
Tolga Balcı
Sayıştay raporları elimde Fatih Belediyesi'nden başlayacağım demişti: Özel'in kast ettiği usulsüzlükler!
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı İBB’ye yönelik düzenlediği operasyonlar devam ederken CHP Genel Başkanı Özgür Özel de AKP’li belediyelere operasyon yapılmadığını belirterek Sayıştay raporlarında AKP’li belediyeler hakkında tespit edilen usulsüzlükleri açıklayacağını söyledi.
Özel Silivri’de İBB Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı Ekrem İmamoğlu’nu ziyaretinden sonra yaptığı açıklamada “Partizanlık yapıyorlar. Hırsızlık, yolsuzluk AK Parti dönemindeyse bakmıyorlar. Önümüzdeki salı, Sayıştay’ın işlem yapın deyip bunların yapmadığı belediyeleri teker teker açıklayacağım. Fatih Belediyesi’nden başlayacağım.” İfadelerini kullandı.
Peki Sayıştay’ın işlem yapın dediği ve usulsüzlük bulduğu raporlara rağmen Fatih Belediyesi hangi konularda adım atmadı
Sayıştay’ın 2021 ve 2023 yılında Fatih Belediyesine yönelik iki rapor hazırladı. Son rapor 2024 Kasım ayında 2023’ü inceliyordu.
Sayıştay bu raporlarda belediyenin yaptığı usulsüzlüklere ilişkin bulgularında tespit edilen 7 usulsüzlüğe ilişkin belediye herhangi bir adım atmadı.
Peki bu bulgular neler?
Sayıştay raporlarına göre; Fatih Belediyesi’nde tespit edilen başlıca sorunlar şunlar:
Belediye Başkan Yardımcılarının birden fazla belediye şirketinden çift maaş alması
Memur statüsündeki başkan yardımcılarının birden fazla belediye şirketinden huzur hakkı alması da her iki yılda tespit edildi.
Sayıştay, bu uygulamanın mevzuata aykırı olduğunu ve yalnızca bir şirketten ödeme yapılması gerektiğini vurguladı. Ödenen meblağlar belirtilmese de, usulsüz ödeme nedeniyle kamu zararının oluştuğu belirtildi.
Gecekondu fonundan 3,4 milyon TL amacına aykırı harcandı
2021 yılında gecekondu fonundan ayrılan 3 milyon 438 bin TL, mevzuat dışı cari giderlerde kullanıldı. 2023’te de aynı fonun yine benzer şekilde kullanıldığı tespit edildi.
Taşınmaz tahsislerinde usulsüzlükler
Amatör spor kulüpleri ve çeşitli derneklere verilen taşınmazların mevzuata aykırı olduğu 2021’de Sayıştay tarafından belirtilmişti. 2023 yılında ise bu tahsislerden 13’ünün muhasebe kayıtlarının hiç yapılmadığı ortaya çıktı.
Vatandaşların kullanımına açık park alanlarını işletmelere veren belediye Sayıştay'ın adını açıklamadığı bir derneğe de Çukurbostan'da otopark alanı tahsis etti. Belediyenin 232 bin TL’lik ödemeyi Hazine’ye yaptığı da raporda yer aldı.
Kamulaştırma takibinde eşitsizlik
Sayıştay, belediyenin kamulaştırma işlemlerini Tapu Müdürlüğü’ne bildirmemesi nedeniyle emlak vergisi tahsilatında kayıplar yaşandığı kaydedildi. 2023’te bildirilmeyen kamulaştırma işlemi sayısı 97 olarak açıklandı.
Satışlar belediye muhasebesine usulsüz işlendi
Sayıştay, taşınmazların kayıtlı değeri yerine satış bedelleriyle muhasebeleştirilmesini yanlış bularak, 1 milyon 300 bin TL’lik satışın usulüne uygun muhasebeleştirilmediğini belirtti. Yapılan incelemede; 2023 yılı içerisinde kayıtlı değeri 17.670.490,42 TL olan toplam 10 adet taşınmazın idare tarafından 73.473.400,00 TL ye satıldığı ancak bu durumun muhasebeye işletilmediği işletilen tutarın kayıtlı değer olduğu vurgulandı.
Reklam alanları ihalesiz kullandırıldı
Her iki yılda da belediyeye ait reklam alanlarının ihalesiz olarak kullandırıldığı veya hiç kiralanmadığı görüldü. 2023 yılında 6 iş yerinden ilan ve reklam vergisinin tahsil edilmediği ve gelir kaybı oluştuğu belirtildi.
Engelli personel yetersizliği
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince %3 oranında engelli personel istihdamı zorunluluğunu yerine getirmeyen belediye, 2021 yılında 13 kişilik yükümlülüğe karşılık sadece 4 engelli personel çalıştırdı. 2023 yılında bu sayı 11’e çıktı ancak yine de eksiklik devam etti