Madem derbi, Halil yönetmeli

Derbi maçlarının hakemi klasikleşti artık; Halil Umut Meler… Allah sağlık versin, Halil Umut hocaya bir şey olmasın… Maazallah, FIFA kadrosu içerisinde derbi emanet edebileceğimiz başka hakem YOK… Halil Hoca, Fenerbahçe- Beşiktaş maçıyla, bu sezon on birinci maçını yönetti. Bu maçlardan beş tanesi ise derbi… Kadrolu derbi hakemi anlayacağınız… Merkez Hakem Kurulu (MHK) ne olur ne olmaz diye, yapay zekâya bile sokmadan, manuel atadı Umut Hoca’yı. Bu sezon için geride 4 derbi kaldı. 16 Nisan’da Trabzonspor- Beşiktaş, 30 Nisan’da Beşiktaş- Galatasaray maçları oynanacak. MHK’nın bu iki maç için MANUEL atamayla Meler’e rezervasyon yapacağını tahmin ediyorum. Buraya kadar sıkıntı yok. Ancak; Halil Umut Hoca Mayıs’ta U-20 Dünya Kupasında olacak. Bu durumda; 34. Hafta’da oynanacak Fenerbahçe- Trabzonspor ve 37. Hafta’da oynanacak Galatasaray- Fenerbahçe maçlarını yönetecek hakem lazım. Bir sezon içinde tüm derbileri Halil Hoca’ya veren MHK’nın iki seçeneği olduğunu düşünüyorum; Ya Halil Umut Meler biran önce dönsün diye dua edecekler ya da FIFA’dan bu iki maç için özel izin alacaklar :-)

FENERBAHÇE (2) - BEŞİKTAŞ (4)

Hakem: Halil Umut MELER (8.1)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Mustafa Emre EYİSOY (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Kerem ERSOY (8.4) Dördüncü Hakem: Kadir SAĞLAM (8.4)
VAR: Alper ULUSOY (8.1) AVAR: Alper ÇETİN (8.4) AVAR: Ekrem KAN (8.4)


Halil Umut Meler, Tekel gibi… Derbilerin değişmez hakemi. Bu alternatifsizlik, kötü sonuçlar doğurmaya başladı. Meler, müsabakayı kontrolü altına almadığı için, maç boyunca 34 kez faul düdüğü çaldı, 7 sarı bir kırmızı kart gösterdi. Çalmadığı fauller, göstermediği kartlar da cabası…

Maçın başında Beşiktaşlı Aboubakar’ın, kornere çıkan top sonrası, tribüne yapmış olduğu hareket sonrası Samet ile dalaşması var. İki oyuncuya da sarı kart doğru. Ancak, Halil Umut Meler bu sürtüşmeyi izlerken, Cenk Tosun ile Serdar Aziz ikilisinin,  birbirlerine sınırları zorlayan, hareketleri var. Hakem arkası dönük olduğu için - ki yanlış, geniş açıda olmalıydı - görmüyor. Ya 4. Hakem, yardımcı hakem? Niye uyarmıyorlar Meler’i? Serdar ve Cenk’in de sarı kart görmesi gerekirdi.

Fenerbahçe’nin ilk penaltısında, Arda kendini atıyor ve düşerken de ayağını Onur ‘a takıyor. Aldatmaya yönelik hareketten sarı kart görmeli… Halil Umut’un bulunduğu yer çok kötü. Hadi o göremedi, yedi. Peki VAR hakemi ne iş yapar? Buna niye karışmaz?

İlk yarının son dakikasında Osayi’nin penaltı beklediği pozisyonda ‹devam’ kararı doğru. Ancak, sarı kart olmaz.

Fenerbahçe’nin ikinci penaltısında ise Welinton topla oynamak niyetinde. Zamanlama hatası yaptığı için sarı kart doğru.

