Ay Misyonu ve Patates

Hayat avuçlarımızın içinden kayıp giderken hep birlikte eşsiz bir dönemden geçiyoruz. 2023’de uzaya insansız hava aracı göndermeye hazırlanan da bizim ülkemiz. Halkına 85 kuruşluk bedava patates müjdesi verip kuru soğana muhtaç eden de. Neresinden baktığın önemli. Hem güçlüyüz, hem yoksul. Neye hayıflanacağını, kimi alkışlayıp hangisine kızacağını kendin seçebiliyorsun.
İsteyen vaka sayısında dünya birincisi olduğumuzdan payına düştüğü kadar utanabilir. İsteyen Türkiye’nin 157 ülkeye yaptığı sağlık yardımıyla gururlanabilir, ya da ‘bedava soğan dağıtıyor hükümet’ diye övünür.
“Ay misyonu” için yerli ve milli roketimiz ateşlendi, test edildi. Sorun yok. Tam o sırada ücretsiz dağıtılacak patates çuvalları da yüklendi yola çıktı. Hangisi lazımsa size, hangisini önemserseniz müjde o.
Patates parasız, onu kızartacağın ay çiçek yağı 22 lira. Soğan bedava, kuru fasulye nohut 14 lira. Dar gelirliye armağan patates soğan güzel, hele ki ramazan ayı girerken düşünen, getiren götüren sağ olsun. Ama devletin zirvesinde lafı edilecek mevzu değil. Bu toplum içinde gizlice yardımlaşanlara, sessizce dayanışma ruhunu yaşatanlara haksızlık davul zurnayla yardım etmek. Patates dağlarının önünde çiftçilerin videoları çekilmiş. Köylü Cumhurbaşkanı’na, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne teşekkür ediyor. Tarım Bakanı “Sayın Cumhurbaşkanımız müdahale etti, sayesinde çok hızlı şekilde tedbir aldık” diyerek asıl kahramanı açıklıyor.
Maliyetine satın alarak, çöpe dökülecek, 20 kuruşa hayvan yemi olacak üreticiye bir parça destek oldu devlet. Patatesler soğanlar ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere tırlarla valiliklere kaymakamlıklara gönderiliyor. Onları dağıtırken devlet görevlileri belki diğer ihtiyaçların ne olduğunu da dinler, öğrenir. Beş kiloluk patatesin zeytini peyniri, kilosu 90 lirayı bulan hurmayı, 200 liraya yaklaşan pastırmayı bastırması çok zor.
Kıymayı hurmayı geçelim hesabı pideden yapalım; pide 4 lira. Yumurtanın fiyatı yüzde 63 artmış bir yılda. Bedava dağıtacağınız patates marketlerde 1 lira zaten.
Birden çok maaş alan üst düzey kamu görevlileri, huzur hakları, makam araçları, merkez bankasının eriyen dövizleri, müteahhit ödemeleri, işsizlik, salgın tedbirleri dururken soğan yardımı ancak göz yaşartır. Kim bilir nasıl dağıtılacak, ihtiyaç sahipleri nerede başını eğecek, kaç fotoğraf çekilecek. Yoksulluğun sorumlularına değil, yardım dağıtanlara değil, yine kuyruğa girenlere mi düşecek utanmak?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erhan Karadağ Arşivi