İsmail Kılıçarslan'ın nefret söylemi içeren yazısına tepki: Aleviler harekete geçti, suç duyurusunda bulunulacak

Suriye'de Alevilerin yaşadığı Lazkiye, Humus ve Tartus’ta Esad’ın devrilmesinden sonra yönetimi ele geçiren ve içinde cihatçı örgütlerin de bulunduğu HTŞ hükümeti sivilleri hedef almaya devam ediyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlem Evi’nin açıklamasına göre 340 Alevi sivil bu katliamda hayatını kaybederken uluslararası arenada da duruma tepki verilmiyor.

Alevilerin hedef alındığı videolar HTŞ kanallarında paylaşılıyor. Yayınlanan görüntülerde savunmasız sivillerin silahlarla tarandığı ap açık görülüyor. Öte yandan Alevilerin yaşadığı bu alan silahlı direniş grupları da çıkmaya başladı. Bu durum çatışmaların boyutunu artırıyor.

Türkiye’de yaşayan Aleviler ise hem iktidarın hem de uluslararası kamuoyun sessizliğine tepki göstermeye devam ediyor.

whatsapp-image-2025-03-08-at-14-49-44.jpeg

Alevi örgütleri yaşanan katliama ilişkin yarın Suriye konsolosluğu önünde eyleme hazırlanırken iktidara yakın gazete Yeni Şafak’ta köşe yazarlığı yapan İsmail Kılıçarslan Alevilere yönelik nefret söylemi içeren bir yazı yazdı.

Yeni Şafak yazarı Kılıçarslan'ın bugünkü yazısında, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in "Alevilere saldırıları endişe ile takip ediyoruz" sözlerini eleştiren Kılıçarslan, ağza alınmayacak ifadeler kullandı:

"Suriye devleti bulundukları yerlerde terör estiren, sivilleri öldüren, bomba-layan, devletin bütün uyarılarına rağmen bunu yapmaya devam eden Nusayri teröristlerin 100’e yakınını telef etti ya. Ona içerlemiştir.

'Suriye’de Sünnilere saldırıları endişe ile takip ediyoruz' demediler hayatlarının hiçbir anında. Ama Anadolu Aleviliği ile neredeyse hiçbir ortak paydası olmayan, Suriye’de emperyalistlerin köpekliğini yapan, yapmaya da devam eden Nusayrileri, üstelik son derece tehlikeli bir şey yaparak 'Alevi' parantezine de alıp savunmak ancak Özgür Özel’e yakışırdı zaten.

Nusayriler, dini inançları bakımından değil, emperyalizme yaptıkları köpekliğin bir sonucu olarak hala Suriye’de sivil insan öldürecek kadar alçak oldukları için gebertiliyorlar. Başka bir şey değil. Halbuki Nusayri teröristlerin, şebbiha köpeklerin Suriye’de an itibariyle yapmaya çalıştıkları şey, Suriye’de İsrail’e alan açmaya çalışmak. Parayı da, silahı da İran’dan alıyorlar ve Suriye’nin nizam, düzen, istikrar bulmaması için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar."

Kılıçaslan hakkında suç duyuruşunda bulunulacak

Bu ifadeler karşısında Aleviler de harekete geçme kararı aldı. Alevi Birliği Federasyonu, Kılıçaslan hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı.

Nefret içeren yazıya ilişkin tepki gösteren ABF Genel Başkan Yardımcısı Aydın Deniz “Pazartesi günü suç duyurusunda bulunacağız Durumu Meclis’e taşıma kararı da aldık” dedi.

Deniz, Alevilere ilişkin nefret söylemlerinin cezasızlık politikası ile karşılaştığını ifade ederek “Bugüne kadar Türkiye’de yapılan ayrımcılıklara maruz kalıp suç duyrusunda bulunmamıza rağmen cezasızlık politikası işletildi. Cezasızlık nedeniyle alınan cesaretle artık sadece Türkiye’de değil Türkiye dışında yaşayan Aleviler de hedef alınıyor. Bu saldırılardan nemalan ve kendine alan açan insanlıktan uzak bu kişileri ABF olarak rahat bırakmayacağız.” İfadelerini kulllandı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tolga Balcı Arşivi