Beşiktaş’ın son golü öncesi, Cenk’in, Fenerbahçeli Ferdi’ye yaptığı hareket faul. Halil Umut o kadar kötüydü ki, bunu da atladı. VAR’ın kontrole davet etmesi gerekirdi.

Maçta yardımcı hakemleri ve AVAR hakemlerini tebrik ediyorum. Kritik pozisyonlarda, doğru karar verdiler.

GİRESUNSPOR (2) - ALANYASPOR (2)

Hakem: Turgut DOMAN (8.2)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem:
Yusuf BOZDOĞAN (8.3)
İkinci Yardımcı Hakem: Murat ŞENER (8.3) Dördüncü Hakem: Kutluhan BİLGİÇ (8.3)
VAR: Serkan TOKAT (8.2) AVAR: Zorbay KÜÇÜK (8.2) AVAR: Süleyman ÖZAY (8.2)


Turgut Doman çok güzel yönettiği maçta, bir çuval inciri berbat etti. 58. Dakikada ani gelişen Giresunspor atağında Alanyalı oyuncu, umut vadeden bir atağı kesmek için faul yaptı. Hakem avantajı oynattı. Pozisyon bitince, Alanyalı oyuncuya sarı kart vermesi gerekirdi. Ama genç hakem kardeşimiz bunu atladı. 82. Dakikada, Alanyaspor kalecisi, kontrol ettiği topu yere bıraktı ve tekrardan eline aldı. Oysaki, kaleci kontrol altına aldığı topu yere bırakıp bir kez daha eline alamaz. Giresunspor lehine endirekt serbest vuruş gerekirdi. 86’ta Giresunspor’un kazandığı penaltıda ise karar doğru.

BAŞAKŞEHİR (1)- ANKARAGÜCÜ (0)

Hakem: Abdulkadir BİTİGEN (8.5)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Hakan YEMİŞKEN (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Mustafa SARVANLAR (8.4)
Dördüncü Hakem: Murat ERDOĞAN (8.4)
VAR: Ümit ÖZTÜRK (8.3)
AVAR: Erkan ENGİN (8.4) AVAR: Ali Saygın ÖGEL (8.4)

Zorlanmadan bitirdiği bir maç oldu. 56. Dakikada Ankaragücü lehine verilen penaltıda, Başakşehirli Duarte, Zahid’i bozuyor. Penaltı kararının doğru olduğunu düşünüyorum. 78. Dakikada Başakşehir’in penaltı beklediği pozisyonda Ankaragücü oyuncusu Dokanovic’in eli doğal konumda bence. Bitigen’in devam kararı doğruydu, VAR bu pozisyona müdahale etmemeliydi.

TRABZONSPOR (3) – KAYSERİSPOR (4)

Hakem: Erkan ÖZDAMAR (?)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Murat Tuğberk CURBAY (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Anıl USTA (8.4)
Dördüncü Hakem: Mert GÜZENGE (8.4)
VAR: Özgür YANKAYA (8.4) AVAR: Neslihan MURATDAĞI (8.4) AVAR: Cevdet KÖMÜRCÜOĞLU (8.4)

Adamın sırtına çarpan topa, penaltı veren hakemin nesini değerlendireyim ki? Amatör maçı yönetemeyecek kapasitede ancak FIFA kokartı var…

Konumda bence. Bitigen’in devam kararı doğruydu, VAR bu pozisyona müdahale etmemeliydi.

