Tolga Balcı
Erdoğan başvurdu İmamoğlu'na para cezası kesildi: 150 bin lira ödeyecek
PENCERE - Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı İmamoğlu'na açtığı hakaret davası kısmen kabul edildi.
İmamoğlu'nun 250 bin lira yerine 150 bin lira tazminat ödemesine karar verildi.
ERDOĞAN NEYDEN ŞİKAYETÇİ OLDU?
Erdoğan’ın avukatları şikayet dilekçesinde şu ifadeleri kullanmıştı:
"Ekrem İmamoğlu, kendi resmi Twitter.com/x.com sosyal medya hesabı üzerinden 20.03.2025 tarihinde müvekkilimiz Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a matuf ve doğrudan hedef alarak, laubali ve seviyesiz bir üslupla hakaret ve iftira dolu ifadelerle müvekkilimizin kişilik değerlerine saldırmış, kişilik haklarını ihlal etmiştir."
İMAMOĞLU NE DEDİ?
Dava konusu olan ifadeler ise şöyle. İmamoğlu, Erdoğan'ı eleştirmiş ve adaletsizliğe karşı çıkmıştı:
“Senin bir yüzükle çıktığın bu yolda, yurt içinde, yurt dışında hesabını zerresi için bile veremeyeceğin tonla leken varken benim üç nesildir biriktirdiğim varlığıma, işime ve emeğime göz koyuyor; namusumuza, haysiyetimize söz ediyor, evlatlarımın geleceğini gasp ediyorsun. Bütün bunları bir avuç niteliksiz, insanla yapıyorsun.
Bu işin içinde olan herkes kirlidir. Ben milletime söylemiştim ve uyarmıştım. Diplomama el koyan bu akıl, sizin malınıza, namusunuza, mülkünüze çöker ve her türlü gaspi, tecavüzü yapar. Milletçe bu kötülüğün karşısında olmalıyız. Milletime çağrımdır. Millet büyüktür. Bir çağrım da yargı mensuplarına. Yüce Türk Yargısının namuslu, ahlaklı, milletine hizmet aşkı yaşayan on binlerce savcısına, hakimine haykırıyorum. Siz ayağa kalkmalı ve bu Türk yargısını perişan eden, bizi bütün dünyaya rezil eden, itibarımızı yerle bir eden bir avuç meslektaşınıza tedbir almalısınız. Yüce Türk Yargısına güveniyorum. Sessiz kalamazsınız, kalmamalısınız. Son olarak AK Parti’de görev yapan ve iktidar ittifakı olan tüm siyasilere sesleniyorum. Bu olaylar partilerimizi, siyasi ideallerimizi aşmıştır. Artık süreç sizin aileleriniz başta olmak üzere milletimizi ilgilendirmektedir. Sesimizi çıkarmak günü gelmiştir. Bu topraklarda “bana dokunmayan yılan bin yaşasın” diye bir söz olmaz, olmamalı. Herkesin “bana dokunmayan yılan dahi, bu topraklarda barınamaz” diyerek sesini yükseltmesini diliyorum. Milletimiz büyüktür. Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir.”

İstanbul 23. Asliye Hukuk Mahkemesi ise bu başvuruyu karara bağlayarak İmamoğlu'na para cezası verdi. Mahkeme heyeti davanın kısmen reddine karar verdi. Kararın gerekçesi ise ileri bir tarihte açıklanacak.