Gözünü abisinin koltuğuna dikti!

Gözünü abisinin koltuğuna dikti!
Skoda, Türkiye’de en çok otomobil satan ilk 5 markadan biri olmayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için Volkswagen’in dışarıda kalmasını bile göze alıyor. Skoda Türkiye Genel Müdürü Zafer Başar, artık birçok markanın yer...

Skoda, Türkiye’de en çok otomobil satan ilk 5 markadan biri olmayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için Volkswagen’in dışarıda kalmasını bile göze alıyor. Skoda Türkiye Genel Müdürü Zafer Başar, artık birçok markanın yer almadığı sedan pazarında Octavia ve Superb modelleriyle hedeflerine rahat ulaşabileceklerine inanıyor.

ALMAN Volkswagen Grubu’nun bünyesindeki Çek marka Skoda, yeni tasarım dilini, logosunu ve kurumsal kimliğini Prag’da gerçekleşen dünya prömiyeriyle gösterdi. Gazete Pencere’nin de yerinde izlediği etkinlikte yeni tasarım kimliğiyle markanın görünümünü elektrikli VISION 7S konseptiyle ortaya koydu. Skoda Auto CEO’su Klaus Zellmer, Prag’daki toplantıda kendi ayakları üstünde yürüyen, VW’den bağımsız bir marka haline geleceklerini belirterek, artık grubun ekonomik çocuğu olmayacakları sinyalini de verdi.

Skoda’nın yeni tasarım kimliğiyle yeni logosunu sergilediği tam elektrikli SUV konsepti VISION 7S, 7 yolcuya kadar kapasite sunuyor. Aslında 6+1. İkinci sıranın ortasında takılıp çıkarılabilen çocuk koltuğunun (ana kucağı) yer aldığı özel bir bölme bulunuyor. İkinci sırada oturanlar çocukla kolayca ilgilenebilirken opsiyonel tavan kamerası ise çocuğun görüntüsünü istendiğinde ana ekrana aktarabiliyor. Konsept model 89 kWh kapasiteli bataryası sayesinde tek şarjla 600 kilometrenin üzerinde menzil elde edebiliyor.


5 ELEKTRİKLİ MODEL OLACAK
2030 stratejilerinin bir parçası olarak elektrikli araç atağını hızlandırdıklarını kaydeden Zellmer, 2026’ya Enyaq ve Enyaq Coupe’nin yanına 3 yeni tam elektrikli model daha katacaklarını söyledi. Zellmer, elektriklilerin yanı sıra yüksek verimliliğe sahip içten yanmalı motorlu araçların da devam edeceğini belirterek, “Bunlar arasında gelecek yılın ikinci yarısında gösterilecek yeni nesil Superb ve Kodiaq olacak. 2024’te ise bu modelleri yenilenmiş Octavia izleyecek” dedi. Yüce Auto-Skoda Genel Müdürü Zafer Başar, ise Türkiye’de Skoda algısının çok farklı noktalara geldiğini ve gençleştiğini belirterek, “Türkiye’de en çok otomobil satan ilk 5 markadan biri olma hedefimiz var ve aynen devam ediyor” dedi.

Emre Özpeynirci Vision 7S’in Prag’daki dünya prömiyerine katıldı.


ARAÇ OLSA %7 PAY KOLAY
Üretim sıkıntısının tamamen çözülmesiyle yüzde 7’lik pazar payı hedefine rahatlıkla ulaşacaklarını kaydeden Başar, ayrıca Superb ve Octavia ile birçok markanın çıktığı sedan pazarında daha da güçleneceklerinin altını çizdi. Türkiye’de en çok satan ilk 5 markanın 4’ünün yerli üretim avantajı olduğunu, diğerinin ise VW olduğunu hatırlatmamız üzerine Başar, “Bu hedefte elbette birileri dışarıda kalacak demek. Biz diğer markaların hedeflerini, stratejilerini bilmiyoruz ama ilk 5’de olacağız, olmamız lazım diyoruz. Bunun ekonomik olarak da çok fayda sağlayacağını, satışların 2. elde daha güvenilir bir pazar yaratacağını düşündüğümüz için aslında ilk 5 bizim için çok önemli” cevabını verdi.