GALATASARAY (2) – ADANA DEMİRSPOR (0)

Hakem: Ali ŞANSALAN (8.2)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Serkan OLGUNCAN (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Serkan OK (8.3)
Dördüncü Hakem: Yiğit ARSLAN (8.3)
VAR: Bahattin ŞİMŞEK (8.2) AVAR: Volkan BAYARSLAN (8.4) AVAR: Erdem BAYIK (8.4)


Haftanın en skandal hakem ataması… Aynı sezonda Beşiktaş – Adana Demirspor ve Adana Demirspor – Beşiktaş maçlarını yöneten ve Demirspor cephesinden büyük tepki toplayan Ali Şansalan’ı bu maçı yönetmeye göndermek akıl tutulmasıdır. Derbi maçına ‘manuel atama’ yapabiliyorsanız, bu maça da manuel atama yapabilirdiniz… Ali Şansalan, faullerde ve kartlarda hatalar yaptı. Maçı kontrol altına alamadı. 8 sarı kartın çıkma sebebi bu. Maçın VAR hakemi Bahattin Şimşek, yaklaşık bir yıldır VAR hakemliği yapmıyor. Ve böyle bir maçın, VAR hakemi… Pes Lale hocam, vallahi pes…

37. Dakikada, Adana Demirsporlu Emre Akbaba’nın Mertens’e yaptığı harekette, bence net bir basmanın olmadığını, güç transferi olmadığını ve ayağın da gergin olmadığını düşünüyorum. Sarı kart, bence doğru karar. Ancak; yerde yatan Mertens’e Demirsporlu Akintola’nın yapmış olduğu hareket, sarı kartla cezalandırılmalıydı. Bu krizi, çözemedi. 4. Hakem de etkili olamadı.

54’te Mertens’in Demirsporlu Rodrigues’e ve 59’ta da Galatasaraylı Adekugbe’nin Akintola’ya yapıkları müdahaleler, ciddi faullü oyun olarak değerlendirilip, kırmızı kart olmalıydı.

90+6. Dakikada Adana Demirsporlu Rodrigues’in, kendi ceza sahası içinde Kerem’e yaptığı hareket net penaltı. Rodrigues, topa müdahale etmek isterken zamanlama hatası yaparak, Kerem’in bileğine vuruyor. Karar doğru.

ÜMRANİYESPOR (2) – KONYASPOR (2)

Hakem: Arda KARDEŞLER (8.4)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Mehmet Emin TUĞRAL (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: İbrahim BOZBEY (8.4)
Dördüncü Hakem: Tugay Kaan NUMANOĞLU (8.4)
VAR: Mustafa İlker ÇOŞKUN (8.4) AVAR: Onur ÖZÜTOPRAK (8.4) AVAR: Mustafa SÖNMEZ(8.4)



Sonlarına doğru ancak hareketlenen maçı Arda Kardeşler hatasız yönetti. Aman, dilimizi ısıralım da yine Uludağ’da kayak yaparken sakatlanmasın… Ümraniyespor’un ikinci golünde Onur Ayık, ofsayt pozisyonundan gelip topu alıyor. Ancak, top kale vuruşu ( auta çıkan topun, oyuna bir oyuncu tarafından sokulması) ile oyuna giriyor. Kale vuruşu, köşe vuruşu ve taç atışından ofsayt olmaz. Gol kararı doğru.

İSTANBULSPOR (0) – KARAGÜMRÜK (1)

Hakem: Atilla KARAOĞLAN (8.3)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Ceyhun SESİGÜZEL (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Abdullah Bora ÖZKARA (8.4)
Dördüncü Hakem: Cihan AYDIN (8.4)
VAR: Emre MALOK (8.4) AVAR: Bülent BİRİNCİOĞLU (8.4) AVAR: Osman Gökhan BİLİR (8.4)

Atilla Karaoğlan’ın , 90+4’e kadar iyi maç yönettiğini düşünüyordum. Bu dakikada Karagümrüklü Biraschi’ye gösterdiği ikinci sarı kart, bana göre, ağır… Biraschi’nin ayağı kafa ile oynama mesafesine kadar çıkmış olsa da, arkadan gelen rakibini görmüyordu. Net bir sarı kartlık hareket değil. Uzatma dakikalarının sonunda gösterilen bu kart, skoru etkilemedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Temel Arşivi

Cemre

26 Şubat 2024 Pazartesi 07:00