Hoş geldin Nenad Bjelica

Trabzonspor, nihayet(!) yeni teknik direktörünü buldu: Nenad Bjelica.

Nihayet diyorum, çünkü kongreye ‘tek aday’ olarak giren Sayın Ertuğrul Doğan’ın bu sorunu bu güne kadar sona erdirmesi gerekirdi. Düşünsenize; karşınızda rakibiniz yok. Dolayısıyla kazanamama şansınız yok… Ve takımın içinde bulunduğu durumu düzeltebileceğinizi iddia ederek ortaya çıkıyorsunuz. Usulen yapılan seçim sonrasında ise, takım teknik direktörsüz… E madem hazırlığınız yok, bu yola niçin çıkıyorsunuz?

Ben size sebebini söyleyeyim: durum tamamen duygusal… Geçen yıl şampiyon olan takımın borcu, Denetleme Kurulu Üyesi İsmet Keskin’in açıkladığına göre 31 Ocak 2023 itibarıyla 2 milyar 835 milyon 909 bin lira… Sağlam borç. Hal böyleyken, teknik direktör bulmak da zor oluyor haliyle. Ne olursa olsun, “başkanlık gömleğini” giyen Sayın Doğan’ın, seçimden hemen sonra bu işi çözmesi gerekirdi. Ya kankası, Abdullah Mucip Avcı ile sezonu tamamlayacaktı ya da takımı Orhan Ak’a ve İhsan Derelioğlu’na emanet etmeyecekti. Orhan Ak, her ne kadar şampiyon olan teknik heyette olsa da, ileriye dönük teknik direktörlük düşünmediğinden (!) olsa gerek, kendisini hiçbir şekilde liderliğe hazırlamamış. Bakmayın kazanılan Adana Demirspor maçına. Futbol ukalası Belhanda kırmızı kart görmeseydi maçın hikâyesi farklı olurdu. Orhan Hoca yönetimindeki takımın, ligde Kayserispor ve kupa çeyrek finalinde Ankaragücü maçlarındaki oyunu hangi taraftarı memnun etti? Bunun böyle olacağını görmek, bilmek için çok üstün bir futbol bilgisine gerek yok… Kızmasın sevenleri ama Orhan Ak, yardımcı hoca iken hangi maçı kurtarmış ki teknik direktör olduğunda başarılı olsun? İhsan Hoca, garibim zaten emanetçiydi, emanetin başında durdu sadece… Sayın Başkan ki kendileri bir önceki yönetimin asbaşkanı olur, bunları hiç mi bilmiyordu? Biliyordu da niye önlem almadı? Sorulması ve cevaplanması gereken o kadar çok soru var ki…

Biz dönelim, yeni hocaya…

Daha önce Fenerbahçe ile de adı anılan Nenad Bjelica, yıldızı yeni yeni parlamaya başlayan bir hoca. Kariyerinde, ülkesi Hırvatistan’da kazanılan iki şampiyonluk var. Bjelica’nın oyun tarzı, genellikle topu kontrol etme ve hücum futbolu üzerine kurulu bir stratejiye dayanıyor. Hırvat hocanın takımları, ofansif ve yaratıcı oyunculara sahip takımlar olarak göze çarpıyor. Bjelica, bu tür oyuncuları orta sahada hücum organizasyonlarını başlatmak ve gol pozisyonları yaratmak için kullanıyor. Çalıştırdığı takımlarda hızlı kanat organizasyonlarını tercih ediyor. Nenad Bjelica’nın defans anlayışı ise, agresif pres üzerine kurulu. Böylelikle, rakiplerinin oyun kurmasını zorlaştırmaya çalışıyor.

Futbol bilgisine çok güvendiğim bir arkadaşımın bilgi notuna göre Bjelica tam bir proje hocası. Oyuncu yetiştirmeye odaklı ve her futbolcudan verim almaya çalışan bir teknik adam. Ancak ters bir yapısı var: İşine karışılmasına hiç tahammülü yok… İşine karışıldığı zaman, hiç çekinmeden- maç ortasında taraftarla bile- kavga edebiliyor.

Nenad Bjelica, haliyle takıma ve ülkeye yabancı. Bu yüzden, Başkan Ertuğrul Doğan Hırvat adamın ekibine yerli bir yardımcı antrenör dahil etmek istiyor. Bu ismin, Abdullah Avcı’nın ekibinde de bir süre yer alan Egemen Korkmaz olacağı dillendirildi. Ancak, yine kulis bilgilerine göre, Korkmaz bu teklife olumsuz cevap verdi. Bunun üzerine Trabzonspor yönetiminin U-21 Milli Teknik Direktörü Selçuk Erdoğan ile temas kurduğu sızan bilgiler arasında.

Kuşkusuz hiçbir teknik adamın elinde sihirli değnek yok. Çarşamba akşamı takımla tanışan Hırvat Teknik adam Bjelica’nın etkisinin hissedilmesi- bu sezon için- birkaç hafta sürecektir. Asıl süreç ise yeni sezon öncesi başlayacak. Umarım, teknik direktör belirlemeyi ağırdan alan Trabzonspor Başkanı Doğan, transfer konusunda da yavaş davranmaz. Nenad Bjelica aşısının, ne kadar tutacağını göreceğiz…

Gelelim, dün akşam oynanan maça…

Söylenecek hiçbir şey yok aslında…

İki kötü takımın maçından, daha az kötü olan Sivasspor maçı kazandı. Gazı kaçmış gazoz tadında Trabzonspor. Sonucu, Bordo Mavili takımın 10 kişi kalmasına bağlamamak lazım. Larsen’in gördüğü kırmızı kart olmasa da Sivas bu kadar üstün oynamazdı ama, galip gelmesi çok zordu Trabzonspor’un. Fizik gücü hiç yok, ne oynadığı belli değil… Bu anlayışla, bayram’ı görmek zaten mümkün değildi.

O halde; hoş geldin(!) Nenad Bjelica…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Temel Arşivi

Cemre

26 Şubat 2024 Pazartesi 07:00