Orkide nasıl çoğaltılır? Meğer tüm çiçekçiler orkideyi bu pratik yöntemle çoğaltıyormuş

Orkide nasıl çoğaltılır? Meğer tüm çiçekçiler orkideyi bu pratik yöntemle çoğaltıyormuş
Orkide çoğaltma işlemi, sabır ve dikkat gerektiren bir süreçtir. Ancak doğru şekilde uygulandığında, orkide koleksiyonunuzu genişletmek için harika bir yöntemdir.

Orkide çoğaltma, çiçek yetiştiricileri arasında oldukça popüler bir konudur. Orkideyi çoğaltmanın en pratik yolu, kök kesme yöntemidir. Bu yöntem, orkide bitkisinin köklerinden bir kısmının kesilerek yeni bir bitki oluşturulmasını sağlar.

Orkide Nasıl Çoğaltılır?

Orkide çoğaltmak istiyorsanız bu bitkinin temel anlamda 3 farklı çoğaltma yöntemi olduğunu bilmeniz gerekir. Bu yöntemlerin ilki çelik yöntemidir. Bu yöntemde orkideden bir çelik gövde koparmanız gerekir. Gövde koparmak istemezseniz yaprak ya da kök ile de çoğaltma yöntemini deneyebilirsiniz. Orkideden parça aldıktan sonra kestiğiniz bölüme tarçın ya da sülfür tozu da sürebilirsiniz. Bu sayede bitkinin zarar görmesini engelleyebilirsiniz.

Orkidenin en ideal yetişme şartları gölge ya da çok az güneş gören bir alanda sağlanır. Toprakla buluştuktan sonra da iki günde bir sulanmalıdır. Yaklaşık 1 hafta sonra kök filiz vermeye başlar. Çiçek sağlarının iyice uzadığını gördükten sonra çiçeği yeni bir saksıya alabilirsiniz. Bu şekilde daha ideal şartlarda orkidenin büyümesini sağlayabilirsiniz.

Orkide Kökünden Çoğalır Mı?

maxresdefault.jpg

Orkide çiçeğini evinizde dahi kolay bir şekilde çoğaltabilirsiniz. Orkide, kökünden yavru veren bir bitkidir. Bu nedenle en ideal çoğaltma yöntemi kökten çoğaltmadır. Bunun yanında yaprak ya da daldan da çoğaltma işlemi yapabilirsiniz.

Orkidenin yavru verdiği kök başka bir saksıya alınmalıdır. İşlem esnasında köklere zarar vermemeye özel önem vermeniz gerekir. Eğer kökler dik durmuyorsa, çubuk gibi malzemelerle kökün dik durmasını sağlayabilirsiniz. Ayrı saksıya aldığınız kökü iki günde bir sulayarak filizlenmesini beklemelisiniz. Bu esnada bitkinin gölge bir ortamda bulunması daha kolay büyümesini sağlayacaktır.

Kaynak: Sabah.com.tr, youtube.com

İlgili Haberler