2024'TE TÜRKİYE'YE 2'Sİ ELEKTRİKLİ 7 MODEL GELECEK
YÜCE Auto-Skoda Genel Müdürü Zafer Başar, 2024 yılının hemen başında, Şubat ayında elektrikli Enyaq modelini hem SUV hem de Coupe gövde seçenekleriyle Türkiye’de satışa sunacaklarını söyledi. Bu modellerin geç gelmesinin sebebinin teknik mevzuattan kaynaklandığını belirtti. Başar şöyle devam etti: “Buna paralel olarak yenilenen Scala ve Kamiq de devreye girecek. Yani Şubat ayında arka arkaya 4 model getireceğiz. Nisan ayında ise yenilenen Octavia, sonrasında yeni Superb ve temmuz ayında da yeni Kodaiq gelecek. Yani 2024 atılım ve dönüşüm yılı olacak.”

5 YILDA DÖNÜŞÜME 6,3 MİLYAR EURO
SKODA Auto CEO’su Klaus Zellmer, Avrupa satışlarında tam elektrikli araçların payının 2030’da yüzde 70’in üzerine çıkacağını belirterek, “Bunu desteklemek adına e-mobiliteye gelecek beş yılda 5.6 milyar Euro ve dijitalleşmeye 700 milyon Euro daha yatırım yapacağız. Elektro mobiliteye geçiş sürecinde tüm ürün gamı güçlenecek ve elektriklilerin yanı sıra yüksek verimliliğe sahip içten yanmalı motorlu araçlar da gelmeye devam edecek” dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ 10 YIL FİLO PAZARINI DOMİNE EDERİZ
TÜRKİYE’de sedan pazarının model sayısının azalmasıyla küçüldüğünü kaydeden Zafer Başar şöyle konuştu: “Ama kültürel alışkanlıklar düşünüldüğünde bu segmentten kolayca vazgeçilmeyecektir. Pazara SUV’ların hakim olacağını söyleyebiliriz ama sedan segmenti belirli oranda ağırlığını korumaya devam edecektir. Bu da bizim için avantaj yaratacak. Bilindiği gibi bu segmentte Octacia ve Superb modelleri yoluna devam ediyor. Önümüzdeki yıl yeni nesil Superb ve 2024’te de yenilenen Octavia tanıtılacak. Bu da bu modellerin tanıtıldıktan sonra 5 yıl daha pazarda kalması anlamına geliyor. Grup içinde C ve D Sedan sunan tek marka olacağız. Bu ayrışma özellikle elektrikli modellerin de devreye girmesiyle 2025 yılında daha da belirginleşecek. Yani Türkiye’de filo pazarını domine edecek güçte olacağız. Türkiye’deki üst ve orta sınıf müşterilerin sedan ihtiyacını karşılayabiliriz. Düşünün normal şartlarda 25 bin adet Octavia siparişimiz vardı, gelseydi hepsi satılabilirdi.”

YENİ ASTRA 668.900 TL’YE LİDERLİK İÇİN GELDİ
OPEL’in orta sınıftaki başarılı modeli Astra, altıncı nesliyle Türkiye’de 668.900 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Dört farklı donanım, 1.2 litre turbo benzinli ve 1.5 litre dizel motor seçeneklerine sahip yeni Astra’da her iki motor seçeneğinde de AT8 isimli, 8 ileri vitesli otomatik şanzıman bulunuyor. Yeni modelden yıl sonuna kadar 2.500 adet satılması hedefleniyor. Opel Türkiye Genel Müdürü Alpagut Girgin, “Yeni nesil Astra’nın Opel Türkiye’nin yükselen satış grafiğine ciddi bir ivme kazandıracağını düşünüyorum. Türkiye olarak Opel’in Avrupa’da üçüncü büyük pazarıyız ve altıncı nesil Astra ile gücümüzü artıracağız. 2023 yılında C hatchbackte, ithal araçlarda bir numaralı marka olacağız. Tek hedefimiz bu” dedi.

4 AYDA 24 BİN HEDEFİ
8 ay sonunda 21 bin adetlik satışa yaklaştıklarını hatırlatan Girgin şöyle devam etti: “Biz yıl sonunda 750 binlik bir pazarda 45 binlik satış hedefimizi koruyoruz, biraz da üzerine çıkabiliriz. Şu ana kadar 21 bin adet sattık; yılın geri kalan 4 ayı için ise 24 binlik bir adet daha satma hedefimiz var diyebiliriz. Markadan markaya değişir ancak Opel için tedarik anlamında bir sıkıntı kalmadı. Gelecek yıl 63 binlik bir hedefimiz var. 63 bin rekor olacak. Burada 50 bin binek, 13 bin ticari araç olacak şekilde 63 binin arkasındayız.”