Abdullah Biricik

Abdullah Biricik

Futbol kaliteli futbolcularla oynanır

     En ideal 11 tercihi ile çıktı Galatasaray, Alanyaspor deplasmanına.

Neredeyse kâbusu olarak nitelenebilecek Alanyaspor’a karşı tüm kozlarını sürdü sahaya Galatasaray. Bu maça kadar Alanyaspor ile yaptığı son 10 karşılaşmada sadece 4 galibiyet alınabilmişti. Ligin ilk yarısında fark atabileceği bir oyun ortaya koymuş, 2-0 öne geçmiş ancak Ali Palabıyık’ın maça müdahalesi ile Sacha Boey oyundan atılmış, Galatasaray 10 kişi kalmış, fark atabileceği karşılaşma 2-2 beraberlikle sona ermişti.

     Bu maçta da benzer bir tablo söz konusuydu. Hakemlik kariyeri pek parlak olmayan Lale Orta, MHK Başkanlığına atandığı günden beri hakem skandallarının önü arkası kesilmiyor. Skandal kararlara ve yönetimlere imza atan hakemler adeta ödüllendirilerek üst üste kritik maçlara atanıyor. Tartışmalar ve eleştiriler bir düzelmeye vesile olmadığı gibi hataların artmasına da engel olamıyor. Tartışmaların odağındaki Lale Orta ise hiçbir şey yokmuş gibi görevine devam ediyor.

Alanyaspor- Galatasaray maçına atanan isim olan Abdülkadir Bitigen baba kontenjanından hakem olan isimlerden. Hakem Galip Bitigen’in oğlu.

Babası gibi kötü bir hakem olmasına karşın hiçbir gücün kokartını alamadığı hakemlerden. Galatasaray 1-0 öndeyken oyuna müdahale etmeye çalıştı ve Alanyaspor’a komik bir penaltı hediye etti.

Maçı rahat kazanacağını düşünen Galatasaray, bir anda neye uğradığını şaşırdı ve bocalamaya başladı.  Alanyaspor’un olası ikinci bir golü, hakem müdahalesi ile oyunun seyrini Alanyaspor lehine çevirebilirdi. Ancak ne kendisi böyle bir fırsat yakalayabildi ne de Alanyaspor’un ikinci golü atabilecek takati vardı. Ersun Yenal ligin en domine takımlarından biri olan Alanyaspor’u sıradanlaştırmıştı.

     Bocalama döneminde ortaya çıkan Mertens ve İcardi ikilisi, bireysel performansları ile maçın seyrini değiştirip olası bütün kötü senaryolara nokta koydu. Mükemmel bir hücum organizasyonu ile Galatasaray’ı tekrar öne geçirerek maçın kaderini belirleyen isimler olmayı başardılar! Yıldız transferlerinin ve kaliteli kadroların neler yapabileceklerini, bir maçın seyrini nasıl değiştirebileceklerini gösteren emsal bir karşılaşma oldu. Torreira, Nellson, Muslera gibi isimlerin nasıl hatasız oynayarak oyuna yön verdiklerini izleyebileceğimiz emsal bir karşılaşma.

Yetenekleri sınırlı olan Adekugbe gibi isimlerin yıldızların içerisinde nasıl mesafe kat ettiğini ve maçın adamı olabilecek bir performans ortaya koyabileceğini gördüğümüz emsal bir karşılaşma. Futbol okullarında “ders” olarak okutulabilecek çok önemli tespitler ve analizler bunlar.

     Galatasaray Fatih Terim’in son döneminde, Yedlin, Ömer Bayram, Berkan, Taylan, Emre Kılınç ve Babbel gibi isimlerle bu dönümleri yakalamaya çalışıyor, her defasında hüsrana uğruyor ve uğratıyordu. Burak Elmas yönetimi gençleştirme adı altında Galatasaray’ı ve Fatih Terim’i büyük bir kaosa sürüklemişti. 

     Galatasaray, Alanya deplasmanında kâbusu olan Alanyaspor’u, Abdülkadir Bitigen’i ve Lale Orta’yı yendi. Futbolun kaliteli oyuncularla kazanılabileceğinin güzel bir örneğini sahneledi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Biricik Arşivi