırma film teknikleriyle yapılan ilk örneği değil şüphesiz. Ama önemli bir yanı özellikle öne çıkıyor: insanlar ve hayvanların birbirine dost olduğu gerçeği...

ORİJİNAL FİLMİN HİKAYESİ EGEMEN

Film, ilk Superman film öyküsüne temelde bağlı kalarak gerçekleştirilmiş. Krypton gezegeni yok olmak üzeredir. Bilim adamı Jor-el küçük bebeğinin yaşamasını sağlamak üzere onu gezegen patlamadan kısa süre önce Dünya gezegenine gönderir. Küçük bebeğin, film versiyonundan farklı olarak Kent ailesi tarafından evlat edinilmesi gösterilmez. Yetişkin olan Clark Kent, köpeği ile Metropolis şehrinde (New York) yaşamaktadır. Krypto süper bir köpek olması vesilesiyle sahibi Clark Kent ile mutlu ve mesut yaşayıp, başı dertte olanların yardımına koşmaktadır. Bu arada Kent’in medya çalışanı sevgilisi ise Kryto için bir rakip olarak görünmektedir.

Film içerdiği eğlenceli dünya ve animasyon filmi bağlamındaki teknik özellikleriyle dikkati çekiyor. Orijinal Superman’in çekildiği dönemin popüler müziklerine de göndermeler var. “DC Süper Evciller Takımı’nda, salt Clark Kent değil köpeği Krypto da hayvanüstü özelliklere sahip bir “Süper Köpek”... Onun da sahibi Kent gibi, Superman’in alameti farikası S harfli kostümü ve pelerini var. Şüphesiz uçabiliyor da !.. Bir köpeğin uçabilmesi fikri aslında canlandırma sineması açısından sıradan bir olgu... Çünkü sinemanın bu türü her türlü fantastik, gerçeküstü olguyu içerebiliyor.

SESLENDİRME SANATÇILARI ÜNLÜ OYUNCULAR

Birazda film karakterlerine hayat veren oyunculardan bahsedelim. Bilindiği gibi canlandırma filmlerinde, yaratılan karton karakterlerden daha çok onları seslendiren ün oyuncular dikkati çekiyor. Bu bağlamda Superman’in köpeği Krypto’ya aksiyon filmlerinin vazgeçilmez oyuncularından Dwayne Johnson hayat verirken, Ace’i Kevin Hart, sevimli ve filmin en cana yakın karakterlerinden birisi olan domuz PG ise Vanessa Bayer tarafından seslendirilmiş. Filmin en cool karakteri kaplumbağa Merton’u ise Natasha Lyonne seslendirirken; filmin agresif karakteri Chip ise Diego Luna’nın sesiyle hayat bulmuş. Efsanevi Batman’i ise Keanu Reeves seslendiriyor. Filmin ana karakteri Superman’i ise John Krasinsk seslendirirken sevgilisi Louis Lane ise Olivia Wilde tarafından seslendirilmiş. Filmin öne çıkan unsurlarının başında film müziklerinin geldiğini vurgularken, filmin ülkemizde Türkçe dublajla vizyona girdiğini de ekleyelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bülent Vardar Arşivi